Bagdy Emőke -Derű, humor, vicc, nevetés

Bagdy Emőke -Derű, humor, vicc, nevetés

Dátum:
Hely:

Belépőjegyek

A rendezvény leírása

Bagdy Emőke: Derű, humor, vicc, nevetés és nevettetés pszichológiája
/absztrakt/

Helyszín: Villányi úti konferencia Központ

Jegyár: 3500Ft

Helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

Nevetni jó és szükséges. A gelotológia /nevetés-tudomány/ meggyőz arról, hogy kristálytiszta szociális jelenség, a lélek derűjének legtisztább tükre, élettani folyamatainkra pozitív hatással van, kapcsolatainkat „atmoszféra hatásával” markánsan befolyásolja, különleges közösségteremtő hatása van. Együtt nevetünk /valakivel/, másokért nem nevetünk, viszont kinevetéssel teremtünk érzelmi távolságot. Hatalmas szerepe van a feszültségek elvezetésében, a stressz csökkentésében, a lelki megküzdésben. Vitalitás-generátor szerepét az előadásban fejtem ki.
Min nevetünk leggyakrabban? A vicc és humor lehetőséget ad a felülemelkedésre, distancia teremtésre, veszélytelenítésre, félelem csökkentésre, átkeretező lelki lépésre /refraiming/. A humor distanciál és felülemelkedésre ad lehetőséget, a viccnek a feszültségelvezető hatása a legértékesebb. A vicc élvezet legalizálja a „bünös kárörömöt”, bagatellizál /”ez csak vicc”/. A  hahota „feldarabolja” a haragot,szellőzteti a másként ki nem mondható lelki problémákat /anyós, rendőr, cigány, stb.viccek/.
Az előadásban elemezzük a nevetés, vicc, humor egészségvédő hatásait, a humor-stílusokat, az optimizmusba ágyazódó „jóindulatu” humort, a vitriolos akasztófa-humort és az interakciós szinkronitásban megnyilvánuló kapcsolati értékeket, az ember „önmentő” lelki munkamódjainak szerepét a boldogság élményének létrehozásában és fenntartásában.

Térképen

Top