SZIN új fellépők: a Rasmustól a N.O.H.A-ig

Még kedvező áron vásárolhatunk bérletet a legnagyobb nyárzáró fesztiválra, a Szegedi Ifjúsági Napokra. A nyári szünet utolsó napsütéses hétvégéjén, augusztus 25-29-ig az Újszegedi Partfürdő területén. A SZIN - a magyarországi fesztiválok közt – elsőként tűzte zászlajára a fenntartható fejlődés népszerűsítését, ennek keretében a tavaly bevezetett újítások mellett idén tövábbi ökotudatos fejlesztéseket terveznek. A fesztiválra szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáiban, és az alábbi weboldalon.

SZINKék ég, zöld fű, szőke Tisza és SZIN-es programok – ezt ígéri idén is a Szegedi Ifjúsági Napok, mely egyedi jelzők sokaságát tudja magáénak. Így a SZIN a legnagyobb hagyományokkal rendelkező fesztivál a maga több mint 40 évével, a legnagyobb nyárzáró buli, az egyetlen olyan fesztivál, mely természetes vízparton és egyszerre medencékkel tarkított strandkörnyezetben zajlik és nem utolsó sorban az első hazai fieszta, mely a fenntartható fejlődés, az ökotudatos életmód népszerűsítését tűzte ki céljául. A SZIN a legideálisabb hely, hogy jó hangulatban vegyünk majd búcsút az idei nyártól is.
Minderről a legjobb hazai zenekarok és Dj-k mellett külföldi sztárok gondoskodnak, akik pedig más jellegű kikapcsolódásra vágynak, azoknak számos sport, színházi és mozi program kínál alternatívát. A Szegedi Ifjúsági Napok környezettudatos tevékenységéért 2009-ben elnyerte a Környzetvédelmi Minisztérium “Zöld Fesztivál” minősítését, és a világ legzöldebb fesztiváljai közé is választották a rendezvényt: elsőként a honi fesztiválok közt a SZIN kapta meg a világ fesztiváljainak “zöld” törekvéseit értékelő Greener Festival szervezet díját.
Strandozós, bulizós nyárzárást ígér a legnagyobb hazai „ökorandi”, a Szegedi Ifjúsági Napokaugusztus 25-29 között a szegedi Tisza-parton. A korábban bejelentett nevek mellé a napokban csatlakozott a The Rasmus, Beardyman, Parov Stelar és a N.O.H.A
A hazai nyári fesztiválsort záró SZIN kellemes színfoltja a zenés-táncos-ellazulós-barátkozós rendezvényeknek.  A napsütéses nyár utolsó nagy bulija, vízparti feeling, strandozós nappalok, pörgős éjszakák, ahogy már azt megszoktuk: kék ég, zöld fű, szőke Tisza, SZINes programok. Ez utóbbiak közt már a szervezők bejelentették - egyebek mellett – a Europe, a Scooter vagy a Sugababes koncertjét és azt is tudjuk, hogy az egyik egyedi színfoltja - a csendes bulizás helyszíne - a Silent Disco lesz a SZIN-nek. Újabb nevek is érkeztek a napokban: a hollótollakkal ékeskedő Lauri Ylönen és zenekara, a The Rasmus is elfogadta a SZIN szervezőinek meghívását, a hazai rajongótábor nagy örömére. Jön továbbá a legnagyobb beatbox őrület, a 2006-os angol beatbox bajnok, Beardyman, továbbá Marcus Füreder, azaz Parov Stelar és az ő zenekara és új fellépőként köszönthetjük a prágai Philip Noha, a manchesteri Sam Leigh-Brown és a New York-i rapper, MC Chevy alkotta N.O.H.A formációt is.
A legek fesztiváljaként is emlegetik már a Szegedi Ifjúsági Napokat, hiszen számos tekintetben kitűnik hazai társai közül. Egyrészt a legrégebbi hazai kulturális fieszta, hiszen már elmúlt negyven éves. Másrészt a legelső olyan buli, mely a zászlajára tűzte a fenntarthatóság eszméjét, ezért elsőként a hazai palettán elnyerte a rangos, nemzetközi Greener Festival elismerést. A nyár legutolsó fesztiválja is, tehát a legnagyobb nyárzáró is egyben. Legegyedibb is, hiszen nincs olyan fesztivál szerte a hazában, mely egyrészt folyó parton van, de emellett úszómedencék is nyújtanak felüdülést a fesztiválozásban. És minden bizonnyal a legolcsóbb bulizást is a SZIN kínálja, mivel a bérlet most csak 14.900 Ft és mindezért 320 különböző programmal csalogat a Szegedi Ifjúsági Napok.

A bérlet ára a rendezvény kezdetéig 14.900 Ft, a helyszínen pedig 17.900 Ft lesz majd a beugró a SZIN-re.

