Flower Kings: Budapesten a svéd progresszív zenekar

Új albummal és európai turnéval tér vissza a The Flower Kings. Az 1993-ban alakult svéd progresszív zenekar legfrissebb lemezének Banks Of Eden (Éden partjai) a címe. A 2008 után visszatérő együttes a jól ismert felállásában működik: Roine Stolt, Tomas Bodin, Jonas Reingold, Hasse Fröberg játszik a lemezen, kiegészülve egy tehetséges fiatal német dobossal, Felix Lehrmannal. Az európai turné október 23-án ér Budapestre: az A38 Hajón hallgathatjuk majd meg a zenekar műsorát.



A The Flower Kings a progresszív zenei színtér egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb zenekara. A Yes, a Genesis vagy a Pink Floyd hatása egyaránt érezhető a Roine Stolt által alapított együttes munkásságán, mely az 1995-ös debütáló album után szinte évente adta ki a jobbnál jobb lemezeket. Ráadásul sok kiadványuk rendkívül kiadós: a 2002-es Unfold The Future például több mint 140 percnyi progresszív zenei élményt kínál, az 1999-es Flower Power-en pedig egy 60 perces tétel is helyet kapott.

A viszonylag stabil felállásban alkotó zenekarban egyedül a dobos személye változott gyakran. A hazai rajongók külön büszkék lehetnek arra, hogy 2001 és 2005 között, majd 2007-ben is egy magyar zenész, Csörsz Zoltán ült a bőrök mögött.

A zenekar új albuma, a Banks Of Eden néhány éves szünetet követően jelent meg, hiszen utoljára 2007 őszén adtak ki lemezt, és 2008 óta más tevékenységet sem végzett a zenekar. Roine Stolt rendkívül pozitív és eredményes alkotói szünetnek minősítette ezt az időszakot egy interjúban: „Lehetőséget adott a kreatív energiáink újratermelődésére, hiszen 2008 táján már kezdtünk kifogyni a szuszból. Az utolsó években olyan iramban gyártottuk az új lemezeket és jártunk turnézni, hogy kezdett elveszni a lényeg, amiért csináljuk az egészet. Azt gondolom, hogy egy ilyen zenekarnál rendkívül fontos szem előtt tartani, hogy mi is az alkotás elsődleges célja, és ez sosem lehet maga pénzkeresés, még ha fontos is.”

Az új lemezt a zenekar néhány hónap alatt rögzítette a Varispeed stúdióban, méghozzá a modern digitális megoldásokat mellőző, analóg technológiával. Az egyes hangszerek hangját egyszerre, egyetlen teremben rögzítették, így a Banks Of Eden a régi idők klasszikus progresszív lemezeihez hasonló, életteli hangzással bíró kiadvány lett. "Szerettük volna felidézni a bakelit-korszak legnagyobb lemezeinek szívmelengető hangzását, amit a Queen, a Genesis, a Zeppelin vagy a Deep Purple kapcsán ismer mindenki” – mondta el ennek kapcsán Roine Stolt.

Az új album egy 25 perces, epikus nyitótétellel indul, melyből az alábbi oldalon hallgathatunk meg egy ötperces ízelítőt: http://soundcloud.com/officialinsideoutmusic/the-flower-kings-numbers . A zenekarnál már megszokott módon ez az album is elérhető különböző bónusztartalmakkal. Élőben pedig ősszel hallgathatjuk meg, ugyanis szeptemberben egy kiadós európai turnéra indul a csapat, mely október 23-án Budapestre is elér: ezen az estén az A38 Hajón játszik a Flower Kings.

a Livesounds bemutatja: The Flower Kings - Banks Of Eden 2012 Tour
2012 október 23., kedd 20 óra
Budapest, A38 Hajó
The Flower Kings koncert
Belépő: 6500 Ft

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a Flower Kings koncertre országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Flower Kings  koncertjegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással
Top