Nyitva látám mennyeknek kapuját.. - Sebestyén Márta koncertje

A teljesség felé címmel kulturális programsorozatot rendeznek augusztustól a budapesti Bakáts téri templomban, a bevétel egy részét a műemléképület felújítására ajánlják fel. Az eseménysorozat keretében havonta egy programot tartanak. Az első fellépő a tervek szerint Sebestyén Márta népdalénekes lesz, aki "Nyitva látám mennyeknek kapuját" címmel augusztus 15-én mutatja be műsorát. A jótékonysági koncerte belépők már kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon.

Sebestyén Márta "Nyitva látám mennyeknek kapuját" című műsora az európai múlt azon töredékeit sorakoztatja egymás mellé, amelyeket egykor a magyar hagyomány őrzött meg és fejleszetett tovább: istenes és világi énekeket hallhatunk szerte a világból, népzenei párhuzamokkal.

A Kárpát-medence kultúrális hagyományai Európa ezredéves kultúrtörténetéhez vezetik vissza a figyelmes kutatót. Ide minden fontos nyugati hatás megérkezett a századok folyamán, melyet a hazai szokásokkal elkeverve szinte a XX. századig fenntartott a népi emlékezet. Európa keleti régiójában a magyarok s a velük együtt élő más népek olyan régi (az Ókorba visszanyúló) európai hagyományokat őriztek meg, amelyeket a kontinens nyugati felében talán már feledésbe is merültek. Európa a mai világ bölcsője. Hagyományai e modern világ gyökereit jelentik. Nagyon fontos dolog, hogy mi európaiak felismerjük és bátran, anyanyelvi szinten használjuk – egyébként ezer szálon érintkező – kulturális öröségünket.

A szájhagyomány szembesítése az írott hagyatékkal élvezetes és tanulságos kalandozásokat eredményez. A megőrzött régies előadásmód életre kelti a halott írásjeleket, a kötéstáblákból kibomló többszólamú töredékeket, primitív kottákal közreadott históriás énekeket.

Sebestyén Márta - ének, furulya, csörgődob
Szokolay Dongó Balázs - duda, furulyák, szaxofon
Bolya Mátyás - koboz, citerák

Nyitva látám mennyeknek kapuját... - Sebestény Márta koncertje
2007. augusztus 15., szerda 19:30
Budapest, Bakáts téri templom
Belépő: 5300 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.sebestyenmarta.hu

Top