Liszttől Bartókig 4.3 | TICKETPORTAL belépőjegyek karnyújtásnyira - koncert, fesztivál, színház, zenés színház, sport, mozi, szabadidő
modal window

Info

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

OK
|
0
A kosár üres

Ha már van fiókja, jelentkezzen be.

Keresés
Teraz
Tyzden
Mesiac
3 mesiace
Rok
>> Főoldal >> SZABADIDŐ >>

Liszttől Bartókig 4.3

Liszttől Bartókig 4.3
Erre a rendezvényre otthon is nyomtathat jegyet.

Liszttől Bartókig • 4.3
Az impresszionizmus

    Liszt: Zarándokévek III. – A Villa d’Este szökőkútjai
    Ravel: Jeux d’eau
    Debussy: g-moll vonósnégyes, op. 10
    Kodály: Meditáció Debussy egy motívuma fölött
    Liszt: Költői és vallásos harmóniák – Temetés
    Bartók: Négy zenekari darab (Sándor László átirata)

Liszt komoly hatással volt a francia modernekre, különösen Debussyre és Ravelre. Néhány kompozíció – mint például Liszt költői látomása a Villa d’Este szökőkútjairól és Ravel Szökőkútja – mintha ugyanabból a „műhelyből” került volna ki. Debussy egy alkalommal így fogalmazott: „Liszt műveinek tagadhatatlan szépsége, azt hiszem, abban rejlik, hogy a zene iránti szeretet felülírt nála minden egyéb érzelmet.”

Liszt nemcsak közvetlenül, hanem a francia zene közvetítése révén is hatott a magyar modernitás két legnagyobb alakjára, Kodályra és Bartókra. A hatások e különös hálózatát a koncerten megszólaló művek segítségével térképezhetjük fel.

Bartók zenéje a Négy zenekari darabban került a legközelebb az impresszionizmus francia mestereihez. A mű negyedik tétele a híres gyászinduló; ezzel, valamint Liszt Funérailles-ával a koncert arra a Kocsis Zoltánra emlékezik, aki rendkívül sokat tett mind Bartók, mind pedig Liszt művészetéért.

Időpontok :


Bookmark and Share
Megosztás