Sheriniannel érkezik Budapestre Joe Bonamassa

Még egy világsztárral több áll majd október 1-jén a Budapesti Kongresszusi Központ színpadán: a hírek szerint ugyanis nemrég Derek Sherinian, a Dream Theater és Alice Cooper egykori billentyűse is csatlakozott a Joe Bonamassát kísérő zenekarhoz. AZ új zenésztárs persze inkább csak emeli, de nem homályosítja az este főszereplőjének fényét: Bonamassa személyében ugyanis napjaink legjobb blues-rock gitárosát hallgathatjuk majd meg.

A magyar rajongók számára is örömteli hír, hogy Derek Sherinian billentyűs nemrég csatlakozott Joe Bonamassa zenekarához. Az új tag az elmúlt évtizedek egyik legkeresettebb billentyűse: karrierje Alice Cooper oldalán indult, majd a Dream Theaterben folytatta, de számtalan kisebb-nagyobb projekt keretében zenélt már Steve Lukatherrel, Yngwie Malmsteennel, Al Di Meolával is. Sőt: Bonamassával sem az első közös zenekar, hiszen a Black Country Communionben évekig tevékenykedtek együtt.

A fáradhatatlanságáról híres főhős, Bonamassa elsősorban munkával készül az európai koncertekre: augusztusban például egy új, heti rádióműsort indított el. A The Pickup adásaiban a saját kezűleg válogatott dalok mellett Joe szórakoztató formában mesél majd zenetörténetről, különleges hangszerekről, és persze számos humoros és elképesztő történet is előkerül majd a gitáros tarsolyából. A korábbi adások anyaga szabadon meghallgatható a http://www.thepickupradio.com/ oldalon.

Joe Bonamassát amúgy számos kellemes meglepetés és elismerés érte már ebben az évben. Facebookos rajongóinak száma az elmúlt napokban haladta meg az egymillió főt, és az idei év elején egy gitárt is elneveztek róla: az egyik legnagyobb gitárgyártó, a Gibson Guitars ugyanis Gibson Joe Bonamassa Les Paul Standard néven gyártott le egy limitált példányszámú, 400 darabos sorozatot, amely Joe első számú gitárjának jellemzői alapján készült.

Joe nemrég egy újabb kiadványt is letett az asztalra: október 29-én jelenik meg a Tour De Force – Live In London című négyrészes koncertfelvétel, amely DVD-n és Blu-ray lemezen lesz elérhető. Az összesen 9 órányi felvétel idén készült, London négy jól ismert koncert helyszínén: a Royal Albert Hallban, a Hammersmith Apollóban, a Shepherd’s Bush Empire-ben és a The Borderline-ban. A már előrendelhető négy felvétel nem csak helyszín, hanem téma szerint is felosztható: power trio jam, blues est, rock & roll est és elektroakusztikus est közül választhatunk. A felvételeken Bonamassa ezúttal különleges gitárokat lát vendégül, hiszen többek között Rory Gallagher 1961-es Fender Stratocasterén, Bernie Marsden 1959-es Gibson Les Paul gitárján és Peter Greene/Gary Moore 1959-es Gibson Les Paul típusú hangszerén is játszik. A kiadvány apropóján az I know where I belong című dalt máris letölthetjük ingyen a http://www.jbonamassa.com/tour-de-force/  oldalról, a kedvcsináló videót pedig itt láthatjuk: http://youtu.be/DE51FEPnwEc

Az október 1-jén esedékes budapesti koncerten a tervek szerint Bonamassa a legismertebb albumairól is játszik majd dalokat, így a Sloe Gin, a Dust Bowl, a Black Rock, a The Ballad of John Henry és Driving Towards The Daylight egy-egy tétele is előkerülhet majd. A műsort akusztikus hangszerelésű részek is tarkítják majd, Bonamassa és Sherinian mellett Carmine Rojas basszusgitáros és Tal Bergman dobos előadásában. Jegyek korlátozott számban még kaphatók!

a Mafioso Concerts bemutatja: Joe Bonamassa Fall Tour 2013
2013. október 1., kedd 20 óra
Budapest Kongresszusi Központ
Joe Bonamassa koncert
Belépő: 7900-16.900 Ft

