Dew-Scented: thrash metal a Kultiplexben

A thrash metal kedvelői bizonyára jól tudják, hogy a műfaj egyik fellegvára - a Keleti-part és a Bay Area mellett - Németország. Valószínűleg azzal is sokan tisztában vannak, hogy a germán cséplőmetál nagyjából a Sodom, a Destruction és a Kreator tevékenykedésével kezdődött, a '80-as évek elején. A mára már legendás zenekarok által kitaposott ösvényen ma is nagyszerű bandák menetelnek: egyikük, a Dew-Scented októberben 28-án a Kultiplexbe is bemasírozik majd, vállvetve a hazai Wackor és Archaic zenekarokkal.

Az 1992-ben alakult Dew-Scented a német thrash metal új hullámának vezető képviselője, és természetesen viszi tovább a nagy elődök hagyományait is, így zenéjük a műfaj extrém, death metal felé hajló vonalába sorolható. Eközben nem hanyagolják a modern technika kínálta lehetőségeket sem, így a precíz hangszeres tudással rögzített dalok elementáris erővel robbanak bele a hallgató fülébe. A legfrissebb, Incinerate című album esetében erre Andy Sneap neve a garancia, hiszen ő keverte véglegesre az anyagot - éppen olyan bivalyerősre, mint ahogy korábban a Megadeth, az Arch Enemy vagy éppen a Killswitch Engage esetében.

Az új album fényét tovább emeli, hogy jópár emblematikus személyiséget is sikerült megnyerni egy-egy beugró erejéig, így többek között Jeff Waters (Annihilator) és Gus G. (Firewind) gitárosok is vendégszerepelnek, csakúgy mint a legendás előd, a Kreator frontembere, Mille Petrozza.

A Dew-Scented 2002 óta tevékenykedik a Nuclear Blast kiadónál, így ma már nemcsak szűkebb otthonában, de világszerte hírnevet szerzett: mind lemezen, mind élőben is bemutatkozhattak már az amerikai és japán metalhead-eknek, többek között a Nile, a Cannibal Corpse, az Annihilator, az Overkill és a Kreator társaságában. Vagy éppen a Nevermore-ral: a seattle-i nagymenők oldalán jutottak el legutóbb Budapestre is, és előzenekari státuszuk ellenére már akkor jól megjegyezte nevüket a hazai sajtó és a közönség. Nem is csoda, hogy ezúttal önállóan térnek vissza Budapestre: október 28-án a Kultiplexben lépnek majd fel.

A koncert egyik hazai fellépője a Wackor, amely a lendületes tavalyi év után idén kissé nyögvenyelősen kezdte a rockandrollt - főleg egészségügyi okok miatt - de a nyár közepére aztán ismét belendült a háromtagú metalcsapat, és többek között a Szigeten, a Fezenen és a Hegyalján is remek koncerteket adtak. A másik hazai fellépő a 2004-ben alakult, igen fiatal tagokból álló, ám sikert sikerre halmozó Archaic, amely kőkemény thrash metalját - debütalbumuk, a Time Has Come To Envy The Dead idén jelent meg - már olyan csapatok előtt is bemutathatta, mint például az Ensiferum, de szerepeltek már a szlovéniai Metalcampen is.

A három zenekar thrash megmozdulására jegyek közönségbarát áron még kaphatók, orszgászerte a Ticketportal partnerirodáiban, valamint a www.ticketportal.hu oldalon, ahol akár az otthoni jegynyomtatás lehetőségét is választhatjuk.

2007. október 28., vasárnap 19.00 óra
Budapest, Kultiplex
Dew-Scented, Wackor, Archaic
Belépő: elővételben 2600 Ft, a helysztínen 3000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.dew-scented.de/
http://www.wackor.hu/

http://www.archaic.hu/

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/dewscented
http://www.myspace.com/wackor

http://www.myspace.com/thearchaic

Top