The Mission, Christian Death: budapesti koncert februárban

Valószínűleg soha vissza nem térő alkalmunk lesz 2008. február 18-án arra, hogy élőben is megtapasztaljuk: honnét is indult a darkwave, gothic stílusú zenék mai áradata. Ezen a napon ugyanis a műfaj két meghatározó zenekara, a Mission és a Christian Death is Budapesten játszik, az A38 hajón.

Az 1986-ban alakult The Mission a korszak egyik sikerzenekara volt: szinte ontotta magából az azonnal klasszikussá vált albumokat, melyekből összesen hárommillió példány fogyott, és 12 daluk jutott fel a slágerlisták csúcsára. A Mission a Cure-on, Sisters of Mercyn, Fields of Nephilimen edződött nemzedék kedvencévé vált, és a korszak egyik legfantasztikusabb koncertzenekarának számított: 1988-ban egymás után hét teltházas fellépésük volt a londoni Astoriában, 1990-es budapesti szereplésükre pedig több ezer magyar rajongó volt kíváncsi az egykori Budapest Sportcsarnokban, annak ellenére, hogy az éppen akkor zajló taxisblokád miatt szinte csak gyalogszerrel lehetett eljutni a koncert helyszínére.

A Mission utoljára öt éve, a Sziget Nagyszínpadán szerepelt Magyarországon. A zenekar ebben az évben Dél-Amerikában is turnézott, egészen addig, míg a basszusgitáros Craig Adams faképnél nem hagyta őket.. a turnét akkor egyedül fejezte be az énekes Wayne Hussey. Azóta a zenekar ismét a csúcson van, hiszen nemrég megjelent God Is A Bullet című albumuk, mely a legrégebbi fanatikusok elismerését is kivívta. (Az album előzetese itt látható.)

Mindazonáltal már megszületett az elhatározás, hogy ez lesz az utolsó közös munka, hiszen a lemezhez kapcsolódó turné a Farewell nevet kapta: Budapesttől február 18-án búcsúzik el végleg a Mission.

Az este nem csak ezért kihagyhatatlan, hanem azért is, mert a szervezőknek sikerült egy másik legendás formációt meghívnia, igazán különlegessé téve ezzel a Misson-turné magyarországi állomását. A 26 éve működő amerikai Christian Death zenekar maga a megtestesült gothic rock, a műfaj alfája és omegája, még annak ellenére is, hogy a viharos történetű zenekar eredeti frontembere, Rozz Williams 1998-ban öngyilkos lett - bár egyes gonosz vélekedések szerint ez csak segíti egy gothbanda kultikussá válását. A másik meghatározó tag Valor továbbvitte a nevet, s hét év után most októberben jelentkezett új lemezzel a Christian Death, mely a tőlük már megszokott és elvárt színvonalat hozza: férfi és női ének, különleges népi hangszerek, gyermek- és felnőtt kórus egyaránt hallható az American Inquisition című lemezen, mely amúgy az együttes 13. sorlemeze, s már a címéből is kiderül: a Christian Death világa nem sokat szelídült a hol politizáló, hol okkult, de mindenképpen borúlátó előzményekhez képest.

A február 18-ai est programját Wayne Hussey aktuális kedvenc zenekara, a német Dead Guitars, továbbá a honi underground egyik évtizedekkel ezelőttről származó, ám még mindig dögösen flegma rock and rolllt produkáló képviselője, a Variola koncertje szinesíti. Elővételes jegyek december 20-ig 4500, azt követően pedig 5000 forintért kaphatóak, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon, ahol akár otthoni jegynyomtatást is választhatunk.

A Negative Art Prod. bemutatja:
The Mission - Farewell Tour
2008. február 18., 19.00 óra
Budapest, A38 hajó
The Mission, Dead Guitars, Variola koncertek
Special guest: Christian Death
Belépő: dec. 20-ig 4500 Ft, utána 5000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.negativeart.hu
http://www.themissionuk.com/

http://www.christiandeath.com/

http://www.deadguitars.com/

http://www.variola.hu/


Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/themissionuk
http://www.myspace.com/christiandeath

http://www.myspace.com/deadguitars

http://www.myspace.com/variolahun

http://youtube.com/watch?v=BaTryNzqvpY

Top