Hagyományőrzés skandináv módra: viking metal Budapesten

Skandinávia délceg őslakosai, a - közhiedelemmel ellentétben agancsos sisakot sosem viselt, viszont rendszeresen tisztálkodó - vikingek a VIII. században bontottak vitorlát, hogy hódító portyáikkal évszázadokon keresztül rettegésben tartsák Európát. Több mint ezer évvel később a svéd Amon Amarth zenekar lép az ősök nyomdokaiba, hogy fegyverek helyett dübörgő gitármunkával és death metal csatakiáltásokkal hódítsák meg a kontinenst, a szintén viking hagyományokat őrző Wintersun és a Tyr segítségével - november 12-én Budapestre is betérnek.

A hagyományőrzés zenés formája példamutató a skandináv országokban: a dicső múlt rengeteg zenekart ihletett az elmúlt másfél évtizedben, akik muzsikájukat sikeres exportcikként is érvényesíteni tudják: a Budapesten szeptemberben járt, black metalban utazó Enslaved zenéjében ugyanúgy a skandináv ősök szellemét idézi meg, mint a hazánkban szintén rendszeresen fellépő, folk metálos Finntroll is.

Az Amon Amarth története a kezdetekben persze nem volt ennyire epikus: az 1992-ben, Stockholmban alakult csapat pályafutásának elejét az kezdő csapatoknál tipikus problémák, azaz rengeteg demós probálkozás és tagcsere jellemezte. Hosszas, kitartó munkával, vagyis egyenletesen magas színvonalú albumokkal és fáradhatatlan turnézással (2002-es lemezükhöz például három európai és két amerikai turné kapcsolódott) érték el azt, hogy ma már az egyik legkomolyabb kiadó, a Metal Blade táborába tartoznak, mint a viking death metal legjobb képviselői. A csapat minden korábbinál intenzívebb alkotómunkával hozta létre az idén megjelent 'With Oden On Our Side' című albumot: hosszú heteken át reggeltől estig a stúdióban ülve csiszolták metal eposzokká az elmúlt években összegyűjtött ötleteket. Eközben egy háromlemezes DVD kiadványuk is a boltokba került idén, és az új albumhoz is készítettek egy videóklippet, méghozzá a Runes To My Memory dalhoz.

Az est kettes számú attrakciója a Szigeten is fellépett Ensiferum egykoi frontemberének, Jari Mäenpää-nak az új projektje, a Wintersun, mely debütáló lemezén a műfaji korlátokon túllépve próbál új megfogalmazást adni a viking hagyományoknak: az alapvetően power metal dalokban így a különböző extrém metal jegyek mellett szimfonikus elemeket is felfedezhetünk.

Az est folyamán - Oden mellett - egy másik skandináv főisten, Tyr szellemét is megidézik, hiszen a harc és jog istenének nevét viseli a Dániából - pontosabban a Feröer-szigetekről - származó hamradik zenekar. A Tyr viking történetekkel, pogány mitológiával fűszerezi jókedélyű, együtténeklős hagulatú vokálokban gazdag, angol, dán és feröeri nyelven előadott zenéjét. A három zenekar november 12-én lép fel a Wigwam Rock Clubban, jegyek már kaphatók a Ticketportal országos hálózatában, valamint online.

Tudnivalók:
2006. november 12., vasárnap 19.00 óra
Budapest, Wigwam Rock Club
Amon Amarth, Wintersun, Tyr koncertek
Belépő: 4500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.amonamarth.com/
http://www.wintermadness.net/
http://www.tyr.net
http://www.concerto.hu

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/amonamarth
http://youtube.com/watch?v=JFq2YJKYa-k
http://www.myspace.com/wintersunrocks
http://youtube.com/watch?v=tnhdJVh9iIY
http://www.myspace.com/tyr1

Top