Toasters és PASO az A38-on

Ismét Budapesten bulizik majd a Toasters, mely idén 26 éves, és ezzel a leghosszabb ideje működő amerikai ska zenekar. Nem is akármilyen, hiszen a jamaicai gyökerű zene legutóbbi fénykorának egyik zászlóshajói is ők egyben. Az A38 hajón március 10-én lépnek majd fel, a Go Jimmy Go, valamint a házigazda, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és az Escape társaságában.

Míg a '80-as évek Angliájában a 2 Tone kiadó nevével fémjelzett ska-punk zenekarok, így a Specials, a Bad Manners vagy a Madness diktálta a bugit a pepita zakós fiatalemberek és hajbamasnis lánykák lába alá, Amerikában épp csak megszületőben volt a ska harmadik hulláma - melyet elsősorban az Angliából átköltöző Robert "Bucket" Hingley nevével köthetünk össze, no meg azzal a Toasters-szel, melynek maga Hingley is tagja, az 1981-es megalakulástól mind a mai napig.

Hingley egy kiadót is létrehozott: az - egykor Moon Ska Records néven alakított - Megalith Records ma már az amerikai ska zenekarok legnagyobb segítője - többek között, hiszen például a hazai ska élet motorjának számító Pannonia Allstars Ska Orchestra is ennél a kiadónál adta ki első albumát, a Budapest Ska Mood-ot.

A "segítségnyújtás" persze kölcsönös, hiszen a PASO, és lelkes törzsközönsége nélkül biztos nem jutott volna hazánkba a Toasters - ráadásul nem is először, hiszen 2004-ben már jártak nálunk, fergeteges nagy bulit csapva a Kultiplexben. A mostani, másfél hónapos európai turnéra a szintén amerikai Go Jimmy Go kíséri majd el a kenyérpirítókat; a bő tízéves zenekar eredetileg Hawaii szigetén alakult, és bár kronológiailag ők is a ska harmadik hullámába tartoznak, lágyabb, visszafogottabb tempójú zenéjük a '60-as évek klasszikus, első hullámos ska zenekaraihoz teszi őket hasonlatossá.

A Jamaica-hangulat hazai képviselője a Pannonia Allstars Ska Orchestra lesz, mely dupla lemezbemutatót tart ezen az estén: most jelenik meg a Babylon Focus című maxijuk, melyen két új nóta mellett öt remix is hallható a Budapest Ska Mood dalaiból... a maxi így egyszerre vezeti fel az év végén megjelenő új albumot, és a májusban a boltokba kerülő remixlemezt is. A zenekar igazi különlegességgel is készül, ugyanis hamamrosan egy 7 inches bakelit lemezt is kiad majd, ami többek között egy új instrumentális tételt is tartalmaz majd.

Az est nyitóprodukciója egy székesfehérvári zenekar, a 2004-ben alakult Escape koncertje lesz. A csapat a ska-t reggae, rocksteady és dancehall hangulatokkal keveri. A koncertek után ezúttal is soundsystemek tartják mozgásban a nagyérdeműt: a PASO Soundsystem és a Sound Sistaz diktálja majd a tempót. A koncertre jegyek kaphatók országszerte a Ticketportal hálózatában, valamint ezen a weboldalon.

Tudnivalók:
2007. március 10., szombat 20.00 óra
Budapest, A38 hajó
The Toasters, Go Jimmy Go, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Escape
PASO Soundsystem, Sound Sistaz
Belépő: 1800 Ft, a helyszínen 2500 Ft. (Figyelem! A fokozott érdeklődés miatt az elővételre szánt jegyek elfogytak, igy belépő már csak 2500 forintért vásárolható.)

Kapcsolódó weboldalak:
www.toasters.org
www.gojimmygo.com
www.paso.hu
escape.punkportal.hu
www.a38.hu
Top