Elio Revé - ismét kubai zene az Almássyn

A Latinos.hu 2007-ben is folytatja a latin zenék bemutatását: Adalberto Alvarez ill. a Charanga Habanera után január 30-án egy generációkon átívelő zenekar, a több mint 50 éve működő Elio Revé y su Charangón látogat az Almássy Téri Szabadidőközpontba.

Míg Adalberto Alvarez a son nevű autentikus kubai zene legnevesebb képviselője - vagyis egy sonero -, a nála 18 évvel idősebb, 1930-ban, Kuba keleti részén született Elio Revé Matos fiatalkorában timbaleróként, timba dobosként vált ismertté. Elio Havannába költözése után nem sokkal, 1956-ban alakította meg zenekarát, az Elio Revé y su Charangón-t.

Revé az úgynevezett changüí (ejtsd: csángüí) stílus képviselője, amely az Alvarez által játszott son elődjének tekinthető: 1860 körül alakult ki a cukornád ültetvényeken dolgozó rabszolgák körében, s legfőbb jellemzője - mely egyben a sontól is megkülönbözeti - az, hogy egyaránt tisztán kitapinthatóak benne az afrikai gyökerek és a spanyol hatások: a changüí zenekar fontos hangszere például az Afrikából származó - egyebek közt a bantuk által is ismert - marimbula, mely egy olyan különleges ütőshangszer, mely leginkább egy faládához hasonlít, s akár rajta ülve is meg lehet szólaltatni. E "doboz" amúgy a ritmusszekció szerepét tölti be a zenében - szemben a sonban szereplő basszusgitárral és kongával.

Elio Revé hűen őrizte zenekarával e Kuba keleti részéről, Guantánamóból származó zene hagyományait, így sok évtizedes kitartó munkája elismeréseként megkapta a "Padre de Changüí" (A changüí atyja) titulust. Az együttes hatalmas presztízst vívott ki magának Kubában az évtizedek során, és a mester keze alatt olyan zenészek sajátították el a műfaj fortélyait, mint a ma már önálló karriert befutott Los Dan Den, a Los Van Van zenekart megalapító Juan Formell vagy Cándido Fabré.

Revé tanítványai között ott volt saját fia, Elio Revé Jr. is, aki felsőfokú zenei végzettsége mellett zongorázni is megtanult, így természetesen maga is tagja a zenekarnak.. ennek köszönhető, hogy édesapja 1997-es, egy autóbaleset miatt bekövetkezett halála után képes volt átvenni az együttes vezetését, s így az Elio Revé y su Charangón tovább működhetett.

Az ifjabbik Elio vezetésével az odahaza rendíthetetlen népszerűségnek örvendő zenekar a nemzetközi porondra is kilépett: sikeres koncerteket adtak Mexikóban, az Egyesült Államokban és Európában is. A korszakváltás egyben technikai fejlődést is jelentett, és a csapat azóta több CD-albumot ('Se sigue comentando' és 'Con la mano en la masa'), valamint egy DVD-t is kiadott. Az Elitónak is hívott ifjabbik Revé emellett egy percre sem felejtette el, hogy e zene honnét származik: nemrég indította útjára Kuba első Changüí Fesztiválját, mely minden év decemberében zajlik - természetesen Guántanámóban.

A január 30-ai estre az Almássy Téri Szabadidőközpontban kerül sor, jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon.

A Latinos.hu bemutatja: Elio Revé y su Charangón
2007. január 30., kedd 22.00 óra
Budapest, Almássy Téri Szabadidőközpont
Belépő: 3000 Ft, a helyszínen 3500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.latinos.hu

Top