Für Anikó februrában is énekel

Aligha él olyan ember ebben az országban, akinek Für Anikó neve hallatán ne jutna eszébe legalább egy színdarab, vagy akiben hangja ne idézne fel legalább egy külföldi filmprodukciót. Számtalan színházi és szinkronszerep után Magyarország egyik legismertebb előadóját most mégis egy másik oldaláról ismerheti meg a közönség: szeptemberben jelent meg ugyanis Für Anikó első szólóalbuma a Last One Out Records gondozásában. A dalokat élőben február 10-én hallgathatjuk meg legközelebb az Örkény Színházban, Jamie Winchester és zenekarának kíséretével.

Bár már megbizonyosodhattunk arról, hogy Für Anikó nemcsak a színpadról, hanem a mikrofonok mögül is képes elvarázsolni a közönséget, most arra is lehetőségünk lesz, hogy egy kicsit bele is lássunk abba a világba, amelyet Für Anikó képvisel. A 'Nőstény álom' címmel megjelent lemez ugyanis nem szokványos hanganyag, inkább egyfajta önvallomás, amiben a művésznő számos arcát mutatja meg:

A lemez elkészítésében több elismert művész működött közre. Az albumon szereplő 11 dal szövegét Bereményi Géza írta, míg a dalok zenéje Hrutka Róbert zeneiségét dicséri. Az album stúdiómunkálataiban és zenei rendezésében Jamie Winchester segédkezett, míg a dalok felvételében többek között Móré Attila-dob és Giret Gábor-basszusgitár segédkezett. Csodálatos hangját adta a lemezhez a Megasztárban feltűnt Schmidt Vera (vokál), és egy-egy dal erejéig vendégszerepel Lantos Zoltán hegedűművész, valamint Geszti Péter is.

"Női zenei önéletrajz lesz, szubjektíven objektív megszólaltatásban.- nyilatkozik Anikó a lemezen szereplő dalokról.(...) Személyes hangvételű anyag; benne vannak ők a zenével, a költészettel, én hozzáadom azt, ami én vagyok. Nem véletlen a közös munka. Bereményi régi barátunk, dolgoztunk már együtt, és Robival is baráti szálakon keresztül ismerkedtem meg. Büszkeséggel tölt el, hogy igent mondott, sőt úgy tűnik, hogy kettejük együttműködése túlmutat az én lemezemen. Géza szövegei inkább versek, költészet a javából, remekül illeszkednek Robi lendületes, összetéveszthetetlenül eredeti zenéjéhez."

Ami pedig még inkább hozzátesz az album különlegességéhez: a borítón látható fotók, amelyek Anikó régi barátnőjét, a művészi fotóiról méltán híressé vált Baricz Kati munkáját dicsérik. A Nőstény álom című album megjelenésével egy időben látott napvilágot az a kislemez is, amely a Geszti Péter közreműködésével előadott A túlsó oldalon című dalból készül, amelyet azóta már a rádiókban is hallhattunk. (A kislemez bolti forgalomba nem kerül!)

És hogy azért ne essünk messze az énekesnő igazi otthonától, a színház világától sem: a lemez bemutatójára november 11-én az Örkény Színházban került sor, csakúgy mint a legközelebbi, február 10-ei előadásra. A koncerten a Nőstény álom dalai élőben hallhatók majd Anikó előadásában, a Jamie Winchester & Hrutka Róbert zenekar kíséretében.

Für Anikó: Nőstény álom - tudnivalók
2007. február 10., szombat 19.30
Budapest, Örkény Színház
Belépő: 1000, 1600, 2400, 2600 Ft

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.orkenyszinhaz.hu
http://www.loo.hu

Top