Őslüktetés - ír sztepp és magyar tánc

Két nép zene- és tánckultúrája egyesül a színpadon az Őslüktetés című darabban, mely a Rajkó Zenekar tánctagozatának, vagyis a Talentum Tánckarnak, és az ír Ronan Morgan ír sztepp táncegyüttesének közös produkciója, a M.É.Z. valamint a Suki István és Danyi Lőrinc prímások vezette Rajkó Zenekar zenei aláfestésével. A több mint negyven szereplőt felvonultató táncestet december végén Szombathelyen, Győrött és Szegeden tekinthetjük meg.

Az ír és a magyar néptánc csodálatos világába invitál minket az Őslüktetés, s egyben jól bizonyítja, hogy az ír sztepptánc és a magyar néptánc remekül megfér egy színpadon, hiszen a műsor savát-borsát a két táncegyüttes közös produkciói adják, s a két magyar zenekar repertoárjában is felfedezhetünk kelta dallamokat a magyar folklór és a cigányzene mellett.

Ronan Morgan 2000-ben nyitotta meg budapesti - és egész Közép-Európában egyedülálló - Autentikus Ír-sztepp Tánciskoláját. A Ronan Morgan Táncegyüttes azon tanulók közül verbuválódott, akik olyan magas szintre jutottak az autentikus ír-sztepp tánc művelésében, hogy a bonyolult lépések ismerete mellett a különböző koreográfiákat is képesek voltak megtanulni, s a színpadon magas színvonalon bemutatni. Napjainkig senki nem büszkélkedhetett hazánkban az ír-sztepptánc területén olyan kimagasló eredménnyekkel - többek között számos európa-bajnoki címmel -, mint a tánciskola nebulói, akik közül többen más táncstílusokban is komoly eredményeket értek el.

Ronan Morgan munkái a végleteken keresztül mutatják be az ír táncot - merészen, szemtelenül modern stílusban vagy éppen tisztán, egyszerűen, tradicionálisan.. az Őslüktetés műsorában inkább ez utóbbi érvényesül. Az ír-szteppegyüttes a kelta zenéket játszó M.É.Z. együttessel közösen hozta létre a Celtic Invasion nevű produkciót, mely az Őslüktetésben a Rajkó Zenekarral és annak tánctagozatával, Talentum Tánckarral egészül ki. A Talentum Tánckar sokévtizedes múltra tekint vissza, s népviseletben fellépő, rutinos táncosaik repertoárjában a Kárpát-medencei folklór számos elemét megtaláljuk, csárdástól a cigánytáncokon át egészen a pásztorbotolóig.

Az Őslüktetés szombathelyi, győri és szegedi előadásaira jegyek már kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, továbbá ezen a weboldalon.

Őslüktetés - tudnivalók:
2006. december 28., csütörtök 19.00 óra
Szombathely, Savaria Aréna (Sugár út 18.)

2006. december 29., péntek 19.00 óra
Győr, Városi Egyetemi Csarnok (Egyetem tér 1.)

2006. december 30., szombat.19.00 óra
Szeged, Városi Sportcsarnok (Temesvári Krt. 33.)

Szereplők: Rajkó Zenekar és a Talentum Tánckar, valamint a Celtic Invasion (Ronan Morgan ír sztepptánc társulata és a M.É.Z. zenekar)
Belépő: 2400 Ft

Őslüktetés - részletes program:
1. Nyitókép - közös tánc
2. Berzsenyi-Mészáros: Palóc tánc (Rajkó + Talentum)
3. Morgan: Clares set (Celtic - M.É.Z.)
4. Horváth-Mészáros: Szabélytalan (Rajkó + Talentum)
5. Morgan: Dublin Roses (Celtic-M.É.Z.)
6. Horváth-Mészáros: Magyar leánytánc (Rajkó + Talentum)
7. Morgan: Rolling Thunder (Celtic-M.É.Z.)
8. Berzsenyi - Mészáros: Méhkeréki suhancok (Rajkó + Talentum)
9. Ashplant (M.É.Z. Zenekar)
10. Farkas: Cigányfantázia (Rajkó Zenekar)
11. Carolan`s Concerto (Rajkó zenekar - M.É.Z. Zenekar)
12. Morgan: The Fenians March (Celtic - M.É.Z.)
13. Somogyi - Farkas: Pásztor tánc (Rajkó + Talentum)
14. An Doras Oscailte - The Open Door (Celtic)
15. Berzsenyi - Mészáros: Szatmári Tánc (Rajkó + Talentum)
16. Celtic Crown (Celtic - M.É.Z.)
17. Berzsenyi - Horváth - Mészáros: Cigánytánc (Rajkó + Talentum)
18. Tara Farewell (Celtic - M.É.Z.)
Közös finálé

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.ronanmorgan.hu/

Top