HammerFall a Pecsában

Ismét a Petőfi Csarnokba érkezik a heavy metal új hullámának egyik éllovasa, a HammerFall, mely eddig három remek hangulatú koncertet adott már ezen a helyszínen. A svédek ezúttal február 16-án állnak majd a színpadra, a svájci Krokus és a szintén svéd Poodles felvezetése után.

A HammerFall nemrég egy teljes stadion és 54 ország tévénézői előtt adhatta elő egy dalát - a göteborgi atlétikai Európa-bajnokság megnyitóján. Az 1993-ban alakult svéd csapat nem is álmodott ekkora sikerekről a kezdetekben, hiszen a '80-as évekkel együtt a jó öreg hajrázós fémzenének is leáldozott, és ennek megfelelően a gárda eredetileg szabadidős zenekarként működött - míg végül 1996-ban sikerült továbbjutniuk a helyi tehetségkutató selejtezőjéből. Ugyanekkor csatlakozott hozzájuk a mostani énekes, Joacim Cans, akinek hangja az alapító Oscar Dronjak gitármunkájával együtt máig meghatározza a HammerFall zenéjét - ahogy ez a heavy metal bandáknál lenni szokott. Minden adott volt tehát első albumuk elkészítéséhez - a 'Glory to the Brave' pedig olyan bombasikert aratott, amiről a Nuclear Blast kiadó és a zenekar álmodni mert.

Ezt követően már a nagy könyvben megírtak szerint alakult az együttes története: a 'Hearts On Fire' című slágerdaluk valóságos himnusszá nőtte ki magát - amivel minden valamire való heavy metal bandának rendelkeznie kell - s a minden egyes lemezborítón feltűnő kalapácsos lovag, Hector robosztus alakja ma már ugyanúgy hozzákapcsolódik a HammerFall névhez, mint például az Iron Maidenhez Eddie arca. Persze a két figura között alapvető különbségek vannak, hiszen a HammerFall inkább a fantasy történetek világába kalauzol zenéjével, vagyis ebben az esetben arról a bizonyos sárkányölős lovagmetálról van szó.

2002 végén azonban váratlanul megtört a karrier: először Joacimot sebesítette meg az arcán egy ismeretlen támadó, majd a hórihorgas alapító, Oscar szenvedett olyan súlyos motorbalesetet, hogy csak egy évig tartó felépülés után volt képes újra kezelni hangszerét. Ezt követően azonban ott folytatták, ahol abbahagyták: a legutóbbi, 'Threshold' című lemezen is a már megszokott egyszerű és változatos metal muzsikát hallhatjuk.

Egészen biztos, hogy a svédeknek is szerepe van abban, hogy mostani turnévendégük, a nyolcvanas években fénykorát élt svájci Krokus pár évvel ezelőtt tomboló fiatalok ezrei előtt térhetett vissza a színpadra. Ez a gárda amúgy nagyjából akkor kezdte működését, amikor a HammerFall alapító Oscar még az óvodában múlatta az időt, míg a szintén fellépő svéd Poodles új befutónak számít: 'Metal Will Stand Tall' című albumuk immár platinalemez hazájukban.

Elmondhatjuk tehát, hogy generációkon átívelő heavy metal ünnep vár majd ránk február 16-án a Petőfi Csarnokban, annak minden kellékével: hangos gitárszólók, tehetséges énekesek, vidám dalok - no meg sör, minden mennyiségben. Az estre jegyeket vásárolhatunk országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon.

At The Threshold of... Europe 2007 - tudnivalók:
2006. február 16., péntek 19.00 óra
Budapest, Petőfi Csarnok
HammerFall, Krokus, The Poodles koncertek
Belépő: 6000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.concerto.hu/
http://www.hammerfall.net/
http://www.krokusonline.com
http://www.poodles.se/

Top