Kalapács József: 50 év totál, 30 év metal a szeptemberi életműkoncerten

Idén ötvenéves a magyar rockzene egyik legismertebb alakja, Kalapács József. A kerek életkorhoz nem kevésbé impozáns karrier is tartozik: Józsi immár 30 éve áll színpadon, s olyan együttesek élén szerepelt, mint a Pokolgép, a Kalapács, az Omen vagy a Hard. A szeptember 14-én tartandó életmű koncerten az elmúlt 30 év legjobb dalai hangzanak majd el, egykori és jelenlegi zenésztársak közreműködésével a Petőfi Csarnokban.

01982-ben történt az eset, hogy egy akkor még meglehetősen ismeretlen zenekar, a Pokolgép koncertje után két teljesen ismeretlen fiatal srác lépett oda a pakolászó zenészekhez azzal, hogy szeretnének velük zenélni, egész pontosan énekelni. Az egyik Kalapács József volt, aki innentől kezdve egészen 1990-ig volt a Pokolgép frontembere –azé az együttesé, mely Totális Metal címen az első heavy metal albumot adta ki Magyarországon, és ’80-as évek végére a műfaj legnépszerűbb, máig meghatározó zenekarává vált. A jel, Mindhalálig rock and roll, Ítélet helyett, A háború gyermeke.. a hazai rockzenét ismerők mindegyike kívülről fújja e dalokat, melyek mind a Pokolgép első három, legendás albumának egyikén szerepeltek.

A több százezer eladott lemezzel és számtalan koncerttel büszkélkedő Pokolgép neve ekkoriban elválaszthatatlanul összeforrt Kalapács József jellegzetes hangjával, mely később más együttesekben is védjeggyé vált. 1990-től 2000-ig a régi zenésztárssal, Nagyfi Lászlóval közösen alakított Omen zenekarban, majd saját neve alatt, a Kalapács nevű együttesben tevékenykedett. 2005-ben korábbi Edda tagokkal alakította meg a Hard zenekart, melyben a korábbiaktól eltérően hard rockot énekelt. 2009 óta létezik egy akusztikus felállású zenekar is: a Kalapács és az Akusztika részben Józsi korábbi együtteseinek dalait játssza akusztikus hangszereléssel, részben megzenésített verseket és Kormorán-dalokat ad elő.

A számos sikeres zenekar és a több tucat album is jól szemlélteti, hogy hazai rockzene egyik legszélesebb, és legsikeresebb pályafutása Kalapács Józsefé. Ráadásul Józsi nem csak ebben a műfajban szerzett hírnevet magának: a ’90-es évek elejétől kezdődően ugyanis több rockoperában és musicalben is szerepelt már, többek között Csaba királyfi, Koppány, Hegedűs István, Janus vezér, Fanatikus Simon, vagy Mr. Mefisztulész szerepében, és tagja immár 18 éve a Madách Színház társulatának is.

Ezt a nagyszerű életművet idézi fel szeptember 14-én Kalapács József életmű koncertje, melynek során hat korszak: az ős-Pokolgép, a Pokolgép, az Omen, a Kalapács, a Hard, és az Akusztika legjobb dalai csendülnek majd fel, méghozzá monstre hang és látványelemek bevetésével, és természetesen lehetőség szerint az adott korszakra leginkább jellemző, vagy azt a mában leginkább megidézni képes tagsággal a színpadon. Az est fellépői között ott lesz: Paksi Endre, Rudán Joe, Nagyfi László, Tarca László, Pazdera György és még sokan mások. Jegyek már kaphatók!

a Pallai Produkció bemutatja:
Félszáz év total – 30 év metal: Kalapács József életmű koncert
2012. szeptember 14., péntek 18 óra
Pecsa Music Garden (rossz idő esetén nagyterem)
Belépő: 3999 Ft

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a Kalapács koncertre a Ticketportal jegyirodáiban
Kalapács koncertjegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top