Detail info
Close

Słobodzianek: A mi osztályunk történelem XV órában

Słobodzianek: A mi osztályunk történelem XV órában
Słobodzianek: A mi osztályunk történelem XV órában

Hely:

Belépőjegyek

A rendezvény leírása

A lengyel Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul.
A darab egyetemes üzenete az emberek közötti megértés – és a megértés szándékának – hiányáról; ahogy az akár ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok is észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyűlöletté alakulhatnak át.
S ahogy az életben is oly gyakran: noha a szereplők játsszák és élik, egyúttal azonban narrálják is saját életüket, történetüket.
Mikor, hol, miért és hogyan törik meg a jellem? Mikor, hol, miért és hogyan törik meg az ember? A tegnapi barátomat miért hívom mától az ellenségemnek? Ki kényszerít erre, mi kényszerít erre? Miért fogadok ennek szót? És ha épp én vagyok az áldozat és túlélem, meg tudok-e bocsátani? Azt hogyan kell? És egyáltalán: KI OSZTJA A SZEREPEKET?

" Az online vásárolt jegyeket előadás előtt érvényesíteni kell a pénztárban a helyfoglalás miatt, vagy előzetesen az alábbi telefonon is lehet helyet foglalni: 56/450-146

Top