Vágtázó Csodaszarvas, Moon and the Nightspirit: koncert az A38 hajón

Grandpierre Atilla első legendás zenekara, a Vágtázó Halottkémek (VHK), Nyugaton elnyerte a “minden idők legjobb sámán-punk zenekara” címet. Atilla új zenekara, a Vágtázó Csodaszarvas is nagy sikereket arat, s legközelebb április 9-én, az A38 hajón lesz látható, ahol átveszi a legutóbbi albumával kiérdemelt aranylemezt is. Ezen az estén szerepel a szintén hazai származású, ám külföldön egyelőre nagyobb népszerűségnek örvendő Moon and the Nightspirit is, akik meghitt hangulatú fellépéseiken a középkori és pogány népzenék világát keverik éteri hatásokkal. Jegyek még kaphatók országszerte a Ticketportal üzleteiben, és kezelési költség nélkül az alábbi weboldalon.

A Vágtázó Csodaszarvasban Grandpierre Atilla eredeti zenekartervét váltja valóra, és a legjobb magyar nép- és dzsessz-zenészekkel, ősi népi hangszereken adja elő muzsikáját. Sokan mondták már, hogy életük legnagyobb eseménye volt a Vágtázó Csodaszarvas koncert élménye. Tény, hogy a mai társadalom alapján kialakult világképünket gyökeresen megváltoztathatja az a világ, amit Grandpierre Atilla és társai tárnak fel előttünk. Zenéjük Eurázsia ősi lovasnépének zenei világából fakad. A zenekar két megkülönböztető jellegzetessége a kozmikus életerőt árasztó szellemiség, és az előadás rendkívüli energiája.

A szakmai kritika szerint: „Ezután nincs olyan muzsika, amit hallgatni tud az ember. Ez maga a teljesség, legalábbis az a szelete, amit itt a földön fel lehet fogni belőle. Örök dallamok, amelyeket korszerű köntösbe öltöztettek.. Grandpierre Attila mindig lélekből énekel. Elveszíti önmagát a színpadon, hagyja, hogy eszközzé váljon a zene kezében, s annak üzenetét közvetítse. Ezért aztán aligha akad más olyan muzsika, amellyel ennyire hatásosan győzhetnénk meg nemzeti múltunk, örökségünk hatalmas, máig ható erejéről honfitársainkat és akár az egész világot, mint a Vágtázó Csodaszarvas zenéje. Aki egyszer meghallja, soha többet nem felejti el, mindig keresni fogja.”

A Vágtázó Csodaszarvasnak már legelső lemeze, a bartóki népzene-felfogás alapján született Tiszta Forrás az év lemezévé és aranylemezzé vált. Második lemezük, a Végtelen Ázsia! szintén bekerült az év legjobb lemezei közé, az országos lemezeladási MAHASZ listán pedig a 7. helyig jutott előre, és szintén aranylemez lett. Az április 9-ei este több szempontból is különleges: egyrészt ezen a napon, a koncert helyszínén adják át a zenekarnak a Végtelen Ázsia! albummal kiérdemelt aranylemezt, másrészt pedig magát a két óra hosszúságú koncertet rögzítik, s az így nyert felvételekből készül a VCSSZ tervezett harmadik kiadványa.

Az est másik fellépője a Moon and The Nightspirit. Ez a külföldön már komoly ismertségnek örvendő magyar zenekar maximális igényességgel megszerkesztett zenei utazást kínál egy olyan világba, melyet pogány népmesék, ódon magyar népzenék és a természet szépsége ihletett. A felhasznált hangszerek (kaval, citera, doromb) az ősi táltosok "révüléssel révülő" varázslatos világába repítenek minket. Nemrég immár harmadik albuma jelent meg a középkori és pogány zenei hagyományokat ápoló együttesnek, s az Ősforrás című kiadvány - a korábbiakhoz hasonlóan - a gyűjtők büszkesége lehet: a Nightspirit tagja, Tóth Ágnes festményei által illusztrált, limitált példányszámú album digibook formában is elérhető. A dalokba a http://www.themoon.equilibriummusic.com címen hallgathatunk bele. A koncertre jegyek kaphatók országszerte a Ticketportal jegyirodáiban és a www.ticketportal.hu címen, a Mind-Zene boltban és az A38-on.

2010. április 9., péntek 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Vágtázó Csodaszarvas, The Moon and the Nightspirit koncertek
Belépő: elővételben 2400 Ft, a helyszínen 2900 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
Vágtázó Csodaszarvasjegyek országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Vágtázó Csodaszarvasjegyek a Ticketportal webáruházában kezelési költség nélkül
http://www.vagtazocsodaszarvas.hu
http://www.themoon.equilibriummusic.com

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/VCSSZ
http://www.myspace.com/themoonandthenightspirit
http://www.kulturalis.tv/kulcsszo/vagtazo-csodaszarvas

Top