Fields of Joy 9 - drum and bass a Mokka Cukkában

Nyár, szabadtér, buli. Röviden így lehetne összefoglalni a Bladerunnaz által kilenc éve életre hívott Fields of Joy alapkoncepcióját. A rendezvény idén kilencedik alkalommal nyújt kiemelkedő felhozatalt szabadtéren a drum and bass rajongóinak és azoknak, akik még csak most ismerkednének meg a stílussal. Erre nincs is jobb alkalom, mint egy szabadtéri party, amire legközelebb június 21-én kerül sor. Mint minden évben, idén is a drum and bass legnépszerűbb előadói, DJ-k és ceremóniamesterek a fellépők, akik tudják mi kell a jó bulihoz. Fresh, Shy FX, Stamina MC és a Bulletproof neve garancia, hogy a stílus r ajongói hosszú sorokban zarándokoljanak a Mokka Cukába. Jegyek kedvezményes áron, elővételben is kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, és ezen a weboldalon, ahot otthoni nyomtatást is válszthatunk, vagy akár a mobiltelefonunkra is kérhetjük a jegyet.

Fresh (Breakbeat Kaos, Bad Company Rec.)
Fresh-t talán nem is fontos bemutatni, az is elég lenne ha csak számcímeket sorolnánk fel. De azért vegyük szemügyre a drum and bass fenegyerekének munkásságát, hiszen a stílus egyik legelsöprőbb sikertörténete az övé. Dan Stein drum and bass ténykedésének kézzelfogható kezdete a two step korszak kezdetére, '97-'98-ra tehető, amikor is Absolute Zero és Fresh neveken a zúzásorientált zenék alapkiadójánál, a Renegade Hardware-nél megkezdte működését. Később Fresh, Maldini, Vegas és D-Bridge összehozta a Bad Company-t.
A csapat első lemeze egyből az egekbe repítette nevüket, hiszen a 'The Nine' a megjelenése után körülbelül öt perccel lett klasszikussá, a számot azóta már a DNB Arena nemzetközi olvasótábora 130 ezer szavazattal a No. 1. dnb számnak szavazta meg.
Három nagylemezzel és számtalan partihimnusszal a hátuk mögött végül útjaik különváltak és Fresh Adam F-fel összehozza a Breakbeat Kaos-t, ahol rajtuk kívül pl. Baron és a Pendulum is tevékenykedik. A Breakbeat Kaos tarolt, habár a főnökök nem nagyon hallatták hangjukat, de a Pendulum tette a dolgát, a Hold Your Colour hosszú idő óta a legsikeresebb és legkelendőbb drum and bass lemez.
De 2006-ban eljött az idő, hogy főnök, Fresh is akcióba lendüljön és szólóalbummal jelentkezzen. Az Escape From Planet Monday felerészt régi zenéket öltöztet újra, másik fele új számokból áll. A helyenként meghökkentő, helyenként vicces, de mindenképp bulizós nagylemezen többen is vendégeskednek DJ Shadow, Neil Tennant a Pet Shop Boys-ból, Pendulum és MC Fats. Garantált őrület.
Legújabb "találmánya" a Soundweapon projekt, amelyben MC Ivory segítségével nem DJ-ként, hanem live act keretében mutatja meg miben rejlik Fresh ereje: tánctérszaggatás felsőfokon.

Shy FX (Digital Soundboy, Ebony - UK)
Andre Williams, alias Shy Fx 1994-ben bombaként robbant az angol chartok élére, a mai napig jungle alapműnek tartott Original Nuttah című himnuszával. A sikeren felbuzdulva saját kiadót alapított Ebony néven, amelyen további klasszikusnak tartott darabok (The Message, Wolf) jelentek meg. 1997-ben a Bambaata-t az év jungle slágereként emlegették, majd most több mint 10 év után az egyre magasabbra törő Break bújtatta modern köntösbe egy remix erejéig. Producertársa, a breakbeat mester T-Power közreműködésével írta meg 2001 legjobban guruló slágerét, a "Shake Ur Body"-t, 2005-ben útnak indították a Digital Soundboy Recordings-t, amelyen saját nagylemezük mellett (Diary of a Digital Soundboy) olyan nevek pörögnek mint Calibre, Lynx, Breakage, és a dubstep felé kacsintgató Benny Page. Ha már dubstep: nemrég került a polcokra Benga & Coki "Night" című slágerének Breakage & Shy Fx remixe, valamint hamarosan promo fázisba lép az első Benny Page dubstep 12" a Digital Soundboy Recordings-on.

