Budapesten ad koncertet az újjáalakult Cynic!

Valószínűleg a legkitartóbb rajongók sem képzelték volna, hogy 20 évvel megalakulása - és több mint egy évtizeddel feloszlása - után valaha is eljuthatnak a Cynic zenekar koncertjére, mely egyike a korai kilencvenes évek máig meghatározó, "másként zenélő" együtteseinek. Egyszeri és megismételhetetlen élményre készülhetünk tehát augusztus 15-én: az újjáalakult Cynic a Kultiplexben adja elő dalait, a hazai Aebsence felvezetése után, az immár negyedszerre megrendezésre kerülő Sziget utáni veszedelem est keretében.

1987-es alakulásakor a Cynic egyike volt az akkor gombamód szaporodó extrém metal zenekaroknak. A tizenéves alapítók, köztük Paul Masvidal leginkább a Venom, a Kreator vagy a Destruction zenéjéhez hasonlító agresszív death metalt játszottak, ez hallható a Cynic első demóin. Hamarosan azonban messze maguk mögött hagyták a mezőnyt, hiszen egyre fejlődő hangszeres tudásuknak köszönhetően tágítani kezdték, illetve voltaképpen teljesen elbontották a műfaj korlátait, hiszen az akkor rájuk nagy hatást tett Chick Corea, Allan Holdsworth vagy éppen Frank Zappa hangulatát, játékát próbálták ötvözni saját műfajukkal - így jön létre a Cynic máig emlékezetes zenéje, melyben - bármily hihetetlenül is hangozzék - a death metal és a jazz elemei egyaránt megtalálhatók.

A demók mellett a zenekar mindössze egy albumot adott ki, mely azonban máig kötelező progresszív/death metal darabnak számít: a Focus rengeteg nehézség után, 1993 őszén jelent meg, és ironikus módon a Cynic ekkor már rég túl volt első komolyabb sikerein, hiszen a Chuck Schuldiner Death nevű együttesével kialakult baráti viszonynak és a közös turnézásnak hála Masvidalék már a kilencvenes évek legelején is ismertek voltak - "a legnépszerűbb album nélküli zenekar", ahogy akkor mondták.

A minden addigitől különböző album, a Focus után a Cynic végigturnézta az Államokat, majd egy új lemez írásába kezdett, ám a tagok egyéb elfoglaltságai, és az alkotói nézeteltérések végül szétfeszítették az együttest. Masvidal és dobos-barátja, Sean Reinert a Portal, majd az Aeon Spoke nevű együttesben folytatták a zenélést, és húsz év után most ismét ők alkotják az újjászülető Cynic gerincét. Chris Kringel basszusgitáros és David Senescu gitáros játszik velük az aktuális turnén, mely a nyugat-európai dátumokat követően augusztusban régiónkba érkezik, és ha szerencsénk van, akkor az augusztus 15-ei budapesti koncerten talán az új szerzemény, az Evolutionary Sleeper is elhangzik majd a demók és a Focus dalai mellett.

A Cynic előtt a gödöllői Aebsence szerepel, mely 1997-es alakulása után a Tool és az Alice in Chains által kitaposott ösvényen indult el, ám zenéjük mára teljesen egyéni, sajátos jelleget öltött. A súlyos, metal hangzásvilág mellett előszeretettel alkalmazzák a tradicionális magyar népzene nyújtotta lehetőségeket is. A két koncertre az immár hagyományosan a Sziget Fesztivál után jelentkező Sziget utáni veszedelem keretében kerül sor - e rendezvénysorozaton évről évre olyan zenei műfajok kerülnek bemutatásra, melyek a fesztivál programjában nem vagy csak alig kapnak szerepet. Jegyek már kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon.

A Planetnoir Industries és a Negative Art Prod. bemutatja: Sziget utáni veszedelem
2007. augusztus 15., szerda 20.00 óra
Budapest, Kultiplex
Cynic, Aebsence koncertek
Belépő: 3600 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.planetnoir.com
http://cynic.info.se/
http://www.cynicalsphere.com/

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/cynicreunion

Top