Tony MacAlpine: a CAB és a Planet-X gitármágusa Budapesten

Tony MacAlpine neve mára egyet jelent a modern zenei virtuozitással. Szólóelőadóként, együttesben, session-zenészként, turnékisegítőként, producerként egyaránt a legnagyobb rock ikonok között a helye. Március 4-én a magyarországi közönségnek is megmutatja, hogy nem véletlenül tett szert ilyen elismertségre: az amerikai Agent Cooper és a brazil gitáros Daniel Pique társaságában a Club 202 színpadán fog szerepelni.

Tony MacAlpine több mint 25 éves karrierje során 11 instrumentális szólóalbumot jelentetett meg, miközben megannyi egyéb felkérésnek is eleget tett. Csak néhányat említsünk: a jazz-fúziós CAB-vel négy stúdióanyagot írt meg, a progresszív legenda Planet X soraiban három lemezen működött közre, s számos további felvétel őrzi felejthetetlen játékát, gitáron és billentyűn egyaránt. Gyermekként klasszikus zenei neveltetést kapott, egészen fiatalon játszott zongorán és hegedűn. 12 éves korában kezdett először a gitározás felé kacsintgatni, egy bő évtizeddel később, 1984-ben pedig már a híres Guitar Player magazin hasábjain szerepelt. A ’80-as évek végére a neoklasszikus virtuóz gitármozgalom egyik kiemelkedő alakjává vált. Lemezeivel a stílusból elsőként érte el a 100.000-es eladott példányszámot az Egyesült Államokban, korai munkáin egy teljes gitáros generáció nőtt fel.

A ’90-es évek sikerlemezeinek köszönhetően meghívást kapott a Planet X-be, ahol Derek Sherinian (Dream Theater, Billy Idol) és Virgil Donati (Steve Vai, Scott Henderson) társaságában turnéztak, a fúziós-jazz CAB nevű supergroup soraiban pedig Dennis Chambers és Brian Auger a társai. Zseniális játékával kivívta a meghívót Steve Vai zenekarába is - ezeknek a felejthetetlen éveknek az emlékét két G3 DVD is őrzi, amit a gitárzenét kedvelőknek aligha kell bemutatni. Amikor már sokan azt hinnék, hogy nincs hova fejlődni, Tony rácáfol erre: tavalyi lemezén ismételten olyan megoldások szerepelnek, amivel feladta a leckét a világ gitárosainak: még mindig van út előre! Tony zenekarának jelenlegi tagjai: Aquiles Priester dobos, Bjorn Englen basszusgitáros és Nili Brosh, egy 22 éves, Berklee-t végzett gitárvirtuóz hölgy. Tony honlapján speciális jegy (http://www.tonymacalpine.com/news/vip-soundcheck-masterclass-upgrade-packages-european-tour-2012) is váltható a magyarországi koncertjére, ami részvételi lehetőséget biztosít a koncert előtti beálláson, valamint egy közönségtalálkozót és egy rövid közös gitárleckét (masterclass) is magában rejt.

Az aktuális Európa turnén a két egykori Stuck Mojo-zenészt a soraiban tudó, magukat „déli progresszív” csapatként leíró Agent Cooper és a tehetséges brazil gitáros, Daniel Pique játszanak még. A világklasszis zenészek produkciójára március 4-én a budapesti Club 202-ben kerül sor, a belépőjegyeket megvásárolhatjuk a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon.

A Concerto Music bemutatja: Dream Mechanism Tour 2012
2012. március 4., vasárnap 19.00 óra
Budapest, Club 202
Tony MacAlpine, Agent Cooper, Daniel Pique koncertek
Belépő: 4900 Ft. elővételben / 5900 Ft. a koncert napján

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek Tony MacAlpine koncertjére országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Tony MacAlpine koncertjegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top