Fish: a Marillion egykori énekese Budapesten

Október 13-én Budapestre látogat a Marillion első, és máig meghatározó énekese, Fish. Szólókarrierje immár 20 éve tart, s nemrég adta ki 13. stúdiólemezét, ami újfent meggyőz minket arról: nem véletlenül tartják a klasszikus, progresszív rockzene egyik legnagyobb énekesének. A varázslatos hangú skót úriember két órás műsort ad az A38 hajón - az érzékeny, lírai dallamokra, art vagy progresszív rockra fogékonyak biztos nem fognak csalódni.

Derek William Dick, azaz Fish már tinédzser korában eldöntötte: egész életében a rockzenével akar foglalkozni... ekkor talán még nem is mert arra gondolni, hogy évtizedekkel később Fish néven a klasszikus progresszív rockzene egyik legnagyobb énekeseként tartják majd számon. Első és legnagyobb kedvencei az ELP, a Yes és természetesen a Pink Floyd voltak, s egy Genesis koncert után döntött végleg a zene mellett. Így a kertészkedés és az egyéb munkák mellett folyamatosan zenekarokat keresett, míg nem 1981-ben nem találkozott az akkortájt formálódó Marillion tagjaival. A történet innentől már ismert: egy szűk évtized alatt a progreeszív rockzene egyik legsikeresebb csapatává nőtték ki magukat, és ebben Fish-nek, mint az együttes szövegírójának és csináld-magad menedzserének, no meg persze a Marillion arcának és hangjának lényegi szerepe volt. A '80-as évek közepén már tízezrek előtt játszottak Angliában, a Jethro Tull, Gary Moore és a Magnum társaságában - persze főzenekarként.

Fish '88-ban távozott a zenekarból, s szólókarrierbe kezdett - egyes vélemények szerint éppen azért, mert önéletrajzi ihletésű, személyes hangvételű szövegei miatt a többi tag attól félt, hogy előbb-utóbb háttérbe szorulna az énekes mellett. Mindenesetre Fish kreativitása a válás után még magasabbra hágott: a négy Marillion album után 9 önálló, vagyis összesen 13 stúdiólemezt készített, a legutóbbinak tehát nem véletlenül adta a 13th Star (13. Csillag) címet.

Saját elmondása szerint több jó oka volt rá, hogy így nevezze el az új albumot: egyrészt a 13-at szerencsés számnak tartja, másrészt számításai szerint eddig 12 nő gyakorolt sorsfordító hatást életére, beleértve édesanyját, lányát, egykori feleségét, középiskolai szerelmét és azt a nőt, akivel nem sokkal a lemez megírása előtt váltak szét útjaik. A csillagok képe Egyiptomban, a Királyok Völgyében ragadt Fish fejébe, ahol a sírok mennyezetén fedezte fel a kézzel festett motívumok ezreit. Mint tudjuk, a csillagok mindig is a tájékozódást, az útkeresőket segítették... így született meg a 13th Star, mely egy szakítás utáni, felkavart lelkiállapotú ember őszinte vallomása az egész életen és szerelmeken át tartó hosszas keresésről - az Igazi kereséséről.

Az énekes-poéta Fish-t budapesti koncertjén régi gitáros barátja, Frank Usher kíséri, a basszusgitáron pedig az új album egyik szerzője, Steve Vantsis játszik majd, s Foss Paterson billentyűs, Gavin John Griffiths dobos és Chris Johnson gitáros is közreműködik majd. Jegyek kaphatók országszerte, elővételben 900 forint kedvezménnyel a Ticketportal partnerüzleteiben, és ezen a weboldalon, ahol jegyünket mobilunkra is kérhetjük, vagy kinyomtathatjuk otthon.

2008. október 13., hétfő 19 óra
Budapest, A38 hajó
Fish koncert
Belépő: 5000 Ft, a koncert napján 5900 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.concerto.hu
http://www.the-company.com

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/fishofficial

Top