Bővebben az előadóról:
Joe Bonamassa még csak 36 éves, de máris több mint 20 éves karriert tudhat maga mögött, amely egyenesen a csúcsra repítette: alig 12 évesen már B.B. King előtt játszott, 2009-ben pedig saját koncertje töltötte meg Nagy-Britannia legrangosabb hangversenytermét, a Royal Albert Hallt. Tavaly az Egyesült Államok két gitáros magazinja, a Guitar Player és a Guitar World olvasói is megválasztották a világ legjobb blues gitárosának, ám tehetsége koránt sem csak e műfaj követői előtt tette ismertté.

„Hihetetlen ez a kölyök, pedig még csak épp hogy kapisgálja ezt a zenét.. egyedülálló tehetség.” - így nyilatkozott B.B. King az akkor még csak 10 éves Bonamassáról, aki be is váltotta a személyéhez, tehetségéhez fűzött ígéretet: két évtizeddel az első lépések után Amerika egyik legtehetségesebb blues-rock gitárfenoménjeként, és egyre inkább igazi rocksztárként tartják számon. Az 1977-ben született Joe szülei hangszerüzletet üzemeltettek, így a hatalmas lemezgyűjtemény mellett az első gitár is kézzelfogható közelségben volt: Joe már hatévesen el tudta játszani Jimi Hendrix Voodoo Child című klasszikusát. Évekkel később egy beszédes nevű, a rockvilág nagyjainak utódait tömörítő együttesben kapott szerepet: a Bloodline (Vérvonal) zenekarban a ifjabbik Berry Oakley, valamint Myles Davis fia, Erin, és a Doors gitáros Robby Krieger gyermeke, Waylon társaságában zenélt.

Bonamassa nem csak kiemelkedő zenészi tudásának, és érzelemdús, eleven gitárjátékának köszönheti sikereit, hanem elsősorban rendkívüli, szinte már felfoghatatlan szintű munkabíró képességének: 2000 óta több mint 10 szólóalbumot, 5 koncertlemezt és 4 koncert DVD-t adott már ki, melyekből csak tavalyra jutott három önálló kiadvány: Driving Towards the Daylight címen új önálló lemeze jelent meg, továbbá a New York-i Beacon Theatre-ben rögzített koncert audio- és videófelvétele is elérhetővé vált. Emellett Joe szerepelt Jon Lord utolsó lemezén, a Concerto for Group and Orchestra 2012-ben rögzített új stúdióváltozatán, és kiadott egy lemezt a Black Country Communion nevű hard rock supergrouppal is, ahol Glenn Hughes, Derek Sherinian és Jason Bonham oldalán zenélt.

Az idei első termés egy exkluzív akusztikus turnén rögzített bécsi koncertfelvétel, melynek bemutató videója itt látható: http://youtu.be/nL7WY5rI6HQ  Szintén idén szerepelt Joe egy könnyed jazz-funk zenekar, a Rock Candy Funk Party debütáló lemezén is, valamint egy újabb, Seesaw című közös albumot is kiadott a soul-blues amerikai királynőjével, Beth Harttal. Saját elmondása szerint Joe azért szeret ennyi különböző projektben részt venni, mert folyamatosan keresi a lehetőségeket arra, hogy más és más zenét játszhasson, más és más műfajokat érintve – és éppen ez a folytonos dinamika-keresés vezetett oda, hogy három sikeres album után idén távozott a Black Country Communionból, mely ezt követően megszűnt ezen a néven működni.

Joe az elmúlt évek legkeresettebb gitárosává vált, akinek zenésztársai között egyre illusztrisabb előadókat találunk: a már említett művészek mellett szerepel ezen a listán Eric Clapton, Blondie Chaplin, Paul Rodgers, Leslie West, Vince Gill és Sandi Thom is. Az alábbi felvételen Joe a már említett 2009-es koncertjén játszik együtt a lassúkezűvel: http://youtu.be/g1mzm6j6Urk  

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a Joe Bonamassa koncertjére Ticketportal jegyirodáiban
Joe Bonamassa koncertjegyek az interneten otthoni jegynyomtatással

Top