Stamina MC (Movement, V Recordings)
Stamina 1994-ben került kapcsolatba komolyabban a tánczenével. Ekkortájt a DJ-zés foglalkoztatta, mixelni tanult és megvette első lemezeit. A ragga és reggae inspirálta jungle számokhoz Stamina szövegeket írt, és egyszercsak azon kapta magát, hogy MC-ként is üzemel. A DJ/MC '96-ban a Pressure FM kalózadón hétvégenként két órás szettekkel szórakoztatta a londoni hallgatóságot és jöttek az első klubbulik is. A kalózadók és klubok forgatagában találkozott a Movement rezidens Ruffstuffal és DJ Flight-tal, akik nagyban segítették Stamina karrierjét.
Stamina 2000-ben csatlakozott a neves Movement partisorozathoz, miután egy barátja megkérte, hogy MC-zzen szettje alatt. A Movement esteken találkozott először a brazilokkal, Marky-val és Patife-fal, akikkel 2001-ben közösen kezdett el dolgozni.
Azóta Stamina hangja több számból is visszaköszön (Marky + XRS - LK, D.Kay + Epsilon - Barcelona, Roni Size - On On), valamint a London Elektricity élő zenekari felállását erősíti, akikkel koncertDVD-t is megjelentetett (Live Gravy). Stamina MC, a Movement klub rezidens MC-jeként azóta körbeutazta a fél világot olyan neves játékosok oldalán, mint Marky, Bryan G, Roni Size, High Contrast vagy éppen D-Bridge.

Bulletproof (Cyanide, Renegade Hardware - NZ)
Jay Cyanide, azaz Bulletproof az új-zélandi Auckland-ból származó producer neve 7 éve egyet jelent a tánctér-robbantó neurofunk drum&bass-szel. Az eltelt idő alatt olyan kiadókat tudhat maga mögött, mint a Renegade Hardware, a Moving Shadow, vagy a Bad Company Recordings. A produceri tevékenységek mellett saját kiadóval is büszkélkedhet (Cyanide Recordings), amelyen önálló szerzeményein kívül a tech legenda Kemal, és honfitársai, a Concord Dawn is szerepel. A lemezjátszók mögött egy technikás, naprakész dj-t ismerhetünk meg benne, a szetteket széles zenei spektrum, valamint az utóbbi időben az egyre nagyobb sikert arató dubstep stílusba való betekintés jellemzi.
Az elmúlt évben Jay Bulletproof ideje nagyrészét turnézással, és albuma (Dark Times - Desperate Measures) gatyába rázásával töltötte. A várakozás nem volt hiába.
A világ külön pontjain szerzett baratságokból szövődött kollaborációk magukért beszélnek. Phace (Németország), Gridlok(Amerika), Mindscape(Magyarország), és Psidream(Kanada) valamint két feltörekvő honfitársával, Teknik & Dose-al keszült zenék között csemegézhetünk.

Bladerunnaz pres. Fields of Joy 9.
Fresh p. Soundweapon feat. MC Ivory, Shy FX & Stamina MC, Bulletproof
2008. június 21., szombat
Mokka Cuka (Hajógyári sziget, Május 9 Park)
Belépő: június 3-8. 1500 Ft, június 9-15. 2000 Ft, június 16-21. 2500 Ft, a helyszínen 3000 Ft

line up
Fresh pres. Soundweapon feat MC Ivory (Breakbeat Kaos - UK)
Shy FX (Digital Soundboy, Ebony- UK)
Stamina MC (Movement, V Rec. - UK)
Bulletproof (Cyanide - NZ)
SKC, Chris.su, Longman, Safair, Bal

Top