Ensiferum, Therion koncertek decemberben

December első felében két egymást követő napon is metalzenekaroktól lesz hangos a budapesti éjszaka. A 11-én, a Wigwamban fellépő finn Ensiferum, valamint a 12-én a Petőfi Csarnokban szereplő svéd Therion is rendszeres és sokak általá várt vendég hazánkban. A finnek tavaszi turnéjuk ráadáskörét róják éppen, míg a Therion afféle különleges, vendégekkel, kórussal és táncosokkal kiegészített búcsúturnén van...a ráadásul a budapesti koncertről filmfelvétel is készül majd.

A finn Ensiferum saját elmondása szerint afféle folkos hősi metalzenét játszik. Nevezzük akárhogyan is, az biztos, hogy az 1995-ben alakult csapat remekül lovagolta meg az elmúlt évek folkmetal hullámát, sőt: egyike a műfaj meghatározó zenekarainak, annak ellenére, hogy fennállásukat folyamatosan tagcserék kísérik, s az első albumuk is csak 2000-re készült el. Az elmúlt évben azonban felgyorsultak az események a "Kardhordozók" (nevük fordítása latinból) körül: a Victory Songs című album idei megjelenését követően hőseink végigturnézták a tavaszt, majd pályafutásuk során először a tengerentúlra is eljutottak. Most pedig a ráadáskör van soron, melynek keretében április után most a Wigwamban találkozhatunk velük, december 11-én. A két vendégzenekar különleges csemegének ígérkezik, hiszen a Chthonic személyében egy Tajvan szigetéről származó csapat dallamos black metal muzsikájára készülhetünk, míg a svéd Insania egy kis fényt és könnyedséget kölcsönöz majd a estének dallamos metaljával.

Másnap, december 12-én a Therion érkezik a Petőfi Csarnokba. A svéd zenekar a szimfonikus - azaz szimfonikus zenekari kísérettel, betétekkel előadott - metal műfajteremtő képviselője, mely 20 éve alakult. Éppen ez az apropója mostani turnéjuknak, melynek keretében Budapestre is ellátogatnak. Idén már harmadszor járnak nálunk: legutóbb a Miskolci Operettfesztivál különleges vendégeként léptek fel - ez is mutatja az együttes zenei kvalitásait, no meg hatalmas hazai népszerűségüket.

A mostani fellépések különlegességét az is fokozza, hogy egyben átmeneti búcsúturnéról van szó, hiszen a zenekar 2010-ig nem lép a színpadra: a rendkívül sűrű alkotóévek után most egy esztendőnyi pihenő, majd az új lemez munkálatai következnek. A mostani alkalommal így extra hosszúságú, három (!) órás programra készülhetünk, benne a mindmáig legnépszerűbb, 1996-os Theli album minden dalával, egy teljes kórus és táncosok közreműködésével... és akkor még nem is beszéltünk az olyan meghívott vendégekről, mint Messiah Marcolin, a Candlemass egykori énekese. Mindennek tetejébe a magyar közönség abban a megtiszteltetésben részesül, hogy a Therion a budapesti koncertet fogja elejétől a végéig felvenni az állomások közül, nyersanyagul egy később kiadandó DVD-jéhez. Az est vendégzenekara a The Vision Bleak lesz.

A két koncertre jegyek még kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon, ahol otthoni jegynyomtatást is választhatunk.

Tour Towards Victory (Marches On)
2007. december 11., kedd 19.00 óra
Budapest, Wigwam
Ensiferum, Chthonic, Insania koncertek
Belépő: 3900 Ft.

The Theli – Adulruna Rediviva Tour 2007
2007. december 12., szerda 18.30 (!)
Budapest, Petőfi Csarnok
Therion, The Vision Bleak koncertek
Belépő: 6000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.concerto.hu
http://www.ensiferum.com/

http://www.megatherion.com/
http://www.the-vision-bleak.de/

http://www.chthonic.org/

http://www.insania.se

Top