Megjöttek az első szigetes nevek

Felröppentek az első nevek a határait idén egy héttel később, azaz augusztus 11-én megnyitó Sziget Fesztiválköztársaság fellépői közül. A „szabadság szigetén” ott lesz az új lemezéért frissen és többszörösen Grammy-nominált Queens Of the Stone Age, az új lemezzel visszatérő Placebo, a minap a nemzetközi szakma által az „Év Befutójának” választott Imagine Dragons, a Brit Awards-on három kategóriában is nominált Bastille és az idei Szigetet záró fény- és tűzijáték show keretei közt fellépő „Guinness rekorder”, Calvin Harris is. A most bejelentett nevek közt ott van továbbá a Klaxons, Stromae, a Starlight Girls és Laidback Luke is. És ez még csak a kezdet…

„Jó döntésnek tűnik, hogy egy héttel csúszattuk a Sziget dátumát, hisz már most jobb neveket tudunk bejelenteni, mint tavaly ilyenkor és a kilátások is biztatóbbak” – nyilatkozta Gerendai Károly Sziget főszervező a korábban bejelentett döntéssel kapcsolatban, hogy t.i. a Sziget idén az elmúlt években megszokottnál később, augusztus 11-én nyitja kapuit. Mint azt korábban a főszervező elmondta „ha a Sziget – mintkorábban – egy időben zajlana az egyesült államokbeli és japán fesztiválokkal, a sztárokat továbbra is nagyon nehéz lenne Európába csalogatni. Most egyrészt könnyebb a dolgunk, hisz így jóval nagyobb az esélyünk, hogy a kontinensen legyenek az éppen koncertturnén levő nevek, másrészt, Európában ezen a héten sokkal több a konkurens fesztivál, így velük kell majd „megküzdenünk” a fellépőkért. Azonban azt reméljük, hogy a Sziget van már annyira rangos esemény, hogy a felkért művészek, hasonló ajánlatok esetén, inkább minket választanak.”

Nem csak időpontjában változik az idei buli, de újdonság lesz az is, hogy a 2014-es Fesztiválköztársaság „Nulladik” napján, azaz augusztus 10-én, eltérve a korábbi „bemelegítő” napoktól, nem csak egy koncert várja a nagyérdeműt, hanem teljes üzemben működve, egymás után sorjáznak majd a Nagyszínpadon a koncertek. A most napvilágra került hírek szerint ezen a napon lépnek fel például a stoner rock legnagyobb ikonjai, azaz a Queens of the Stone Age. Ez a nap teljes árú napijeggyel lesz látogatható, azonban az ottalvós bérleteseknek erre napra nem kell majd külön fizetniük. 
 
Idén is fényáradat és tűzijáték, azaz a tavaly nagy sikert aratott „End Show” zárja a Szigetet. A látványos záróesemény sztárfellépőjének idén a szervezők a „mainstream elektronikus zenei univerzum” egyik legnagyobb nevét, Calvin Harrist szerződtették. Harmadik nagylemezének, az 18 Months-nak köszönhetően jelenleg sikeresebb és népszerűbb, mint valaha, kegyeiért a legnagyobb bulik szervezői versengenek, sőt a közelmúltban még egy Guinness rekordot is beállított: az 18 Months-ról kilenc száma vezette a brit slágerlistát, ezzel ő az az előadó, aki kizárólag egy lemez anyagával ilyen teljesítményre volt képes. És ha mindez még nem lenne elég, Mr. Harris bombaslágerekkel teli harmadik lemeze versenyben van a legjobb elektronikus zenei albumnak járó Grammy-ért is idén.
 
