Júniusban Kassán ad koncertet Bob Dylan

Több mint 50 éves pályafutása alatt Bob Dylan mindent elért, amiről egy zenész álmodhat: nemrég maga Barack Obama tüntette ki a számtalan slágert szerző amerikai énekest. Dylant azonban nem a kitüntetések, hanem a rajongókkal való találkozás élménye teszi igazán boldoggá, így a mai napig szinte folyamatosan úton van. Aktuális turnéja a jelen állás szerint nem érinti Magyarországot, de június 27-én könnyen elcsíphetjük: ezen a napon ugyanis a szomszédos Szlovákiában, a kassai Steel Arénában zenél a rocktörténet egyik legnagyobb alakja.

Bob Dylan
kétséget kizáróan egyike minden idők legnagyobb hatású dalszerzőinek. A kortárs zene igazi zsenije ő, egy költő gitárral a kezében, aki zenéjével és dalszövegeivel művészek és átlagemberek tömegeire volt hatással, sőt: sokak szerint új értelmet adott a könnyűzenének. A 72 éves amerikai énekes több mint 50 éve van a pályán, és ez idő alatt 35 albumot készített. Pályafutása kezdetén Dylan egészen új hangot hozott a zenébe, és ezzel egyszer és mindenkorra megváltoztatta a rock and roll zenét.

Míg a legtöbb előadó slágerlista-kompatibilis dalokat próbált írni, Dylan valóságos himnuszokat alkotott, amelyeket generációk dúdolnak mind a mai napig. Blowin' In The Wind, Masters Of War, Like A Rolling Stone, Knockin' On Heaven's Door, Mr. Tambourine Man, Just Like A Woman, All Along The Watchtower, Hurricane, Make You Feel My Love, I Shall Be Released, Tangled Up In Blue – felsorolni is nehéz lenne Dylan összes időtlen dalát.

Az évtizedek alatt szinte minden stílus felbukkant zenéjében: blues, folk, pop, jazz, swing, gospel és rockabilly elemek egyaránt felfedezhetők. Legnagyobb fegyvere mégis a szavakban rejlik: „A rock'n'roll zene lényege számomra, hogy ezt a dolgot nem lehet félvállról véve csinálni. Ezt már akkor tudtam, amikor amerikai folkzenével kezdtem foglalkozni, hiszen az egy komolyabb műfajnak számított. A dalok csordultig tele vannak igazi, mély hangulatokkal: kétségbeeséssel, szomorúsággal, vagy éppen a diadal és az eltökéltség érzésével.”

Dylan összesen 11 Grammy, Golden Globe és Academy Award díjat kapott, és beiktatták a rock and roll legmeghatározóbb személyei közé is a műfaj dicsőség csarnokába, vagyis a Rock and Roll Hall Of Fame-be. Dylant Barack Obama amerikai elnök a „történelem egyik legnagyobb amerikai zenészének” nevezte, és 2012-ben kitüntette a legmagasabb, civileknek adható elismeréssel, az Elnöki Szabadságéremmel. Nemrég a Francia Becsületrendet is megkapta, a Rolling Stone magazin pedig az első helyre tette egyik szerzeményét a „Minden idők 500 legnagyobb dalá”-t tartalmazó listáján. Talán nem meglepő, hogy a Like A Rolling Stone volt a befutó...

Dylan saját bevallása szerint 1988 óta megállás nélkül turnézik, ezért az aktuális koncertkörút címe  nemes egyszerűséggel Never Ending Tour (Soha véget nem érő turné) lett. Bob és zenekara június 27-én érkezik régiónkba: a szlovákiai Kassán láthatjuk ezen a napon, a Steel Arénában. A koncertet szervező Vagaboond.com ügynökséget képviselő Michal Očovan nyilatkozata szerint a Steel Arénában várhatóan a több dalt is elhangzik majd a legutóbbi, Tempest című lemezről, mely 2012-ben jelent meg.

A szlovákiai koncertre ülő- és állójegyek, valamint VIP belépők egyaránt kaphatók, melyeket az interneten, vagy akár a legnagyobb hazai jegyirodákban is megvásárolhatjuk, Kassát (Košice) pedig akár autóval, akár a MÁV-Start Hernád és Rákóczi EuroCity vonataival, illetve privát busztársaságok járműveivel is néhány óra alatt elérhetjük. További információkat találunk a http://visitkosice.eu/hu oldalon.

A Vagaboond.com bemutatja: Never Ending Tour 2014
2014. június 27., péntek 20 óra
Steel Aréna, Kassa (Košice), Szlovákia
Bob Dylan koncert
Belépő: állójegyek 45 EUR-tól, ülőjegyek 49 EUR-tól, VIP állójegyek 79 EUR-tól
Jegyek kaphatók országszerte a Ticketportal hálózatában

Top