Perverz bábjáték és Odüsszeia a Bábszínházban

Kizárólag felnőtteknek szóló pikáns bábjáték Sade márki történetéről, valamint Homérosz Odüsszeiája és a Szentivánéji álom is szerepel a Budapest Bábszínház aktuális repertoárjában. Jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon!

A Világörökség részének nyilvánított Andrássy út közepén, 100 évnél régebbi 8 emeletes műemléképületben játszik az 1949-ben létrehozott Budapest Bábszínház, Közép-Európa legnagyobb bábszínháza. A színház története során színvonalas gyermekműsorai mellett főleg felnőtt műsorairól vált híressé bel- és külföldön. Klasszikus drámák szuverén bábváltozataival bizonyította a bábjáték egyenrangúságát a színházművészet valamennyi ágával. Így aratott világsikert a Csongor és Tünde, a Szentivánéji álom, a Vihar és Az ember tragédiája, csakúgy, mint Beckett némajátékai, Mrozek bábpantomimje, Dürrenmatt tragikomédiája, Petőfi János vitéze.

Szentivánéji álom
A Szenivánéji álom nemcsak azért ígérkezik különleges előadásnak, mert újra Shakespeare kerül a Budapest Bábszínház repertoárjára, hanem azért is, mert a bábművészet egyik világnagysága, a cseh Josef Krofta állítja színre. (Némelyek szerint, a rangsorban legfeljebb Peter Schumann előzheti meg a Bread and Puppet-től, vagy még ő sem.). A hatvanas éveibe lépett művészt jól ismerik Európa-szerte, de tengereken túl is, Amerikában éppúgy, mint Japánban. Már évtizedek óta neveli e műfaj jövendő egyéniségeit a prágai Művészeti Akadémián, ahol a bábtanszék vezetője.

Odüsszeia
Az Odüsszeia márciusban kerül színre, a Tavaszi Fesztivál égisze alatt. Homérosz eposza nyomán Garaczi László írta bábszínpadra, némi szkepszissel, sok humorral. Tovább növeli kortárs szerzőink létszámát, ahogy Valló Péter pedig azon rendezőkét, akik a drámai színházművészet jelességeiként vendégeskednek társulatunknál. Munkatársa lesz Boráros Szilárd, aki Alföldi Róbertnek is tervezett már díszletet és bábokat a nagysikerű Sade-színjátékhoz, nemkülönben Melis László, aki megannyi élő színházi előadáshoz komponált zenét.
Kalandra fel!

Sade márki 120 napja
Donatien Alphonse François de Sade márki a mai napig is az egyik legtitokzatosabb, legtalányosabb író-filozófus. Élete, mely kalandokban, gáláns szerelmi játékokban, sőt, botrányokban gazdag, nem különbözött a kor arisztokratáinak életmódjától. Ugyanakkor a különböző rezsimek alatt elszenvedett börtönévei és az itt írt művei tették őt nemcsak híressé, hanem hírhedtté is. Az emberi természet, a szexualitás, a perverzió végeérhetetlen kombinációjú lexikonát, azt a fekete könyvet, amely - úgy tűnik, megismételhetetlen és folytathatatlan - a Szodoma 120 napját, mint bűnös, veszedelmes, titkolnivaló, pokoli regényként tartják számon. Ez a perverz bábjáték - élő színészekkel és élővé tett bábokkal - egy sötét és kegyetlen kalandra hívja nézőit. Olyan töredéket mutat be a márki életéből és utolsó regényéből, amely a márki gondolatainak, izzó vágyainak, démonainak és a szabadság szellemi és fizikai teljességére áhító lényének legmélyére enged bepillantást. Ez a figyelem a nézőktől és az előadás alkotóitól is merészséget, bátorságot és elfogulatlan kíváncsiságot kér.

Sade márki 120 napja - perverz bábjáték kizárólag felnőtteknek
Előadásnapok: 2007. február 12., 17.
Korabeli dokumentumokból és Sade márki műveiből írta Vörös Róbert
Rendezte: Alföldi Róbert
Díszlet és báb: Boráros Szilárd
Jelmez: Bartha Andrea
Asszisztensek: Gáspár Anna, Kalmár Éva, Vári-Nagy Nóra
Szereplők:
Sade márki - Kaszás Gergő mv.
Primadonna - Udvaros Dorottya mv.
Püspök - Czipott Gábor
Elnök úr - Csajághy Béla
Kegyelmes úr - Gyurkó Henrik
Lány - Ellinger Edina
Pribékek - Ács Norbert, Schneider Jankó, Kemény István, Teszárek Csaba


Odüsszeusz
Előadásnapok: 2007. március 29., 30.
Rendező: Valló Péter m.v.
Homérosz műve nyomán írta: Garaczi László
Tervező: Boráros Szilárd
Irodalmi konzultáns: Karsai György
Asszisztens: Kalmár Éva, Gimesi Dóra eh.
Zene: Melis László
Dramaturg: Dobák Lívia
Animáció: Kovács Ivó
Szereplők:
Odüsszeusz: László Zsolt mv.
Kalüpszó, Kirké, Nausziká, Pénelopé: Ellinger Edina
Zeusz: Ács Norbert
Athéné: Semjén Nóra
Hermész: Schneider Jankó
Poszeidón: Teszárek Csaba
Teiresziasz: Gyurkó Henrik
Király: Csajághy Béla
Királyné: Krista Anita


Shakespeare: Szentivánéji álom - Ifjúsági és felnőtt előadás
Előadásnapok: 2007. február 13., 28., március 10., 28.
Rendező: JOSEF KROFTA mv.
Bábszínpadra alkalmazta: Miloslav KLÍMA és Josef KROFTA
Arany János, Eörsi István és Nádasdy Ádám fordításainak figyelembe vételével a magyar változatot készítette: BALOGH Géza
Zene: Vratislav ŠRÁMEK
Tervező: Jaroslav MILFAJT
Koreográfus: KIRÁLY Attila
Asszisztens: BÁNKY Eszter és SŐREGI Melinda eh.
Zenei munkatárs: MIKLÓSI Gabriella
Szereplők:
Oberon - Gémes Antos eh.
Titánia - Radics Rita
Puck - Ellinger Edina
Hermia - Kovács Judit
Heléna - Semjén Nóra
Lysander - Teszárek Csaba
Demetrius - Kemény István
Zuboly - Schneider Jankó
Vackor - Ács Norbert
Dudás - Pályi János mv.
Tündérek - Kovács Katalin, Papp Orsolya

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.budapest-babszinhaz.hu
Top