Amorphis koncert az A38 hajón

Május 5-én első klubkoncertjét adja Budapesten az a finn zenekar, melynek több mint 15 éves története frappáns válasz arra a kérdésre, hogy hogyan lehet mély, tartalmas mondanivalót csempészni a fémzenébe. Az Amorphis a finn irodalom legismertebb alkotásából, a Kalevalából merített ihletet, s így vált az elmúlt évtizedben meghatározó zenekarrá.

A finn Amorphis neve az „amorphous” szóból jön, melynek jelentése: alaktalan, formátlan. Történetük immár több mint másfél évtizedet ölel át: 1990-ben kezdték, ők is csak egy voltak az akkortájt úton-útfélen alakuló extrém metal bandák közül. Titkuk, hogy mind a mai napig léteznek, és hogy azóta Finnország egyik legismertebb zenekarává váltak, nem nagy titok, de annál nehezebben kivitelezhető: képesség a fejlődésre, a folyamatos megújulásra, a korral való haladásra, és mindezt persze stílusosan, némi egyediséggel.

A csapat elsőként 1994-ben tűnt ki: Tales From The Thousand Lakes című albumuk ugyanis hatalmas sikert aratott. Ez a lemez a finn nemzeti eposz, a Kalevala előtti tisztelgésnek is tekinthető, hiszen a dalok szövege a hőskölteményből ered, a rákövetkező Elegy albumot pedig egy - hazánkban már kevésbé ismert - lírai gyűjtemény, a Kanteletar inspirálta (mindkét művet a finn Ellias Lönnrot állította össze a 19. században, és többek között Rácz István fordította magyarra). Az erősen koncepciózus lemezek stabil rajongótábort hoztak az Amorphisnak, méghozzá olyan igényes zenehallgatók köréből, akiknek a fémzene nem kizárólag tivornyázást és tombolást jelent.

A csapat zenéje az évek során egyre finomodott, a rockzene irányába mozdult el, amiben nagy szerepe volt Pasi Koskinnen 1996-os csatlakozásának: az új énekes karakteres és tiszta énekhangja egybeforrt az együttes védjegyévé vált. Sokan éppen emiatt temették az Amorphis-t Pasi 2004-es távozásakor, ám végül sikerült méltó utánpótlást találni: Tomi Joutsen csatlakozásával, illetve a 2006-os Eclipse albummal a zenekar gyökereihez nyúlt vissza. A dalszövegek ismét a Kalevalához köthetők, Tomi pedig új lendületet ad a daloknak, bátrabban használja hangját, így egy igazán harapós, erőtől duzzadó és lendületes anyag lett az Eclipse, melyet ezév augusztusában követ majd a soron következő album.

Május 5-én különleges koncertre készülhetünk, hiszen a csapat csak néhány koncertet ad az év első felében, másfelől pedig az A38 hajós szereplés a zenekar első hazai klubkoncertje lesz. Jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzeleteiben, valamint ezen a weboldalon.

Tudnivalók:

2007. május 5., szombat 20.00 óra
Budapest, A38 hajó
Amorphis koncert
Belépő: elővételben 5900 Ft, a helyszínen 6200 Ft

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.livesound.hu
http://www.amorphis.net
http://www.a38.hu

Hallgatnivaló, látnivaló:

www.myspace.com/amorphismusic

A Kalevaláról:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kalevala
Top