Robert Plant és a Strange Sensation - ismét Budapesten

Júliusban a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán ismétli meg tavalyi, nagy sikert aratott szigetes koncertjét Robert Plant és zenekara, a Strange Sensation. A Led Zeppelin egykori énekese igen kalandos életutat tudhat maga mögött, mostani együtesével 2001 óta dolgozik együtt.

Az 1948-ban, Nagy-Britaniában született Robert Plant a hard rock egyik meghatározó hangja: húszéves volt, amikor Jimmy Page meghívta The New Yardbirds nevű zenekarba, ami aztán Led Zeppelin néven vált világhírűvé, sőt: a rockörténelem részévé, hiszen az együttes első lemezei igazi klasszikusnak számítanak.

John Bonham dobos halála után, 1980-ban Plant távozott a zenekarból, és szólókarrierbe kezdett, s hat lemezt adott ki az évek során. Igazán akkor került ismét reflektorfénybe, amkor Jimmy Page-dzsel ismét összeállva, akusztikus hangszerelésben, arab ütősök és angol vonósok kíséretében adták elő a LedZep nyilvánvalóan arab hatású, a hetvenes évek elején született dalait.

A szólóprodukciók mellett Plant később egy Priory Of Brion nevű zenekarban is énekelt a kilencvenes években. A Strange Sensation-t 2001-ben hozta létre, és első lemezükön, a Dreamlanden Plant az általa kedvelt folk és blues klasszikusok előtt tisztelgett. A vizsonlyag visszhangtalan szólópróbálkozások után ez a lemez nagy sikert aratott - több Grammy-díjra is jelölték - és élőben is sokan voltak rá kiváncsiak: Planték számos fesztiválon szerepeltek, többek között a 2006-os Sziget Fesztivál Világzenei Nagyszínpadán is.

Még nagyobb ováció fogadta a Mighty ReArranger című második lemezt, már csak azért is, mert ezen már saját önálló dalok hallhatóak. A Strange Sensation-nel adott koncerteken Plant természetesen a LedZep legjobb pillanatait is megidézi, így a július 10-ei koncert egyaránt érdekes lehet a folk-, blues és a világzene kedvelőinek is.

Robert Plant and The Strange Sensation - tudnivalók
2007. július 10., kedd
Budapest, Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpad
Belépő: 8900 Ft.


Kapcsolódó weboldalak:
www.livesound.hu
www.robertplant.com

Top