Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Kávéházak, kávécsarnokok és kávémérések már századok óta működtek Pesten és Budán. A 19. és 20. század fordulóján azonban alapvetően átalakultak, megváltozott funkciójuk szorosan összefüggött a fellendülő Budapest lakóinak anyagi helyzetével és igényeivel.

A 19. században megkezdődött az irodalom polgárosodása is. A kiadók, nyomdák a városokban működtek, így az addig vidéki kúriáikon dolgozó írók is felkerekedtek, hogy a városokban próbáljanak szerencsét. Egyre többen választották törzshelyükül a meleg, világos, jó társasággal kecsegtető kávéházakat, ahol politizáltak, társalogtak, információt gyűjtöttek.

Köztudott, hogy az 1848-as eseményekben döntő szerepet játszó Pilvax Kávéház is afféle irodalmi műhely volt. 1890-ben jelent meg az első olyan magyar irodalmi lap, A Hét, amelyet „kávéházban írtak és kávéházban olvastak”. A lap nagy figyelemmel kísérte a kortárs nyugat-európai irodalmat, kritikákat közölt könyvekről, kiállításokról, hangversenyekről. S nemsokára megjelent a Centrál Kávéházban találkozgató fiatal irodalmárok legendás lapja, a Nyugat, amelynek legjelentősebb szerkesztőségi asztala később a szépségével is világhírű New York-palotában állt. Az írókhoz hamarosan csatlakoztak a zeneszerzők (főleg a könnyedebb műfaj képviselői), megteremtve ezzel a zenés kávéházak intézményét. Itt meg lehetett hallgatni a legújabb slágereket, felléptek tambura- és cigányzenekarok (sőt, női zenekarok is), a századforduló után megjelent a jazz és egyre népszerűbbé váltak a gyakran zenei tanulmányuk anyagi bázisáért muzsikáló kávéházi zongoristák is.

A rangos társasághoz csatlakozott több képzőművész; ők karikatúrákat, vázlatokat skicceltek az ott töltött órák során. Ha nem papírra, akkor az asztalkák márványlapjára, amit a pincérek másnapra tisztára sikáltak. Sajnos. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaival ezt a pezsgő hangulatot, a minden sarkon felbukkanó művészi értéket szeretné bemutatni kávéházakban rendezett koncertekkel, tánc- és színházi előadásokkal, kiállításokkal.

Kapcsolódó linkek:
Jegyek a Café Budapest Kortárs Képzőművészeti Fesztiválra országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Café Budapest jegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top