Új albumával érkezik Budapestre a Sonata Arctica

Visszatér a farkas a Sonata Arctica világába: az 1996-ban alakult finn power metal zenekar nem csak friss albuma, a Pariah's Child borítóján szerepelteti totemállatát, hanem a dalokban és az új klipben is feltűnik a ragadozó. A power metal gyökerekhez visszatérő albumot élőben április 30-án hallhatjuk Budapesten a Club 202-ben. A turnén szereplő vendégzenekar viszont inkább a nyulak életéről zenél: a bemelegítő koncertet adó olasz Trick Or Treat Richard Adams híres kalandregényét dolgozza fel friss dalaiban.

Március végén jelent meg a Sonata Arctica új, Pariah's Child című lemeze, a Nuclear Blast gondozásában. Ez a nyolcadik a sorban, amellyel a zenekar visszatér power metal gyökereihez: „Az előző lemez, a Stone Grow Her Name hard rockos megközelítése után úgy döntöttünk, hogy ismét dallamosabb metalra váltunk, így az új dalok remekül definiálják a Sonata Arctica lényegét.” - mondta el a billentyűs, Henrik „Henkka” Klingenberg.

A gyártási és rögzítési munkálatokat is a zenekar irányította, a keverést pedig az új basszusgitáros, Pasi Kauppinen végezte. Kezdettől fogva törekedtek arra, hogy inkább egy old-school lemez készüljön - ez abban is megmutatkozott, hogy ezúttal újra együtt, egy helyen vették fel a szólamokat, és nem pedig távmunkában, egymásnak e-mailezve a témákat.

A borító és a címválasztás szintén a múltat idézi. Tony Kakko énekes szerint „egy új jövevénynek mindig nehéz nevet választani. Igyekeztem több különböző irányból megközelíteni a feladatot: ez a nyolcadik lemezünk, és bár a nyolcas szám rengeteg lehetőséget hordozott magában – mint a végtelenség jelképe fektetett formában, és így tovább –, én úgy gondoltam, hogy ezek már lerágott csontok. Így jutottam arra a döntésre, hogy ha már a zene visszakanyarodott a régi időkhöz, talán az arculat is megtehetné ezt: így került a borítóra a logónk régi változata, valamint a mostanság elhanyagolt, de számos új dalban feltűnő totemállatunk, a farkas.” Ez az elhagyott farkas ihlette a címe és az első klipben is szerepel: http://youtu.be/pGp0kms-GEk

A Sonata Arctica a lemezfelvétel befejezése után rögtön koncertezni indult: a hazai állomások és Dél-Amerika után áprilisban kezdik majd egy hónapos európai turnéjukat. Ősszel Észak-Amerika, majd Oroszország a cél. Ez a turné, és az április 30-ai budapesti koncert lesz az első lehetősége a hazai rajongóknak, hogy személyesen is találkozzanak a csapat új basszusgitárosával, Pasi Kauppinennel.

A Club 202-ben egy őrült olasz power metal csapat, a Helloween és a Stratovarius turnévendégeként már ismert Trick Or Treat játszik a finnek előtt. A 2002-ben alakult bandának ugyanaz az Alessandro Conti az énekese, akit a Luca Turilli-féle Rhapsody éléről is ismerhetünk. A zenekar eddig három albumot adott ki, melyből a legutóbbi a Rabbits' Hill Pt. 1 címet viseli, és többek között André Matos is közreműködik rajta. A két részesre tervezett konceptalbum Richard Adams ma már klasszikusnak számító, Gesztenye, a honalapító (Watership Down) című kalandregénye alapján készült, és hozzá kapcsolódó videó itt látható: http://youtu.be/m6Ygrr4qlsM

a Concerto Music bemutatja:
Pariah's Child European Tour 2014
2014. április 30., szerda 19 óra
Budapest, Club 202
Sonata Arctica, Trick Or Treat koncertek
Belépő: a jegyértékesítő hálózatokban elővételben és a koncert napján 6900 Ft

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a Sonata Arctica koncertjére a Ticketportal jegyirodáiban
Sonata Arctica koncertjegyek az interneten otthoni jegynyomtatással

Top