Progresszív est az Evergrey-jel

2007 első nemzetközi metalkoncertjét egy svéd csapat, az Evergrey adja majd, január 12-én. A svéd progpower gárda visszatérő vendég Magyarországon, hiszen az Óévben a Wigwamban és a Sziget Fesztiválon is szerepeltek, ezúttal pedig a hazai Wendigo és a Mindfields társaságában lépnek fel a Kultiplexben. Az elővételben jegyet váltók a svédek új albumának dedikált példányát is megnyerhetik.

Csakúgy mint számos híres svéd metalzenekar, az Evergrey is Gothenburg városából származik. Az 1996-ban alakult csapat azonban nem e színtér legjellemzőbb műfaját, vagyis dallamos death metalt, hanem heavy-power zenét játszik, progresszív elemekkel kiegészítve: a ritmusszekció által megalapozott dalok karakterét Henrik Danhage gitárszólói és Tom Englund erőteljes, de érzelmekkel átitatott énekhangja adja meg, és a szintetizátorbetétek, vagy éppen a Gothenburgi Szimfónikus Zenekar közreműködése kölcsönöz nekik atmoszférikus hangulatot... a ma emberét is érintő kérdéseket taglaló dalszövegek pedig a zene modernitását, frissességét biztosítják. Összetett, monumentális hangulatú albumaiknak - melyekből eddig hat darab jelent meg - hála ma már világszerte nagy elismertségnek örvendenek, az európai progresszív színtér egyik feltörekvő csillagának tekinthetők.

E progresszivitás az Evergrey esetében nem terjengősséget vagy öncélúságot jelent, hiszen a dalokban a kemény, erőteljes metalos riffek is megtalálhatók, s hatodik stúdióalbumuk, a 'Monday Morning Apocalypse' tételei sem lettek túlírva: viszonylag rövid, feszes kompozíciók sorakoznak az új lemezen, melyet a csapat - most először - külső producer bevonásával készített el. Az album központi gondolata az, hogy az embernek mindig készen kell állnia arra, hogy hétköznapi élet kényelmes egyhangúságát nem várt történések, balesetek dúlhatják fel, azaz bármelyik átlagosnak induló hétfő reggel ránk törhet az Apokalipszis.

A korábbi lemezek is meglehetősen komor kérdéseket jártak közül, és nem egy közülük konceptalbumhoz hasonlít, azaz egy konkrét téma köré szerveződik: az 'In Search Of Truth' például egy földönkívüliek által elrabolt ember gondolatait mutatja be, a 'Recreation Day' egy személyes veszteség feldolgozását, az 'Inner Circle' pedig a vallásos meggyőződés lélekre gyakorolt hatását dolgozza fel.

A svéd csapat elé keresve sem lehetett volna jobb hazai vendéget találni az egykori Stonehenge és Da Capo tagokból álló Wendigonál. A 2003-ban alakult formáció zenéjének alapját a modern metal karcos gitárriffjei adják, melyek ötletes dob- és basszusgroove-okra támaszkodnak. Erre egy igen változatos ének kerül, mely hol melodikus, máskor viszont karcos és durva, a dalok refrénjei pedig emlékezetes, több sávos kórusokkal nyújtanak biztos pontot a hallgatóknak. A kidolgozott, virtuóz gitárszólók, valamint az egyes dalokban megtalálható apróbb hangszerelési és dalszerkezeti trükkök pedig biztosítják, hogy a - 'Let It Out' című debütalbumát 2006-ban kiadott - Wendigo zenéje sokszori meghallgatás után is friss és izgalmas marad. Az est nyitózenekara, 2006 májusában alakult Mindfields szintén a hazai progresszív színtér képviselője; a csapat szeptemberben elkészült első EP-je letölthető hivatalos oldalukról is.

A három együttes január 12-én tartandó koncertjére jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, továbbá ezen a weboldalon. Az elvételben jegyet váltók az Evergrey új albumának egy a tagok által dedikált példányát is megnyerhetik, ha nevüket és jegyük sorszámát egy "Evergrey játék" tárgyú levélben elküldik a press@negativeart.hu címre, január 10-ig.

Tudnivalók:
2007. január 12., péntek 19.00 óra
Budapest, Kultiplex
Evergrey, Wendigo, Mindfields koncertek
Belépő: december 31-ig 3500, utána 4000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.negativeart.hu/
http://www.evergrey.net/
http://www.wendigo.hu/
http://www.mindfields.hu

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/officialevergrey
http://www.myspace.com/wendigohu
http://www.myspace.com/mindfieldsmusic

Top