A legjobb Jethro Tull dalok és az új album Ian Anderson budapesti koncertjén

A Jethro Tull legendás progresszív úttörője, Ian Anderson nemrég adta ki új stúdióalbumát, Homo Erraticus címen. A lemez egy újabb epizóddal gazdagítja a Gerald Bostock, a Thick As A Brick hősének meséjét, és a legnagyobb Jethro Tull slágerek mellett ez lesz az augusztus 23-ai budapesti koncert fő témaadója is.

A Jethro Tull 1972-ben adta ki korszakos jelentőségű konceptalbumát, a Thick As A Bricket, mely egy kiemelkedő tehetségű képzeletbeli kisgyerek, Gerald Bostock versein alapult. 40 évvel később, 2012-ben vette ismét elővették a kitalált csodagyerek történetét, és a Thick As A Brick 2 – Whatever happened to Gerald Bostock című folytatáson avatták be a rajongókat abba, hogy mi minden történt, vagy történhetett volna az évtizedek alatt Geralddal.

A Homo Erraticus-szal az egykori kisfiú ismét visszatér. Az új album április 14-én jelent meg, méghozzá több kiszerelésben: a normál CD és a bakelit lemezek mellett egy Deluxe változat is elérhető, mely összesen négy lemezt - köztük két CD-t és két DVD-t - tartalmaz, s mindezt egy 60 oldalas, keményfedeles könyv mellékleteként. A lemezeken az album készítését megörökítő videófelvételek, extra hanganyagok, és az album 5.1-es, surround hangzású változata található. A lemez minden dalából meghallgathatunk egy ízelítőt a http://homoerraticus.com/ oldalon, az Enter The Uninvited dalszöveges videóját pedig itt láthatjuk: http://youtu.be/6DB_x0dWWgw

Zeneileg a Homo Erraticus (szabad fordításban: a tévelygő, vándorló ember) progresszív, folkzenei és kemény rockzenei elemeket kombinál. Némileg súlyosabb hangzása van, mint a megelőző TAAB2-nek, és mindent összegyűjt, ami Anderson és a Tull védjegye: mókás énekbetétek, csodaszép fuvola dallamok, Hammond betétek, valamint karcos és lágyabb gitárjáték egyaránt hallható. A lemezt ugyanaz a felállás rögzítette, mely a Thick As A Brick 2-t, és mind Florian Opahle gitáros, mind John O'Hara billentyűs emlékezeteset alakít rajta.

A kritikusok egyöntetű elismeréssel fogadták az új lemezt, amely bizonyítja, hogy a Jethro Tull szelleme még mindig él, és Anderson 66 évesen is nagyszerű dalokat készít. A lemez nem egyszerűen múltidéző, vagy nosztalgia kiadvány, hiszen ahogy arra a Hard Rock Magazin kritikusa is rávilágított: Anderson számára a ’70-es évek nem egy korszak, hanem egy létállapot, ami az évek pergése ellenére sem múlt el. Ian Anderson saját neve és a Jethro Tull név alatt is ugyanazt az egy nyelvet beszéli az elmúlt 40 évben.

Koncepcióját tekintve Anderson tovább szövi a Thick As A Brick albumokról ismert képzeletbeli hősének történetét: az egykori politikus, Gerald Bostock 2013-ban visszavonultan él, és a nyugdíjas éveket írással tervezte eltölteni. Ekkor bukkan rá egy régi, poros kéziratra, amit egy helybéli amatőr történész, Ernest T. Parritt írt a 20. század elején, és a „Homo Erraticus (St Cleve-i Krónikák)” címet adta neki. A dokumentum rendkívül sajátos nézőpontból foglalja össze a brit civilizáció fejlődését, és a lehetséges jövőt is felvillantja.

Parritt fejében azonban összekeverednek korábbi munkái és maláriafertőzése következtében kialakult lázálmok, így meggyőződéssel hitte, hogy ő maga is leélte a történelem számos korábbi alakjának életét: egy kőkorszaki telepes, egy vaskori kovács, egy szász hódító, egy keresztény szerzetes, egy 17. századi kisdiák, egy országúti fogadós, Brunel egyik vasútépítő mérnöke, vagy éppen Viktória királynő férje, Albert herceg bőrébe bújik. A kézirat egyes fejezetei végül dalokként kapják meg végső formájukat Gerald Bostocktól, s a Homo Erraticus egy hármas tagolású albumként kerül a nyilvánosság elé: 8 krónikás fejezet, 3 jóslat és 4 kinyilatkoztatás található az albumon.

Az új lemez kiadása után Anderson és zenekara most ismét útra kel: április végétől először az Egyesült Királyságban, nyáron Európában, majd ősszel az Egyesült Államokban koncertezik. A legutóbbi, kiemelkedő sikerrel zárult budapesti fellépés után nem volt kérdés, hogy Magyarországra is ellátogat a zenekar: a Budapest Kongresszusi Központba ellátogató hazai közönség azon szerencsések közé tartozik, amely az idei két műsor közül mindkettőt meghallhatja: augusztus 23-án ugyanis a a Jethro Tull legjobb dalai, és az új Homo Erraticus lemez egyaránt szerepel a programban. Ian Andersont David Goodier basszusgitáros, Scott Hammond ütős, John O’Hara billentyűs, Florian Opahle szólógitáros és Ryan O’Donnell énekes kíséri el.

a Livesounds bemutatja: Jethro Tull’s IAN ANDERSON
performs new album ‘Homo Erraticus’ plus The Best of Tull

2014. augusztus 23., szombat 20 óra
Budapesti Kongresszusi Központ
Jethro Tulls' Ian Anderson koncert
Belépő: ülőjegyek: 9.900-15.900 Ft.

Kapcsolódó oldalak:

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek az Ian Anderson koncertre Ticketportal jegyirodáiban
Ian Anderson koncertjegyek az interneten otthoni jegynyomtatással

Top