Lajkó Félix és a Zuboly az Almássy-n

Moldvai dallamok keverednek majd vajdasági szólamokkal december 29-én az Almássy Téri Szabadidőközpontban, hiszen fellép Lajkó Félix, valamint a kiváló fúvós, Ágoston Béla is zenél majd, ezúttal Zuboly nevű együttesével.

A Zuboly stílusa saját bevallásuk szerint leginkább broken ethno-nak nevezhető - hiszen a break-dance és a népzene sajátos keveréke, afféle fiatal vulkanikus világzenei sziget a fantázia óceánján, amely már épp megérett arra, hogy zenekedvelők figyelmét felkeltse. A muzsika Ágoston Béla dorombénekéből, szaxofon- és dudajátékából, Hock Ernő nagybőgőjátékából, valamint Benke Félix szájharmónikás moldvai dallamaiból áll össze, melyet Busa István különleges ritmusai tesznek egyedivé: Busa a szájával utánozza a gépek által létre hozott hangokat, szkreccsel, több szólamban üti a ritmust a nyelvével, a fogával, az ajkával és tüdejével - egyszóval a hangképzo szerveivel.

Míg a Zuboly dallamai Moldvából erednek, az est másik fellépője, Lajkó Félix a Vajdaságból származik. Az 1974-ben született zeneszerző-művész legelső hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg, hegedűt pedig az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. Évekkel később, a szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre - egy kölcsönkért hegedűvel -, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Azóta ingázik Budapest és Szabadka között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot.

Elbűvölő hegedűjátékát a világ számos városában bemutatta már, Londontól Tokióig. Alkotói munkásságát 1993-ban a Dresch Quartettel közösen a Magyar Rádió Emerton Díjával tüntették ki, majd 1999-ben Magyar Művészetért díjat kapott, 2000-ben Szabadka díszpolgára lett. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét. Az elmúlt évek során rengeteg emberrel zenélt együtt, idén augusztusban például Dresch Mihállyal, Rúzsa Magdival és a Boban Markovic Orkestarral adott közös koncertet a Parlament előtti Örömkoncerten.

A koncertre jegyek már kaphatóak országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, továbbá ezen a weboldalon.

Két világ találkozása - Lajkó Félix és a Zuboly koncertje
2006. december 29., péntek 20.00 óra
Budapest, Almássy Téri Szabadidőközpont
Belépő: 1900 Ft, a helyszínen 2300 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.lajkofelix.hu
http://www.agostones.hu
http://www.almassy.hu

Top