Jackie Orszaczky - a Syrius alapítója az A38 hajón

Az idei nyár bővelkedik szenzációs koncerteseményekben: itt járt a Rolling Stones, újra koncertezik az LGT. Elképzelhető, hogy fentiknél talán kevesebb ember szívét dobogtatja meg a hír, hogy idén nyáron ismét felénk jár saját együttesével a Syrius alapító Jackie Orszaczky, de akik kicsit is otthon vannak az igényes zenék világában, azok számára ez a hír legalább akkora jelentőséggel bír, mint a fentiek.

Az 1948-ban Magyarországon született Jackie 1975 óta Sydneyben él, így nem csoda, hogy ritkaságszámba mennek magyarországi fellépései, melyekre valamikor a kilencvenes évek elején hozta magával először feleségét, Tina Harrod-ot. A hölgy egy csapásra rajongók ezreit hódította meg, hiszen személyében Chaka Khan és Aretha Franklin legszerencsésebb kombinációja elevenedik meg a színapadon, nem véletlen, hogy ott lenn messze délen is nemzeti kincsként tartják számon őt is (és Jackie-t is, aki a legmegbecsültebb muzsikusok egyike Ausztráliában).

A soul és funk legnagyobbjaival egy kaliberű produkciót kapunk, valahányszor ők együtt lépnek a színpadra. Idén nyáron újra itt lesz a teljes csapat: egy hibátlan, óramű pontosságú ritmusszekció kiegészítve Jackie legendás piccolo basszus játékával, vastag Hammond orgona sounddal telítve és az egész tetején a két kiváló énekes, Tina Harrod és Jackie Orszaczky - mindez megfejelve egy fúvósszekcióval.

Jackie Orszaczky, eredeti nevén Orszáczky Miklós az egyik legjobb magyar zenekar, a progrock-zászlóshajó Syrius besszusgitárosaként szerzett magnak hírnevet - ez volt az a csapat, amely messze korát megelőzve olyan zenét produkált itthon, ami a progresszív értelmiség meghatározó zenei identitását is képviselte egyben. Az együttes legfontosabb korszakában, 1970 és '73 között játszott itt, hogy aztán politikai és egyéb okok miatt Ausztráliába vándoroljon ki. Itt hamar bekerült a zenei vérkeringésbe, és Jackie Orszaczky a mai napig az egyik legelismertebb, köztiszteletnek örvendő muzsikus a földrészen. Rengeteg zenekart alapított, még többen játszott, számtalan zenésszel dolgozott együtt.

A klisékkel szembeforduló, állandóan kíséletező attitűd megmaradt Ausztráliában is. Készített gospel és blues felvételeket vonósnégyessel, nagyzenekari rezesbandával New Orleans-i jazzt vegyített magyar folklórral, a soult rappel keverte olyan nevek alatt, mint a Godmothers, Grandmaster, Hungarian Rapsadits, Jump Back Jack stb.
Klubkoncertjeik legendás hírűek, nem véletlen, hogy sokak számára ő az ausztrál zenei élet középpontja. Zenészek nemzedékei nőttek fel a keze alatt ,és producerként is a legjobbak közt tartják számon.

Tina Harrod Új-Zélandon született. Gyökerei egyrészt a Csendes óceán szigetvilágába nyúlnak (Fiji ősök) illetve másik oldalról Wales-i felmenőkkel rendelkezik. Már otthon is állandóan muzsika vette körül, így nem nagy csoda, hogy elég hamar a színpadon találta magát. Egy viszonylag hosszabb szünet után, huszas éveiben vált hivatásos énekesnővé. Különböző helyi formációk után valamikor a nyolcvanas évek legvégén indult Jackie-vel közös karrierje.

A Grandmasters Family Lore című albuma Európában is siker volt, a következő Orszáczky Budget Orchestra néven jelzett Deep Down And Out című anyag soul és r'n'b klasszikusok sajátos feldolgozásaival illetve néhány jellegzetes Orszaczky szerzeménnyel teli korong. Tina időközben szerzőként is felnőtt: a 2005-ben Sydney-ben, New Yorkban és Budapesten felvett Shacked Up In Paradise egy kiforrott érett előadó mesterműve.

Az idei európai turné keretén belül szerencsére élőben is élvezhetjük ennek a méltán népszerű formációnak az előadását. Az augusztus 6-ai koncerten a bemelegítésről Magyarország talán legjobb hangú férfi énekese, a magyar Barry White-ként is emlegetett Éliás Jr gondoskodik. Jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon.

Tudnivalók
2007. augusztus 6., hétfő 21.00 óra
Budapest, A38 hajó
Éliás Jr, Jackie Orszaczky & Tina Harrod koncertek
Belépő: 2500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.mafiosoconcerts.hu
http://www.orszaczky.com
http://www.a38.hu

Top