Adalberto Alvarez - a kubai zenék mestere Budapesten

A latin-amerikai zenék rajongóinak legnagyobb örömére idén sorra érkeznek Budapestre Kuba legnagyobb zenészei: a Charanga Habanera októberi fellépése után december 5-én a legnagyobb kubai sonero, Adalberto Alvarez teszi tiszteletét Magyarországon.

"Zenénkkel, mi kubaiak több álmot és gyönyörűséget exportáltunk, mint dohányunkkal, több édeset és energiát, mint a cukrunkkal. Az afro-kubai zene egy tűz, illat és füst egyben; méz, életelixír és tartás. Lehet élvezni, mint nemes rumot, amelyet fülünkön át iszunk, amely embereket tud egyesíteni és amely minden érzékünket életre hív."
(Fernando Ortiz)

Zongorista, zeneszerző és zenekarvezető - az 1948-ban született, harminc éve a pályán lévő Adalberto Alvarez kétségkívül a legmodernebb kubai 'sonero', vagyis son zenész. A kubai zenét ismerők szerint a son muzsika a sziget keleti, szegények lakta részén született, évszázadokkal ezelőtt. A son zenészek később hamarosan megjelentek a környező nagyvárosok utcáin és bárjaiban is, ahol egy gitár (a tres), csörgők (clave-k), bongo-dobok, valamint a botijuela nevű afrikai kézizongora segítségével adták elő azt a kubai zenét, mely tökéletes egyensúlyban tartotta az afrikai és a spanyol elemeket.

A son eredetileg a szegény emberek spontán zenéje volt, melyhez tánc, egy szólista által elénekelt üzenet, történet, valamint a kórus és a zenekar kísérete tartozott. A hatóságok által kezdetben tiltott, majd megtűrt zene a XX. században nem csak Kubában, de szerte a világon ismertté vált. Mindebben Adalberto Alvareznek is nagy szerepe volt, aki a jelenkor ízlésének megfelelően alakította át a tradicionális son-t. Sikerét mutatja, hogy az elmúlt 25 év legbefolyásosabb 'sonero'-jává nőtte ki magát, s harmónikus stílusával és karakterisztikus dallamaival kiérdemelte a 'Son Gentleman' nevet.

Adalberto 1978-ben alakította meg a Son 14 zenekart, mely hamarosan nemzetközi szinten is ismertté tette őt. Hat éves működése alatt az együttes teljesen új zenei koncepciót dolgozott ki a son zenének - a gyökerek megtartásával megújították a hangzást, kortárs szövegekkel, harmóniákkal és hangszereléssel kiegészítve. 1984-ben aztán megalapította a máig működő, és decemberben Budapestre látogató Adalberto Alvarez y su Son-t. A számos kitüntetéssel elismert Adalberto jópár földkörüli turnén vett már részt, s a világ minden pontján ugyanazzal a lelkesedéssel és energiával buzdította táncra az embereket, mint amivel sikerült 20 olyan albumot kiadnia, amelyek Kubában klasszikusnak számítanak.
 
A zenekar Budapesten december 5-én szerepel az Almássy Téri Szabadidőközpontban, ahol bemutatja legújabb, 'Mi linda habanera' című albumát is. Jegyek kaphatók a Ticketportal országos hálózatában, valamint ezen a weboldalon!
 
A Latinos.hu bemutatja: Havana Nights
2006. december 05., kedd 22:00 óra
Budapest, Almássy Téri Szabadidőközpont
Aldalberto Álvarez y su son koncert
Belépő: 3500 Ft, elővételben 3000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.adalbertoalvarez.cult.cu/
http://www.latinos.hu
http://www.salsa.hu

Top