Közös turnén a Grave Digger és a Therion

2007 elején két nagyszerű együttes indul közös turnéra, hogy bemutassák Európának nemrég megjelent új albumukat. A Therion és a Grave Digger is igazi senior csapatnak számít már a metalzenekarok körében; s Budapestre mindketten visszatérő vendégként érkeznek majd február 4-én, a svéd Sabaton kíséretében.

Christofer Johnsson, a Therion központi figurája egyike metalzenész-közösség nagy alkotóinak, maximalista művészeinek. A svéd úriember a kilencvenes években találta ki, hogy a saját csapatát szimfonikus zenekarral, operaénekesekkel és számos egyéb komolyzenei összetevővel egészítse ki, s a munkájának gyümölcseként megszületett 'Theli' albummal az egész világot lenyűgözte 1996-ban. Számtalan zenekar vette át azóta az ötletet, de a legmonumentálisabb projektek még mindig a Therion nevéhez fűződnek: legújabb, 'Gothic Kabbalah' című albumon is több százan dolgoztak.

Chris alkotói munkásságát az is jól jellemzi, hogy az új album tételei - összesen 15 darab - is csak két CD-re fértek rá, így a 2003-as ikeralbum, az egyszerre kiadott 'Lemuria' - 'Sirius B' páros után most is több mint 80 percnyi első osztályú szimfometalra számíthatunk. A zeneszerzői és a gitárosi feladatok mellett Chris énekesként is szerepelt vállalt a korábbi lemezeken, ám 2006-os bejelentésének megfelelően az új albumon már nem hallhatjuk hangját: sem ideje, sem energiája nem marad éneklésre. Helyette az a Mats Levén vette át a mikrofont, akivel élőben a csapat 2004-es budapesti koncertjén is találkozhattunk már, és az előző albumok néhány dalában is szerepelt.

Chris elfoglaltsága érthető, hiszen ő tekinthető a Therion egyetlen fix tagjának: a csapat eddigi legsikeresebb albumát, a 125 ezer példányban eladott 1998-as 'Vovin'-t például gyakorlatilag egyedül, csak stúdiózenészek segítségével készítette el. Ráadásul Chris időről időre újraértelmezi a szimfonikus metal fogalmát, nem csak zenei, hanem konceptuális téren is, így az egyes albumok sem hallásra, sem a szövegek és az inspiráció területén nem téveszthetők össze egymással: az északi mitológia, a pogány rúnák vagy az asztronómia egyaránt felbukkan bennük.

Az idei turné kettes számú attrakciója a német Grave Digger, melynek power/speed metalja ugyan más világot képvisel, mint a Therion szimfonikus fémzenéje, ám az epikus hangvétel és az évtizedes zenekari múlt - a Therion lassan húsz, a Grave Digger pedig éppen 27 éves - egyaránt párhuzam a két csapat közt. A közös turné másik apropója, hogy a németek 'Liberty Or Death' című új korongja a Gothic Kabbalah-val egy napon, január 12-én került a lemezboltokba.

A turné harmadik szereplőjéről mindent elmond, hogy a középkori lovagok vaspapucsáról nevezték el magukat.. ezzel a névvel az 1999-ben összeállt svéd Sabaton nem is játszhatna mást, mint jóféle karcos, heroikus heavy metalt. Az estre jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon.

Tudnivalók:
2007. február 4., vasárnap 18:30
Budapest, Petőfi Csarnok
Therion, Grave Digger, Sabaton koncertek
Belépő: 6000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.concerto.hu/
http://www.megatherion.com/
http://www.grave-digger.de/
http://www.sabaton.net/

Top