Zempléni Fesztivál - Kodály és Szent Erzsébet a középpontban

2007-ben augusztus 10. és 19. között várja látogatóit az XVI. alkalommal megrendezésre kerülő Zempléni Fesztivál, melyet a várak, kastélyok és a tokaji bor fesztiváljának tartanak. Jegyek már kaphatók!

Az idei programban Kodály Zoltán életművének darabjai, illetve a Szent Erzsébet alakjához kapcsolódó egyházzenei koncertek lesznek majd a Zempléni Fesztivál kiemelt eseményei. Az észak-magyarországi régió egyik meghatározó kulturális eseményének számító fesztivál augusztus 10-i nyitókoncertjén - a Kodály jubileumi év jegyében - Kodály Zoltán Székely fonója csendül fel a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és jeles szólisták tolmácsolásában. Az előadás során a mű valamennyi mozzanatát táncos koreográfiák kísérik, amelyek a zenében megjelenő dallamokra, balladákra, játékokra rímelnek, és amelyeket Novák Ferenc rendez.

A Szent Erzsébet-év tiszteletére Arvo Part Te Deuma hangzik el a sárospataki katolikus templomban, augusztus 14-én. Táncos ősbemutatónak is helyet ad idén a fesztivál: augusztus 15-én a tokaji Disznókő szőlőbirtok remek akusztikájú traktorgarázsában látható először a Metamorfózisok című táncköltemény, amelynek koreográfiáját Zsuráfszki Zoltán készítette Kodály Zoltán Páva-variációk című művére.

A Zempléni Fesztivál jellegzetessége, hogy a zenei élményt sokszor Tokaj-hegyalja borospincéinek terméséből válogatott borkóstoló teszi teljessé. A programokat a térség tizenöt településén, több mint harminc helyszínen rendezik meg augusztus 10. és 19. között. A fesztivál központi helyszíne - hagyományosan - a sárospataki és a szerencsi vár, de két tavaly felújított intézmény, a tokaji Kulturális és Konferencia Központ és a sátoraljaújhelyi Latabár Színház is számos hangverseny számára kínál pódiumot.

A fesztiválhoz kiállítások, irodalmi és művelődéstörténeti programok is kapcsolódnak. Jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerirodáiban, valamint ezen a weboldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.zemplenifesztival.hu

Top