Kotipelto - a Stratovarius énekese a Wigwamban

Április 16-án a kortárs heavy metal két meghatározó személyisége érkezik Budapestre, ahol a Wigwamban adnak majd remek hangulatú koncerteket: Timo Kotipelto neve a műfaj minden kedvelője előtt ismert, hiszen több mint egy évtizede ő a Stratovarius énekese, Chris Caffery pedig többek között a Savatage gitárosaként bizonyított már. A két fő fellépő előtt egy lichtensteini és egy norvég zenekar, az Elis és a Triosphere is szerepel majd.

Timo Kotipelto

-t méltán emlegetik a világ legjobb heavy metal / hard rock énekesei között, hiszen a finn férfiú a Stratovarius énekeseként számtalan nagy sikerű albumot készített, és rengeteg turnén van már túl. Kotipelto eredetileg dobosnak készült, ám még tinédzserkorában az énekre váltott, s nem sokkal később, 1992-ben már a helsinki konzervatóriumban tökéletesítette tudását. 1994-ben csatlakozott a Stratovarius-hoz, és a vele rögzített Fourth Dimension című album meg is hozta az áttörést: a heavy metal új hullámának legnagyobb csapatává váltak Kotipeltóék.

Timo 2001-ben kezdett szólókarrierbe, és idén harmadik önálló lemezét adja majd ki. Míg az előző album életének egy sötét korszakába engedett bepillantást, az új, Serenity című anyag egészen más megközelítést alkalmaz: Kotipelto saját elmondása szerint a dalok egyszerű történeteket mesélnek el, fikciók és misztikum nélkül, egy átlagos finn férfi nézőpontjából - ahogy ez a Sleep Well videójában is látható.

Az est másik fő attrakciója Chris Caffery, aki az egyik legelismertebb és legfoglalkoztatottabb gitáros a metal műfaj területén: zenél(t) a Heaven, a Savatage, a Witchdoctor, a Doctor Butcher, a Trans-Siberian Orchestra, a Metalium és a Circle II Circle együttesekben is. Chris 2004-ben jelentette meg az első szólóalbumát Faces címmel, melynek sikeres fogadtatását követte a 2005-ös W.A.R.P.E.D., ismételten pozitív fogadtatással. Ezeken a kiadványokon hallhattuk először Christ énekhangját is, csakúgy mint a most megjelenő Pins And Needles című korongján, mely a Savatage éra sikereinek tetőfokát idézi: a dalok megtévesztésig hasonlóak, így minden Savatage rajongónak kellemes meglepetéssel szolgálhat a kiadvány.

A két aranytorkú énekes zenekarai előtt női vokalistával rendelkező csapatok is fellépnek majd a Wigwamban: az Elis nevű gótikus metalbanda Lichtensteinből érkezett, a dallamos heavy metalt játszó Triosphere pedig norvég származású. A koncertestre belépőt válthatunk országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon.

Tudnivalók:

2007. április 16., hétfő 19.00 óra
Budapest, Wigwam Rock Club
Kotipelto, Chris Caffery, Elis, Triosphere koncertek
Belépő: 4500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.concerto.hu
http://www.kotipelto.com

http://www.chriscaffery.com/
http://www.elis.li/
http://www.thetriosphere.com

Hallgatnivaló, látnivaló:

http://www.myspace.com/kotipeltomusic
http://www.myspace.com/chriscaffery
http://www.myspace.com/elisofficial
http://www.myspace.com/triosphere

Timo Kotipelto zenekarának tagjai:

Timo Kotipelto (Stratovarius) - ének
Lauri Porra (Stratovarius, Warmen, Jonna’s Problem) - basszusgitár
Tuomas Wäinölä (Jonna’s Problem) - gitár
Janne Wirman (Children of Bodom, Warmen) - billentyűsök
Mirka Rantanen (Thunderstone, Warmen) - dob

Chris Caffery zenekarának tagjai:

Chris Caffery (Savatage, TransSiberian Orchestra) - gitár, ének
Nick Douglas (DORO) - basszusgitár
Paul LaPlaca - gitár
John Macaluso (TNT, Ark, Yngwie Malmsteen, James LaBrie) - do
Top