Avicii nyitja a Heineken Balaton Soundot

Björk után további tíz világsztár részvételét jelentették be a Heineken Balaton Sound szervezői. A névsor nemcsak rendkívül illusztris, de igazán sokrétű is. Ma már biztosra vehető, hogy a legjobban várt sztárok közül Zamárdiba érkezik júliusban többek között Avicii, az Example, a Gossip, Steve Angello és Carl Cox is.

Vízparti bárokkal, éttermekkel, sörözőkkel, borozókkal, balatoni naplementével és tihanyi panorámával, nameg több színpadon megannyi világsztárral rukkol elő idén is a Heineken Balaton Sound július 12-től a zamárdi szabadstrandon. A Sziget Szervezőiroda legfiatalabb fesztiválja idén hatodik alkalommal várja látogatóit. A hazai fesztiválkínálat egyik legkeresettebb rendezvénye az utóbbi években több teltházas napot is jegyzett, a kínálatot tekintve idén sem lesz ez másképp.

A legnagyobb DJ-k fellépéseit ma már világszerte szupersztár rockzenekarokéhoz hasonló érdeklődés kíséri, fellépéseikre órák vagy napok alatt fogynak el a jegyek. Ezzel indolkolható az új trend, miszerint ők jellemzően stadionokban, fesztiválok esetében pedig kizárólag nagyszínpadon, headlinerként vállalnak fellépést. Többen közlük a Balaton Sound meghívását is elfogadták, ennek köszönhető, hogy a Heineken Nagyszínpadon több este is DJ-k szerepelnek főműsoridőben, várhatóan teltházas küzdőtér előtt.

Avicii
Így például Avicii, aki generációjának legmenőbb electro house előadója, a komoly tradíciókkal rendelkező svéd elektronikus zenei iskola house tagozatának legtehetségesebb növendéke: alig múlt huszonkét éves, de már most a műfaj szupersztárjai között tartják számon.

Example
A Sound alőadója lesz Elliot Gleave, aki Example néven vált ismertté, aki elsősorban az elektronika felől közelít a hip-hophoz, maga mellé állítva a house-fanokat, a dubstep populárisabb oldaláért rajongó fiatalokat, és a Calvin Harris-en szocializálódott hallgatókat.

Gossip
Négy stúdióalbum, emlékezetes fellépések a világ legnagyobb fesztiváljain, figyelemre méltó slágerlistás helyezések, siker, pénz, csillogás. Ez a rövid mérlege a kétezres évek eleje óta aktív, a modern indie rock nagy családjába tartozó, de elsősorban a dance-punk irányzathoz köthető Gossip együttesnek, melynek vezetője korunk legkúlabb és legmarkánsabb női előadója, a csodálatos Beth Ditto.

Steve Angello
Steve Angello görög felmenőkkel rendelkező világhírű DJ, producer, remixer, és kiadótulajdonos, akit a közönség féktelenül energikus house anyagairól ismer. A több tízezer ember szórakoztatására és órákon át tartó mozgatására specializálódott elektronikus zenész Axwellel, illetve Sebastian Ingrosso-val együtt alkotja a skandináv e-zenei színtér legnépszerűbb és legfelkapottabb house-kollektíváját, a Swedish House Maffiát. Utóbbi két előadót már láthattuk élőben pörögni a Heineken Balaton Soundon, így igazi szenzáció, hogy két éven belül az összes Swedish House Maffiás arc megfordult már hazánkban - csak a Soundosok kedvéért.

Carl Cox
A brit techno zene keresztapája, az acid house mozgalom veteránja, a három deckes varázsló, minden idők egyik legtechnikásabb DJ-je, nemzetközi hírű producer és remixer, Carl Cox, munkái elektronikus zenészek generációit inspirálta. Fellépései a világ legnépszerűbb, tízezreket megmozgató bulijai közé tartoznak majdnem három évtizede.

Dubfire
Jön Dubfire, a kiemelkedő DJ, producer és remixer, a koromfekete, polírozott króm techno istene, aki folyamatosan törekszik az elektronikus zene világában megjelenő technológiai újítások alkalmazására, melyeket sötét, fantáziát inspiráló és evokatív techno anyagok előállítására használ fel.

Sasha
Az acid és a progresszív house irányzat nagyágyúja, a brit elektronikus zene egyik legmarkánsabb előadója Sasha, aki évtizedek óta képtelen kifogyni az innovatív ötletekből és aki legközelebbi partneréhez, John Digweedhez hasonlóan élő legendának számít. Karrierje a nyolcvanas évek vége óta tart, ezalatt rezidens DJ-ként megfordult a legnagyobb nemzetközi klubokban, és negyvenkét évesen is szünet nélkül járja a világot, Felix da Houscat Watching the Car Goes By című számából készült átiratáért pedig pár évvel ezelőtt Grammy-jelölést érdemelt ki.

Digitalism
Hangládáikban és színpadi produkciójukban olyan őrületes energiák lakoznak, mint a francia Justice-éban, legalább annyira kreatívan nyúlnak az elektronikus zenei témákhoz, mint a Daft Punk, számaikat pedig a Soulwax, Erol Alkan és a Boys Noize néven alkotó Alexander Ridha is előszeretettel beveti bulijaiban. Ők az indietronica műfaj populárisabb irányzatát képviselő, az újhullámos posztpunk és indie zenekarok hangzásvilágából ihletet merítő Digitalism-duó: legújabb lemezükkel, az I Love You Dude-dal érkeznek idén nyáron a Soundra.

Animal Collective
Nincs olyan intelligens életforma univerzumunkban, melyet elsőre hallásra ne igézne meg az Animal Collective játéka. Zenéjük hihetetlenül komplex, számaik a könnyűzenei periódusos táblázat összes elemének legszuggesztívabb vegyértékeit tartalmazzák, világuk pedig olyan, mint egy folyamatosan átalakulóban lévő csillagrendszer, amely minden pillanatban soha nem látott-hallott csodákkal kápráztatja el nemcsak a (zene)tudósokat, hanem mindazokat, akik rajongónak az izgalmas nehéz zenei megfejtésekért. Egyedülálló stílusuk csak a hetvenes évek meghatározó német kísérleti rock zenekaráéhoz, a Can profiljához hasonlítható.

Caribou
Kanadából érkezik Zamárdiba Dan Snaith egyedülálló elektronikus zenei formációja, a Caribou, hogy feltárja ellenállhatatlanul hipnotikus, megigéző, hiperpszichedelikus zenei univerzumának csodáit. Fellépésük csemege a különleges elektronikus zenei produkciók megszállottjainak, de azok is megtalálják majd a helyüket a Caribou világában, akiktől az elektronika távol áll. Dan Snaith komplett zenekarral jön az idei Soundra, a fellépésen látható vizuálok pedig az élőzenei elemekkel keveredve garantálják majd a Four Tet, a Gold Panda vagy akár a legendás Boards of Canada fellépéseinek atmoszférájával versengő, a közönséget pszichedelikus látomásokkal bombázó fellépést.

Kapcsolódó weboldalak:
Balaton Sound bérletek országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Balaton Sound bérletek az interneten kezelési költség nélkül

Top