Sziget utáni veszedelem: ismét amerikai vendégzenekarral

Immár hagyománynak tekinthető, hogy a Negative Art a Sziget fesztivált követő napokban megszervezi a Sziget utáni veszedelem névre hallgató programot, mely idén három estén át tart majd. A rendezvény keretében olyan műfajú zenekarok lépnek fel, akik a nagy fesztiválokon ritkán jutnak színpadra... köztük nemzetközi csaptok is. Az amerikai Crüxshadows vagy éppen a kanadai Birthday Massacre után idén egy New York-i csapat, a Made Out Of Babies hallható augusztus 24-én az A38 hajó tetőteraszán, jelképes összegű belépő ellenében, a két megelőző napon pedig ingyen hallgathajuk meg a Dharma, az Angelus, a Oneheadedman, a Leecher, a Sinathrop és a német Acid Rain koncertjét az After Music Clubban.

Erős sarkítással azt is mondhatnánk, hogy a brooklyni Made Out Of Babies a rock egyik "legagyasabb", de a műfajhoz hűen mégis ösztönös ágát műveli: zenéjüket a Jesus Lizard noise-rockja és az Isis post-metalja közé lehet sorolni.. mások még a Yeah Yeah Yeahs-t és a Big Blacket is belevennék a sorba. Sokat elmond róluk az is, hogy a gitáros, Brendan Tobin a Red Sparowes-t is erősíti, az énekesnő, Julie Christmas pedig a Neurosis és Peeping Tom muzsikosokat is felmutató Battle Of Mice-ban szintén hallatja a hangját. Ami nem is akármilyen: nagyjából olyan hatást kelt, mintha PJ Harvey eszelős, kegyetlen klónját hallgatnánk.. A zenekar karrierjét egyengető kiadók nem kevésbé patinásak: a Made Out of Babies a már említett zenekarokkal is együtt dolgozó, a Neurosis tagjai által alapított Neurot Recordingsnál kezdte pályafutását, új albumuk pedig az The End Records-nál jelent meg, melynek az Ulver, a Gathering, a Mindless Self Indulgence vagy éppen a Voivod is ott van a zászlóshajói közt.

A Made Out Of Babies-t a kiváló hangszeres tudás mellett tehát az énekesnő hangja emeli ki a többi kísérletező, zajos poszt-alter rock zenekarok sorából. A most megjelent Ruiner lemezen kiemelkedőt alkot Julie Christmas: elég már az albumot hallgatni ahhoz, hogy átjöjjön kreatív személyisége és átélése, hiszen valóban nemcsak énekli, hanem éli is a hangokat, legyen szó pillanatnyi elmélázásról, harmóniákkal tarkított dallamokról, robbanó hangkitörésekről, hisztérikus ordibálásról vagy eszelős sziszegésről. Mindez úgy olvad össze szerves egésszé a zenével, hogy egy pillanatra sem érezzük kellemetlennek, így minket is könnyen magával ragad a MooB zeneisége.

Az amerikai csapat augusztus 24-én, vasárnap 1000 forintos belépő ellenében látható az A38 hajó (eső ellen védett) tetőteraszán, ráadásul a belépő fele a pultnál lefogyasztható. A koncert után Noise Pollution party várja az egybegyűlteket: stoner, sludge és hc muzsikák minden mennyiségben - szóval mindaz, ami a koncert hallgatása közben eszünkbe juthatott.

A Sziget utáni veszedelem koránt sem csak ebből az egy estéből áll: pénteken, 22-én három hazai csapat látható majd ingyenesen az After Music Clubban, köztük a Dharma, mely nemrég alakult Budapesten, és egy igazán egyedi műfajt, az orientális dark metalt képviseli, ugyanis a modern, ambient és folk elemekkel tűzdelt metal zenét játszó három zenész egy elbűvölő szépségű énekesnő vezetésével lép a színpadra. Első hangzóanyagukat a Bakery stódióban rögzítették, legutóbb a Road társagában koncertezték végig az országot, és immár első klipjük is látható - mindez a www.dharma.extra.hu weboldalon. Az este másik fellépője a Leecher, melyre az Apocalyptica és az Evanescence volt nagy hatással: csellók és gitárok segítségével szólaltatja meg dalait, és persze több feldolgozást is.. az estét amúgy egy német zenekar, az Acid Rain nyitja meg, nevéhez illően brutális death metal muzsikával.

A szombati napon szintén ingyenes koncertek várnak ránk az After Music Clubban: szerepel a Sinathrop, és a leghíresebb magyar girl metal zenekar, az Angelus, a szintén metalban utazó Oneheadedman, mely immár szintúgy női énekessel lép színpadra, és jelenleg nagylemezén dolgozik.. korábbi EP-jük pedig elérhető weboldalukon, a www.oneheadedman.com címen.

Sziget utáni veszedelem
2008. augusztus 22., péntek 19 óra
Budapest, After Music Club (Bp., VII. Nyár u. 6.)
Dharma, Leecher, Acid Rain (GER) koncertek
A koncertek után afterparty
A belépés ingyenes!

2008. augusztus 23., szombat 19 óra
Budapest, After Music Club (Bp., VII. Nyár u. 6.)
Sinathrop, Oneheadedman, Angelus koncertek
A koncertek után afterparty
A belépés ingyenes!

2008. augusztus 24., vasárnap 20 óra
Budapest A38 hajó tetőterasz
Made Out Of Babies (USA) koncert
Noise Pollution Party
Belépő: 1000 Ft, melyből 500 Ft a pultnál lefogyasztható.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.negativeart.hu
http://www.madeoutofbabies.com/

http://www.dharma.extra.hu

http://www.angelusmusic.hu

http://www.oneheadedman.com

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/madeoutofbabies
http://myspacetv.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=7454724

http://www.myspace.com/dharmaofficial

http://www.myspace.com/angelusmusic

http://www.myspace.com/oneheadedman

http://www.myspace.com/acidrainberlin

Top