GBH és CPg - Punklegendák a fővárosban

A brit punkzene második generációjának egyik emblematikus képviselője, a GBH - követve kortársa, az Exploited példáját - végre Budapestre látogat egy koncert erejéig. A Süss Fel Napban január 23-án megrendezésre kerülő bulin egy hazai punklegenda, a szintén évtizedes múltra visszatekintő CPg is szerepel majd.

Magyarországon neve ugyan nem forrt egybe annyira punk rock fogalmával, mint a - tavaly a Szigeten is szerepelt - Exploitedé, Nagy-Britanniában a GBH igazi kultuszbandának számít. A két zenekar amúgy egyaránt a UK 82-t képviseli, vagyis azon 1982-ben alakult szigetországi punkcsapatok közé tartozik, melyekkel megszületett a brit punkzene második generációja.

Kemény világból származnak a GBH tagjai, akik a kilátástalan mindennapok szürkesége elől menekültek a zenébe: Colin Abrahall frontember - aki 21 éves volt a csapat létrejöttekor, és egy birminghami autógyárban melózott -, Colin Jock Blyth gitáros, Ross Lomas bőgős és egy dobos srác olyan bandák hatására alakított saját együttest, mint a Motörhead, a Stranglers, az X-Ray Spex és természetesen a punk első fecskéi közé tartozó Sex Pistols. Hozzá kell tenni: e négy kilátástalan sorsú munkásgyerekhez képest Johnny Rotten és társai szalonképes jófiúknak számítanak, hiszen míg az első generációs punkzenészek legfeljebb polgárpukkasztó nihilista, anarchista témákat boncolgattak, az Exploited és az eleve beszédes nevű GBH (Grievous Bodily Harm, vagyis súlyos testi sértés) dalaiban már a nukleáris holokauszt és az Apokalipszis is szóba kerül.

Mindemellett a UK 82 produkciója zeneileg is eltér az elődökétől, hiszen erősen hatottak rájuk a kor brit heavy metal bandái, s az amerikai hardcore punk vonal is, így a zene kicsit keményebb, vaskosabb gitárriffekkel és dübörgőbb dobháttérrel szólalt meg, mint a pub- és garage rock gyökerekkel bíró korábbi punkcsapatok esetében... éppen ez a dübörgőbb megszólalás az egyik fő jellemzője a GBH-nek is, méghozzá évtizedek óta változatlan módon... talán azért is, mert a gyakori doboscseréktől eltekintve mind a mai napig a Colin - Jock - Ross trió alkotja a banda gerincét.

Az utoljára 1998-ban Budapesten járt Súlyos Testi Sértést január 23-án a Coitus Punk Group, vagyis a CPg előzi majd meg a Süss Fel Nap színpadán. A Szegedről származó csapat még a briteknél is régebbi, hiszen még 1979-ben alakult, s néhány év alatt mindent elért, amit egy hasonló gárda "elérhetett" a rendszerváltás előtti időkben: legendásan botrányos, szinte mindig rendőri kísérettel előadott koncertjeiken csirkeszaggatástól Erdős Péter dalba foglalt pocskondiázásáig bármi előfordulhatott, így a tagság háromnegyedét le is ültették 1983-ban, közösség elleni izgatás vádjával. A hazai punklegenda visszatérésére végül 2000-ben, a Szigeten került sor, és azóta meg is jelent - 24 évvel az alakulás után - az 'Embör Vigyázz!' című első albumuk.

A két punkcsapat koncertjére jegyek korlátozott számban kaphatóak: az összesen 350 belépő a Ticketportal partnerüzeletiben, valamint ezen a weboldalon kerül értékesítésre.

Tudnivalók:
2007. január 23., kedd 21.00 óra
Budapest, Süss Fel Nap
GBH, CPg koncertek
Belépő: 3700 Ft., a helyszínen 4200 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.sussfelnap.hu
http://www.punkjunkies.com

Top