Amon Amarth és As I Lay Dying Budapesten

November végén nem mindennapi összeállítású turné éri el Magyarországot: az északi „viking metal” legnagyobb bandája, a svéd Amon Amarth és az amerikai metalcore hullám éllovasa, az As I Lay Dying fogott össze egy brutális koncertsorozat erejéig. A görög Septicflesh-sel kiegészülve november 21-én a budapesti Club 202-re mérnek kíméletlen csapást.

Noha maguk a tagok nem szeretik különösebben a bekategorizálásokat, mégis kijelenthetjük, hogy a svéd Amon Amarth zenekar elsősorban a viking metal jeles képviselőjeként vált híressé. Ebből a szempontból első ránézésre talán furcsának tűnhet a Surtur Rising nevű turnéjuk szereplőgárdája, hiszen sem az As I Lay Dying, sem a Septicflesh nem a tartozik az északi harcos népek mitológiájából merítő együttesek közé.

Ha jobban megnézzük az Amon Amarth történetét, akkor viszont már nem tűnik olyan vadnak ez a felállás: a svédek a kezdetben grindcore zenekarnak indultak, s csak az 1992-ben felvett, hatalmas termetű, hangjával is Thorra emlékeztető Hegg hozta a viking mitológiával kapcsolatos szövegvilágot, ami a zenekar hangzásának teljes újragondolását eredményezte. A névváltoztatás sem maradt el, innentől fogva működnek Amon Amarthként (ami a Végzet hegye J.R.R. Tolkien könyvéből). A saját, markáns hangzásvilágukat is viszonylag hamar megtalálták: szemben a sokszor inkább vidámkodó viking bandákkal az Amon Amarth inkább nyers death metalból merít, amit erőteljes brutalitással fűszerez meg. A határaikat folyamatosan feszegetik, legutóbbi albumuk, a Surtur Rising is teljes mértékben illik az eddig megkezdett sorba. a zúzós, kőkemény riffek mellett hallható dallamos gitárharmóniákat és a lélek mélyére hatoló ritmusokat Johan Hegg messziről felismerhető súlyos üvöltése egészíti ki kerek egésszé.

A koncertsorozaton egy hasonlóan nagy sikerű zenekar kíséri el a vikingeket az As I Lay Dying személyében. A Grammy-jelölést is begyűjtő amerikai metalcore csapat sikerét jól jelzi, hogy a tengerentúlon képesek voltak - a nem éppen rádióbarát zenéjükkel - az egészen elképesztőnek tűnő 1.000.000 darabos eladott lemezszámot is túllépni. A 10 éves évfordulójukkal karrierjük fordulóponthoz ért, amit egy ennek tiszteletére kiadott albummal (Decas) és nagyszabású turnéval ünnepelnek. Egyértelműen nagy bulira és igazi slágerparádéra készülnek a budapesti koncerten is!

A turné budapesti állomására a Club 202-ben kerül sor november 21-én, ahol az estét a szimfonikus death metalban utazó görög Septicflesh nyitja. A belépőjegyeket a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon is megválthatjuk. Utóbbinál az otthoni jegynyomtatás kényelmes lehetősége is választható.

A Concerto Music bemutatja: Surtur Rising Tour Europe Autumn 2011
2011. november 21., hétfő 19.00 óra
Budapest, Club 202
Amon Amarth, As I Lay Dying, Septicflesh koncertek
Belépő: 4900 Ft elővételben, 6900 Ft a koncert napján

Kapcsolódó weblapok:
Jegyek az Amon Amarth koncertre országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Amon Amarth koncertjegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top