Finn és magyar fémes népzenék a Korpiklaanival

Hamisítatlan folkmetál estre készülhetnek azok, akik október 22-én a budapesti Kultiplexet választját az esti mulatság helyszínéül. Ezen az őszi vasárnapon a stílus két tehetséges magyar zenekara, a Sacra Arcana és az Echo Of Dalriada melegíti majd be a közönséget, utánuk pedig a finn Korpiklani csujjogatós metálmuzsikájára rophatjuk majd.

A Korpiklaani ("Erdei Törzs") tavaly decemberben már megmutatta a magyar publikumnak, hogyan is mulatnak északi rokonaink.. energikus és vidám muzsikájuk a budapesti fiatalokat is magával ragadta, s így a finnek a tavalyi az év egyik legvidámabb koncertjét adták a Blue Hellben. A 2002-ben alakult zenekarban hegedűs és harmonikás is szerepel, s a tagok mindegyike a hatalmas finn erdőségek közelében nőtt fel. Szülőföldjük üzenete ugyanúgy benne van az autentikus finn népzenével és hangszerekkel operáló dalaikban, ahogy a fiatalság bolondos őrülete. Az együttes munkásságát éppen az teszi különlegessé, hogy folkos fémzene helyett gyakran inkább fémes folkzenét játszanak, azaz egy-egy népdalt szinte egy az egyben, a népi hangszerek segítségévelk ültetnek át metálba.

Hogy milyen is lehet az ifjú finn favágók dorbézolása a végtelen erdőségekben, arról a Hunting Song című dal videóklippje  segít képet alkotni, a Beer Beer című nóta filmes változata pedig a zenekar legutóbbi, európai turnéján készült felvételekből áll, így abba is betekintést nyerhetünk, milyen vidáman telnek az egyik évről a másikra népszerűvé vált csapat hétköznapjai. Időközben elkészült a harmadik stúdióalbunuk is, mely 'Tales Along This Road' címen jelent meg áprilisban, a Napalm Records gondozásában. A pattogós, duhajkodó hangulatú nóták mellett ezen az albumon is találhatunk merengővé szelídülő, lassabb, líraibb tételeket is, mint például Tuli Kokko című, finn nyelvű dal.

A Sacra Arcana zenekar dalai is hasonlóképpen születnek, mint a finneké, de ők a magyar mondavilág és történelem egyes mozzanatait igyekeznek elmesélni a hallgatóságnak. A népzenével ötvözött metalt játszó csapat a klasszikus dob-gitár-basszus fellállást egy hegedűvel egészítette ki, így nem csak dallamvilágában, hanem hangzásban is közelítik a magyar népzenét. Nem ez az egyetlen tettenérhető hatás zenéjükben, hiszen a 2005-ben született 'Titkos szertartás' lemez dalait elhallgatva angol, ír és keleti elemeket is feldezhetünk.
 
A szintén fellépő Echo Of Dalriada muzsikájában - a zenészek saját elmondása szerint is - a népi elemek fontosságban megelőzik a fémzenét. A soproni együttes a történelmi témák mellett inkább az irodalmi művek feldolgozásáról vált ismertté: a 2004-ben megjelent, nagyszerű folk.metal dalokat tartalmazó 'Fergeteg' lemezen például megtaláljuk Arany János Walesi bárdok című balladájának adaptációját is.

A három zenekar október 22-én lép fel Budapesten, a Kultiplex színpadán; e koncertre jegyek már kaphatóak a Ticketportal országos hálózatában. A Korpiklaani emellett egy pécsi koncertet is ad: október 20-án a legismertebb magyar rock- és metálbandák társaságában játszanak majd az Ifiházban, a Rocktriatlon Fesztivál keretében.

Tudnivalók:
2006.október 22., vasárnap 17:30
Budapest, Kultiplex
Korpiklaani (FIN)
Sacra Arcana
Echo Of Dalriada
Belépő: 3500 Ft.
Jegyek kaphatók a Ticketportal országos hálózatában, és online.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.korpiklaani.com
http://www.sacraarcana.hu
http://www.echoofdalriada.hu/
http://www.negativeart.hu

Top