Fezen - ATB, Helloween, Anathema és Katatonia Székefehérváron

Immár hagyománynak tekinthető, hogy a nyári fesztiválszezon utolsó nagyobb rendezvényeként szeptember elején Székesfehérváron vár minket a Fehérvári Zenei Napok, vagyis a Fezen. Csakúgy mint az elmúlt években, idén is több nemzetközi sztárcsapat is megtalálható a fellépők között, ráadásul a keményebb zenék mellett idén az elektronikus tánczenék kedvelői is örülhetnek, hiszen a Helloween, az Anathema, a Tankcsapda vagy a Katatonia mellett többek között az ATB is az idei Fezen vendége lesz. A fesztivál helyszíne ezúttal is a Bregyó-köz, a szeptember 11-13. közötti bulira elővételben is megvásárolhatjuk bérletünket vagy napijegyünket, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, és az alábbi weboldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is választható, de kérhetjük a jegyet mobiltelefonunkra is.

André Tanneberger, közismertebb művésznevén ATB hat stúdió albummal, egy összefoglaló lemezzel és egy DVD-vel a háta mögött már bebizonyította, hogy tehetséges zeneszerző és producer. Emellett világhírnevet szerzett DJ-ként is, folyamatosan úton van, bejárta a világ legjobb klubjait az USA-tól kezdve Ázsiáig és Európáig. Szeptemberben végre a hazai rajongók is élőben találkozhatnak vele, hiszen 12-én a Fezen Rádió 1 / Alba Regia Nightlife színpadán szerepel. E helyszínnel újra ottonra talál az elektronikus tánczene a fesztiválon, hiszen olyan jól ismert lemezlovasok szerepelnek még itt, mint Sterbinszky, Szeifert, Chriss vagy Lauer.

Természetesen a keményebb zenék kedvelőinek sem kell aggódniuk: a power/speed metal terén úttörő szerepkörben (el)ismert Helloween az idei fesztivál egyik legnagyobb sztárja. A Michael Kiske vezette német csapat idén 25 éves, és változatos munkásságuk jól példázza: bármit is csináljanak, mindig képesek meglepni rajongóikat, így egy izgalmas és szórakoztató estének nézhet elébe, aki ellátogat Székesfehérvárra a kedvükért.

Nemcsak efféle könnyed szórakozásra találunk majd alkalmat a Fezenen: az Anathema sokadjára visszatérő vendégnek számít hazánkban, és az egykor doom metal zenekarként alakult angol formáció hatalmas átalakuláson ment át az évek során. Az új érát kiforrott munkák sora szegélyezi: a Judgement, a Fine Day To Exit, és az A Natural Disaster fő ismérve a tökéletes harmónia, illetve a relaxációra csábító hangulat. Mindez koncertjeiken is tökéletesen megvalósul: zenéjük egyszerre intellektuális kikapcsolódás és tömény érzelmi esszencia. Akik szeretnek elmerülni aprólékos és finom zenei megoldásokban, de legfőképp hangulatokban, azok számára kihagyhatatlan lehetőséget kínál az Anathema koncertje, pláne hogy nemsokára megjelenő, Horizons című korongjukról is elővesznek pár számot.

A szintén fellépő svéd Katatonia sok tekintetben hasonlít az Anathemára: stílusuk a death metalos hörgésekkel megtámogatott, lassú folyású doom metaltól az atmoszférát előtérbe helyező rock zenéig terjed. A különbség mindössze annyi, hogy ők manapság ennek egy jóval depresszívebb, zsigeri és szomorkás érzésvilággal rendelkező válfaját művelik. Messze elkerülik a stílus nagy csapdáit, a plasztik szomorúságot és önsajnálatot, zenéjüket inkább a kifinomultság, és az artikulálatlan erő kombinációja jellemzi, ahol kell, dallamos, slágeres köntösbe csomagolva (pl. Ghost of the Sun), hol pedig magába forduló, elmélkedős megoldásokba ágyazva (pl. Nerve). Szerencsére zenei kiüresedésről szó sincs, legfeljebb ars poeticáról: jól tükrözi ezt legutolsó nagylemezük, a The Great Cold Distance elismertsége is, ami a jól bevált recept felhasználásával tudja bőségesen szállítani a "szomorú slágereket".

Az idei Fezen a külföldi csapatok mellett természetesen jópár hazai zenekart is felvonultat: a három nap alatt bő 100 koncertre készülhetünk az 5 színpadon. A részletes program a www.fezen.hu oldalon található, míg belépőnket országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, és az alábbi weboldalon válthatjuk meg, ahol otthoni jegynyomtatást is választhatunk, vagy kérhetjük jegyünket a mobiltelefonunkra is.

Fehérvári Zenei Napok - Fezen
2008. szeptember 11-13.
Székesfehérvár, Bregyó köz
Belépő: bérlet 7200 Ft, a helyszínen 7500 Ft, napijegyek 2900 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.fezen.hu

Top