A klasszikusoktól a klezmerig - a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Klezmer Band közös koncertje

A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődésben, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a "Klezmer Szvit", amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve.

Végül a tíz tételre bővült műből a Magyar Rádióban CD-felvétel készült. 2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyik alapító tagja és koncertmestere az együttest 1979 óta vezető Rolla János, 1969-ben szerzett diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol a világszerte ismert Kovács Dénes tanítványa volt.

A világ koncerttermeiben elsősorban kamaramuzsikusként vált híressé. A magyar zenei kultúra hazai és külföldi megismertetésében szerzett érdemei elismeréseként 1981-ben megkapta az Érdemes művész kitüntető címet, 1985-ben pedig a Kossuth-díjat.

A francia kormány 1991-ben a művészetek kategóriában a Becsületrend Lovagja címmel, 1994-ben Göncz Árpád a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki.

A Zempléni Művészeti Napok alapítója, s 1996 augusztusában Sárospatak díszpolgárává választották. 2004 augusztusa óta a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje Csillaggal - kitüntetés birtokosa. 2006 januárjában átvette a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját.

A 2007. november 14-én adott jótékonysági koncerten, melyet a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre alapításának 10. évfordulója és a Zeneakadémia 132. születésnapja alkalmából adott az együttes, Batta András, az intézmény rektora ünnepélyes keretek között a "Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli tanára" - rangot adományozta Rolla Jánosnak.

2010-től a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője.

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét.

Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, - kilépve a liturgikus környezetből - sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, \\"Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában szintén élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét.

Ezzel a produkcióval Hollandiában, NewYork-ban, New Jersey-ben és Németorsz-ban, Londonban, Szlovákiában Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel.

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözetét is, művelve az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a "crossing-over”-t.

A Danubius Music bemutatja: A klasszikusoktól a klezmerig
Liszt Ferenc Kamarazenekar - Budapest Klezmer Band
2011. szeptember 19., hétfő, 19.30 óra
Budapest Kongresszusi Központ
Jegyár: 6.900 - 14.900 Ft

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Klezmer Band koncertjére országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Jegyek a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Klezmer Band koncertjére az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top