King Django (USA), Babar Luck (UK), PASO @ A38, március 10.



Mindazok nagy örömére, akik már megtapasztalták, hogy milyen fantasztikusan sokoldalú művész, a magyar felmenőkkel is rendelkező King Django - vagy esetleg épp lemaradtak róla -, idén ismét lehetőség nyílik arra, hogy élvezhessék, a tavaly is igen tartalmas és az extázisig fokozott show-t! E pozant, ukelét, szájharmonikát, melodikát és még ezernyi hangszert forgató zenei polihisztor, a ska-klezmer atyja, egyben egy raggamuffin mc, énekes is, ki performanszai során ska-t, reggae-t, rocksteady-t, világzenét és dancehall-t vegyít, méghozzá ámulatba ejtő természetességgel. Élete minden percét a zene tölti ki, stúdiót üzemeltet (Version City), producerkedik, a new york-i ska és reggae élet egyik mozgatórugója, a haszid reggae első követe (a mára már világszerte ismert Matis Yahu elődjének is tekinthető, sőt zenészeik közös albumot is készítettek), verziókat készít reggae riddimekre, vendégszerepel különböző albumokon - örökmozgó.

A kulturális sokféleségbe való beágyazottság és a reggae zene iránt érzett kiolthatatlan szeretet köti össze magát King Django-t és az őt kísérő zenekar, szólóban is bemutatkozó basszusgitárosát. A pakisztáni származású, muszlim Babar Luck 8 évesen került Londonba, ahol később az őt körülvevő konfliktusok, iskolák közti kirobbanó bandaharcok elől a reggae zenében talált menedéket, saját bevallása szerint „a reggae által közvetített szenvedés és hányattatás elleni közös összefogás általános üzenete” adott neki erőt. Miután kipróbálta magát a legendás angol ska-core zenekar, a King Prawn basszusgitárosaként, szóló projektbe kezdett, mely érdekes folk, rock és egyéb hatásokat is felvonultató erős társadalomkritikus szövegekkel operáló „spoken word” estekre emlékeztető reggae-be oltott, mély tanítás, aminek során olyan figurák előtt tiszteleg, mint Joe Strummer. Előadása kötelező haladó gondolkodású, anarcho-protest punkoknak és mindazoknak, akik érdeklődnek az underground költészet iránt, de még nem láttak élőben ilyen eseményt. Babar Luck első, önálló hanganyagát, a ’Care in the Community’ c. albumát érkezik bemutatni Budapestre.

A sokszínű koncertest házigazdája ismételten a hazai ska élet motorja, a Pannonia Allstars Ska Orchestra lesz. A nagy létszámú brigád, januárban jelentette meg első stúdióalbumát, az amerikai Megalith Records európai részlegénél, Budapest Ska Mood címmel. Érdekesség, hogy a PASO lemezének mindkét külföldi vendégszereplőjét meginvitálta a régióba, így, ahogy február végén Pozsonyban élőben is bemutatták Dr.Ring-Ding-gel rögzített közös dalukat, úgy e március 10-ei péntek különlegességét, remélhetően a PASO és King Django által közösen előadott „Where can I go?” c. szerzemény adhatja majd. Az említett szám, egyébként a new york-i énekes budapesti élményeiről szól, ahogy a város utcáit járva keresi azt a házat, ahol felmenői lakhattak és hallgatja azt a furcsa nyelvet, amit nagyanyjától hallott. Igazán megérintő élmény lesz tehát ezt a dalt élőben, a Dunán ringatózva hallgatni.

Budapesti PASO rajongóknak egyébként is különösen ajánlott a koncerten való részvétel, ugyanis miután a zenekar befejezte február-márciusi regionális lemezbemutató turnéját, áprilisban Nyugat-Európa felé veszi az irányt, így fővárosunkban legközelebb csak május 19-én, a 3. születésnapi koncertjén lesz látható a csapat.

A koncertek után a PASO Soundystem rakja majd a ska-reggae-dancehall bakeliteket és CD-ket. Kapunyitás 20.00.; kezdési időpontok: Babar Luck 20.30, PASO 21.30, King Django 23.00, PASO Soundsystem 0.30. Belépő: 2000 Ft (febr.21-ig), 2300 Ft (márc.9-ig), 2800 Ft (a helyszínen).
Netes jegy elővét: www.ticketportal.hu
Fizikai jegy elővét: PASO clubbok (Blue River, Trafó), A38, Wave, NemArt

Linkek:
www.kingdjango.com
www.babarluck.com
www.paso.hu

King Django interjú: http://paso.hu/gen.php?page=multi/kingdjango
Babar Luck dub remixe: http://babarluck.blogware.com/Care%20In%20The%20Community/Babar%20Luck%20Community%20Dub.mp3
Top