Detail info
Close

HOLLYWOOD GONOSZTEVŐINEK NYOMÁBAN

HOLLYWOOD GONOSZTEVŐINEK NYOMÁBAN

Hely:

Belépőjegyek

A rendezvény leírása

Doszpot Péter & Antal Gábor
HOLLYWOOD GONOSZTEVŐINEK NYOMÁBAN

2019. május 2., csütörtök, 19 óra
Lurdy Mozi

Az álomgyár a filmtörténelem aranykora óta folyamatosan termeli a rendkívül érdekes, komplex és rétegzett jellemmel bíró antihősöket, a nézősereg pedig ámulattal teljes tartással nézi őket, leginkább talán saját eredettörténetük misztikussága miatt. Sokkal érdekesebb ugyanis, hogy egy ember jelleme miként vesz 180 fokos fordulatot, amiből aztán törvényenkívüli lázadó, vagy épp zseniális gonosztevő születik, aki vagy egy elvakult dogmának, vagy saját személyiségzavarának, esetleg nyereségvágyának engedelmeskedve igyekszik zülleszteni a társadalmat.

De vajon hol bújik meg az alfa-pont, létezik-e közös eredete a filmes gonoszoknak? Ábrázolásuk mennyiben felel meg a valóságnak, mit hoztak magukkal a pszichiátria, és mit a fantázia terepéről? Mit szimbolizálnak, és vajon miért hozta létre őket az alkotó elme? És vajon, mi nézők, miért érzünk olykor rokonszenvet irántuk, és egyáltalán mért vonzódunk annyira a filmek okozta rettegéshez?

Antal Gábor, krízisintervenciós tanácsadó szakpszichológus és Doszpot Péter, volt gyilkossági főnyomozó, a 90-es évek legnépszerűbb magyar rendőre Hollywood legnépszerűbb filmjeinek részleteit segítségül hívva rögtön két különböző oldalról világítja meg a popkultúra filmes ikonjait, egyrészt a lélektani tényezők eredője, másrészt a nyomozó, és a nyomozati módszerek szemszögén át, valódi, megtörtént esetek mentén összehasonlítva a valóságot és a fikciót.

Top