Képek Ideje Fesztivál a Trafóban - februári programok

A téli hónapok végét lesve, a tavasz közeledtét várva is érdemes ellátogatni a Trafóba, ahol a legfrissebb művészeti törekvéseket bemutató, elgondolkodtató programokkal várnak mindenkit. Az előadásokra jegyek elővételben is vásárolhatunk, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint az alábbi weboldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is választható.

Kezdetnek megismerkedhetünk a munkások világával a Galéria Vákumzaj című kiállításán, amelyen – mások mellett - Haroun Farocki és Artur Zmijewski egy-egy filmjét is láthatjuk. Megnyitó 5-én, csütörtökön este 19h-kor Tamás Gáspár Miklóssal.
Február 9-én a TÁP Színház várja a látogatókat a Kurátorok jeleneteivel. Hogyan működnek a kuratóriumok? Mire és mennyi pénz jut? Milyen kritériumok alapján dőlnek el a pályázatok? Hogyan élik meg a döntéseket a pályázók? Mindez kortárs írók tollából, számos színész előadásában.

Képek Ideje – Temps d’Images Fesztivál, 2009. február 6-21.
A hónap fő attrakciója a Képek Ideje Fesztivál, ami február 6-án, pénteken érkezik meg hozzánk, hogy három hétig izgalmas programokkal kecsegtessen minket a Trafó falain belül és kívül!
Az idei program egy valódi világsztár, a flamand filmes-zeneszerző, Thierry de Mey nyolc hangfalra és egy karmesterre komponált alkotásával indul, amely Szigetvári Andrea táncosokkal - Ladányi Andreával és Bánki Zsolttal - készített multimédia-előadásával együtt alkot egy estés programot. (Feb. 6-7.) A pénteki előadás után Thierry de Mey-jel Szigetvári Andrea beszélget majd.
Ezután a Krétakör számára készített PESTIESTI előadás remixével találkozhatnak a nézők három estén át, amelyet Láng Annamária és Nagy Fruzsina rendezői változatának is nevezhetünk. (feb. 12-14.)
A hónap közepén az évek óta nagy sikernek örvendő, ingyenes ARTE filmválogatás következik (a Művész moziban és a Francia Intézetben). A válogatásban szerepelnek a tánc világáról készült filmek: így lesz dokumentumfilm Isadora Duncan életéről; a flamenco világában kalandozó Tony Gatlif-történet; munkafolyamatot bemutató film a dél-afrikai Robyn Orlin párizsi koreográfiájáról; valamint Pina Bausch táncoperája. Emellett lesznek a zenét középpontba állító alkotások is: láthatunk portréfilmet az operarendezés fenegyerekéről, Peter Sellarsról, valamint egy igazi különlegességet, Sir Simon Rattle karmester és Royston Maldoom koreográfus kísérletét Sztravinszkij Tavaszi áldozatára. A két alkotó különböző társadalmi és kulturális hátterű középiskolással készítette el az előadást, amelyet a Berlini Filharmonikusok kísérnek. (feb. 15-18.)

Önjáró próbababa, fehér labdákkal zsonglőrködő műkéz és különös, vetített városok, ahol ember és árnyék ki-be sétál. Az új cirkusz műfajában egy finn-francia előadást látunk vendégül a Trafóban (feb. 19-20.), amely videotechnikába ágyazott bűvész- és zsonglőrmutatványok segítségével próbálja megragadni a hétköznapi valóság lényegét. Varázslatokkal teli, furcsán sötét, öntörvényű világ Ville Walo & Kalle Hakkarainen cirkusza - szürreális kirakós játék.
A fesztivál lezárásaként a Touch kiadó és az észak-európai zenei világ képviselőivel tölthetünk egy estét a remixek jegyében február 21-én, itt azonban az újrafeldolgozás azon nyomban történik! A két kiváló norvég elektronikus zenész, Jan Bang és Erik Honoré Live Remix néven magát a remix fogalmát is újraértelmezte. A Trafóban felvett koncertek anyagát élőben keverik, és élőben, ott és akkor játszanak rá további meghívott zenészek segítségével. A vendég ezúttal az itthon is egyre ismertebb énekes, Sidsel Endresen. Az alapanyag pedig mindehhez BJNilsen, Hildur Gudnadottir és Szalóki Ági koncertjének hanganyaga. És akik mélyebben is elmerülnének a Touch munkásságában, azok 16h és 17h-tól meghallgathatják a Trafó Stúdióban a kiadó alapítói, Jon Wozencroft és Mike Harding előadásait angol nyelven. (előzetes bejelentkezés szükséges a juli@trafo.hu címen feb. 16-ig).

A február vége már majdnem március eleje, így a tavasz, a megújulás előrehozott napjai ezek: ez a gondolat foglalkoztatta Kovács Gerzson Pétert is legújabb koreográfiájának készítése során, melynek címe re–DNS (február 26-28.). Állandóság-változás, egyedi-közös, a megtervezhető és az esetleges viszonyait vizsgálja a kortársba néptáncot oltó koreográfus és a magyar jazz legendás alakja, Dresch Dudás Mihály. Élőzene és tánc egyszerre jelenik meg a színpadon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.trafo.hu

Top