Kamelot és Leaves Eyes - dallam és varázslat a Wigwam színpadán

Április 13-án először láthatja élőben a nagyérdemű azt az amerikai zenekart, melynek neve az elmúlt évtizedben az igényesség és a sokszínűség garanciájává vált a dallamos metal kedvelőinek körében. A Kamelot mellett a Theatre Of Tragedy álomhangú énekesnője, Liv Kristine is fellép majd a Wigwam színpadán, hogy bemutassa Leaves' Eyes nevű zenekarának második albumát.

A Kamelot bő egy évtizedes működése alatt stabil rajongótábort épített ki magának, és dallamos power metal zenéjével elsősorban Európában aratott sikert - annak ellenére, hogy a csapat eredetileg Floridában alakult. A zenekar egyszerű, ámde annál fogósabb szintetizátortémákat ötvöz Thomas Youngblood lendületes gitártémáival és Roy Khan karakteres, egyben bizsergető énekhangjával, s az így összeálló fülbemászóan dallamos zenét mély érzelem- és gondolatvilágot tükröző dalszövegekkel egészítik ki, melyek hol egy távoli, hősi múlt képeit vetítik elénk, hol a mindennapi létezés, az emberi sors kérdéseit elemzik, személyes élményekből és irodalmi művekből egyaránt merítvén ihletet.

A nagyjából kétévente új albummal jelentkező csapat legutóbbi nagylemeze a 2005-ös The Black Halo, mely Goethe Faustját dolgozza fel, ám a rajongók tavaly sem maradtak újdonság nélkül: ekkor készült el ugyanis a One Cold Winter's Night. A két DVD-ből és két CD-ből álló kiadvány egy 2006-os koncert hang- és képfelvételét tartalmazza - melyet az a Patric Ullaeus rendezett, aki korábban a Lacuna Coil, a Dimmu Borgir vagy a Within Temptation hasonló anyagainál is segédkezett -, de korábbi videoklipek és interjúk is találhatóak rajta.

A most zajló európai turné a DVD-hez kapcsolódik, így ahhoz hasonló díszletekre számíthatunk, de talán néhány új dal is felcsendül majd, hiszen a nyolcadik album sem késlekedik már sokáig: a Ghost Opera júniusban kerül a boltokba.

Az est másik külföldi fellépője legalább akkora súllyal bír, mint Roy Khanék, hiszen a Leaves' Eyes meghatározó alakja Liv Kristine, a legendás Theatre Of Tragedy egykori énekesnője. Liv és a ToT úttörője volt az érzelmes-gótikus metal azon válfajának, melyben az angyalhangú női ének - a szépség és a szörnyeteg történetének analógiájára - karcos férfihanggal társul, és amelyet azóta zenekarok tucatjai vettek át.

Liv élete a ToT-ból való távozása után afféle tündérmeseként folytatódott: összeházasodott egy gótikus metálzenekar frontemberével, Alexander Krull-lal, majd gyermeke született - a zenei életbe pedig a Leaves' Eyes élén tért vissza, mely voltaképpen nem más, mint férje zenekara - az Atrocity - kiegészülve az énekesnővel. A Leaves Eyes második albumát, a Vinland Sagát a viking Vörös Erik (Leif Erikson) utazása ihlette: 1000 táján ez a Grönlandon született férfiú érte el elsőként az európaiak közül az amerikai kontinenst, ahol Vinland néven települést is létrehozott. A kelta dallamokkal és klasszikus hangszerekkel is színesített album - melynek témaválasztása az Elegy című dalhoz készült videóban is visszaköszön - különösen közel áll a Németországban élő Liv Kristine-hez, hiszen ő maga is norvég származású.

A Kamelot most először lép majd fel Budapesten, Liv Kristine varázslatos hangját pedig hat év után hallhatjuk ismét élőben, április 13-án a Wigwam Rock Clubban. A két koncertre jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon.

Tudnivalók:

2007. április 13., péntek 19.00 óra
Budapest, Wigwam Rock Club
Kamelot, Leaves' Eyes koncertek
Belépő: 5500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.concerto.hu
http://www.kamelot.com
http://www.leaveseyes.de

Hallgatnivaló, látnivaló:

http://www.myspace.com/kamelot
http://www.myspace.com/leaveseyespage
Top