A SZIN a fenntarthatóságot tűzte ki célul!
Co2 kibocsátás, globális klímaváltozás, ózonlyuk, fenntartható fejlődés, biomassza erőmű, napkollektor és szélerőmű, energiafű, fajok kihalása, szelektív hulladékgyűjtés, betétdíj, hibrid autó... Csak néhány azok közül az eszközök és fogalmak közül, melyek puszta létükkel bizonyítják, hogy a környezetvédelem mindennapjaink részévé, megkerülhetetlen jelenséggé és bizony, folyamatos kihívássá vált életünkben. A XXI. század egyik legnagyobb kérdése ugyanis nem más, mint hogy az emberiség képes-e megfelelő válaszokat találni azokra a globálisan megjelenő környezeti problémákra, melyek kialakulásában egyébként tevékenyen részt is vállalt. Épp ezért megoldások keresése épp úgy feladata a nemzetközi intézményeknek és nemzeteknek, mint az egyes embereknek vagy épp egy zenei fesztiválnak. A Szegedi Ifjúsági Napok szervezői hisznek abban, hogy egy rendezvény képes a fenntarthatóság eszméje mentén fejlődni és emellett, jellegéből adódóan, sok emberrel megismertetni az ökotudatos/környezettudatos életmód mibenlététét és fontosságát.

Ennek megfelelően, a hazai fesztiválok közt elsőkként - 2008-ban- a SZIN vezette be a re:poharat és a biológiailag lebomló (komposztálható) étkezési eszközök használatát, melyeknek köszönhetően jelentősen mérséklődött a fesztiválon keletkezett szemét mennyisége. A károsanyag kibocsátás csökkentését elősegítendő a szervezők újraélesztették a telekocsi rendszert, ingyenes kerékpártárolót működtetek a fesztivál területén, illetve riksa-taxi szolgálat állt minden városba látogató fesztiválozó rendelkezésére. A MÁV is hozzájárult a környezetbarát közlekedéshez, ugyanis kedvezményes lehetőséget nyújtott a Szegedre utazó fesztiválozóknak, illetve a főbb vonalakon kerékpártároló szerelvényeket is biztosítottak. A szemléletformálás terén a SZIN-en cirkáló Zöld rendőrök és a hulladék alapanyagból készült, figyelemfelkeltő információkkal ellátott installációk jelentették az újdonságot.

A tavaly elindított kezdeményezéseket a szervezők idén is folytatni, fejleszteni kívánják és ennek érdekében el is készült a Szegedi Ifjúsági Napok ökopolitikája, melyben az alapvető irányelvek kerültek megfogalmazásra. Ennek megfelelően a hulladékkezelés terén elsődleges szerepet kap a megelőzés, így olyan eszközök és megoldások alkalmazása, amik csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét. Fontos szempont az újrahasználat, tehát keresik és támogatják azokat a lehetőségeket, amik anyagukban újrahasználják a hulladékká vált termékeket. És végül az újrahasznosítás, ahol a szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően azokat a hulladékokat is visszaforgathatják, amiket sem megelőzni, sem újrahasználni nem sikerült. Energiagazdálkodás tekintetében elsődleges cél, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, megszüntessék a pazarló, nem hatékony rendszerek és eszközök működtetését és a fennmaradó energiaigény minél nagyobb részét megújuló energiaforrásokból biztosítsák.
A vízháztartás szempontjából is elengedhetetlen a takarékos berendezések és rendszerek előnyben részesítése – fogalmazzák meg a SZIN szervezői -, a régi pazarló eszközök minél hamarabbi cseréje, illetve egy-egy beruházás előtt annak mérlegelése, hogy lehetséges-e szürke- illetve csapadékvíz hasznosítása. Kiemelt szerepet kap a természetes környezet és élővilág védelme, megzavarásuk elkerülése és az esetlegesen okozott változások eredeti állapotra történő visszaállítása. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, nagy hangsúlyt fektetnek a látogatók szemléletformálására, mind a fesztiválon, mind pedig a honlapon és egyéb információs felületeken. Boros Gyula főszervező elmondta: „Emellett beszállítóinkat és különböző partnereinket a jövőben arra fogjuk ösztönözni, hogy megtalálva a kapcsolódási pontokat, minél több részét vegyék át környezetvédelmi szemléletünknek, magunkra nézve pedig megfogadjuk, hogy mielőbb kiépítjük Környezetközpontú Irányítási Rendszerünket (KIR), annak érdekében, hogy a SZIN ökotudatos fejlődése mindenre kiterjedő és teljes mértékben nyomon követhető legyen.”

Kapcsolódó weboldalak:
Belépők országszerte a Ticketportal irodáiban 
Bérletek kezelési költségnélkül, otthoni jegynyomtatással 
http://www.szin.org/ 
https://www.ticketportal.hu

Top