Nem túlzás állítani, hogy jelenleg minden koncertszervező rájuk vadászik, igazi prémium kategóriás fellépők, akikkel 2014-ben itthon csak a Szigeten létesíthetünk személyes kapcsolatot. Ők az Imagine Dragons, akiknek a napokban – micsoda véletlen – épp a Sziget programigazgatója adta át a nemzetközi szakzsűri által ítélt „Év Befutója” díjat az European Festival Awards gáláján. Az utóbbi időben milliók kattantak rá az általuk közvetített hangulatokra, munkáik nemcsak a közönséget, hanem a kritikusokat is meggyőzte, félelmetes eladásokat produkáltak és elérték, hogy a legjobb koncertzenekarok között jegyezzék őket. Felemelkedésük egyértelműen a tavalyi évhez köthető, friss és aktuális sztárok.
 
Friss és aktuális sztárok sorát szaporítja az idei Szigeten a Bastille is. Az alig négy éves zenekar első stúdióalbuma, a Bad Blood tavaly márciusban jelent meg s rögvest a brit lemezlista első helyére ugrott. A csapat pedig 2014-ben a Brit Awardson négy jelölést is kapott, így a legjobb brit zenekar, a legnagyobb brit „áttörés” és az „év albuma” kategóriában esélyes az elsőségre.
 
A Placebo az alternatív kultúra zenei szabásmintáit két évtizede meghatározó zenekar egyike azon kevés, hazánkba visszajáró külföldi előadóknak, akiket egységesen tisztel és imád mindenki, aki legalább egy tized másodpercet eltöltött már a Szigeten. A csapat 2014-ben sem hagyja ki kedvenc fesztiválját, hanem új lemezük, a Loud Like Love dalaival újra csavarhatnak még egyet szívünkön.
 
A Klaxons tagjai voltak a kétezres évek elején a csőnadrágos indie kultúra első számú divatdiktátorai, idén pedig amellett, hogy a 2010-es Surfing the Void után végre egy újabb és még őrültebb hangrobbanásra készülnek, fellépnek a Szigeten is.
 
Stromae, aki az idei Sziget A38 színpadának fellépője lesz, egy ruandai felmenőkkel rendelkező belga énekes és dalszerző, egy valódi csodabogár, karizmatikus egyéniség, aki az elektronika, a hip-hop, a eurodance és a hagyományos afrikai zenék sokszínű egyvelegéből keveri ki megnyerő slágereit. Munkái a frankofón világban rendkívül népszerűek, fontos zenei díjjakkal ismerték el tehetségét, valamint számos nemzetközi sztár is felfigyelt az utóbbi időben a Stromae-jelenségre. Eddig két nagylemeze jelent meg, Alors on danse és Papaoutai című számával pedig milliókat vitt táncba.
 
A Sziget közönségét is átmozgatja majd Lucas Cornelis van Scheppingen, ismertebb nevén Laidback Luke, napjaink egyik legpörgősebb holland lemezlovasa is.
 
A Starlight Girls akkor is hatalmas showt csap, ha a lemezfelvételt készít épp a stúdióban. Ez legutóbb tavaly évvégén történt, most pedig a Szigeten élőben

SZIGET Fesztivál
2014. augusztus 11-17.

Napijegy
Elővételben és a helyszínen: 15 000 Ft

Hazamenős bérlet
2014. április 30. éjfélig: 53 000 Ft
2014. május 1. - július 31. éjfél: 59 000 Ft
Augusztus 1-től és a helyszínen: 62 000 Ft 

Ottalvós bérlet
2014. április 30. éjfélig: 62 000 Ft
2014. május 1. - július 31. éjfél: 68 000 Ft
Augusztus 1-től és a helyszínen: 74 000 Ft

Kemping jegyek (elővételben és helyszínen)
Karaván kemping jegy: 38 000 Ft
VIP Kemping jegy: 38 000 Ft
Alternativa kemping jegy: 17 000 Ft
Apero kemping jegy: 17 000 Ft

Jegyinformáció:www.sziget.hu/fesztival/jegy/jegyinformacio
Sziget házirend: http://sziget.hu/fesztival/info/hazirend_aszf

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a Sziget fesztiválra a Ticketportal jegyirodáiban
Sziget fesztiváljegyek az interneten otthoni jegynyomtatással
Top