Candlemass: Magyarországon a doom metal legenda

Nem akármilyen doom metal zenekart köszönthetünk szeptember 19-én az A38 hajón: egészen pontosan azt az együttest, melynek korszakalkotó debütalbumáról lett elnevezve az egész zenei stílus. A Candlemass-nek ráadásul ez lesz az első magyarországi fellépése, mely a hazai Stereochrist felvezetésével egészül ki.

Epicus Doomicus Metallicus volt a svéd Candlemass híres, 1986-ban megjelent albumának címe, s ez a lemez mind a mai napig a doom metal egyik alapvetése... jóllehet, a műfaj egészen a gyökerekig vissza tudja vezetni történetét, hiszen a doom metal első úttörőjének az egyben heavy metal ősnek is számító Black Sabbath tekinthető, s egyesek az elnevezést is Ozzyékhoz, illetve Hand Of Doom című dalukhoz kötik - tévesen.

A mind a mai napig működő, 23 éve alakult Candlemass annak ellenére tudott a fémzene meghatározó együttese maradni, hogy az általuk képviselt műfaj neve (doom=balsors) beszédesen jellemzi történetüket: az anno Leif Edling basszusgitáros és dalszerző által alakított zenekar ma már stílusteremtő debütalbuma megjelenésekor nem fogyott igazán jól, s ráadásul az első énekes is hamar távozott a zenekarból. Helyére az a Messiah Marcolin érkezett, akinek félelmetesen tiszta és egyéni hangja, no meg ellentmondásos karaktere, frizurája és összetéveszthetetlen fellépőöltözete - vagyis szerzetesi ruhája - eggyé vált a Candlemass-ről kialakult képpel.

Sajnos a belső ellentétek a '90-es évek  elejére szétforgácsolták az együttest, melynek a kegyelemdöfést Messiah távozása adta meg. Több éves bukdácsolás, új projektekzenekarok alakítása és a kiadókkal való hadakozás után 2002-ben állt ismét össze a klasszikus felállás, és jópár válogatáslemez és élő felvétel kiadása után 2005-re elkészült a huszadik születésnapot ünneplő Candlemass című album, mely a svéd albumlista 7. helyén debütált. A szintén kultikus doom bandának számító Cathedrallal közös turné után, az új album felvételei alatt azonban Messiah ismét kilépett, mivel idegi kimerültsége miatt nem tudta válllani a feladatot.

Leif Edlingnek szerencsére sikerült méltó utódot találnia, Robert Lowe, a szintén két évtizede működő Solitude Aeturnus - énekes személyében, így az idén megjelent King Of The Grey Islands albumon, és a szeptember 19-ei koncerten is őt hallhatjuk - az új album mellett természetesen jó néhány klasszikust is előad majd. Az est magyar vendége a műfaj legjobb itthoni képviselője, a Stereochrist lesz. A zenekar tavaly megjelent Live Like A Man, Die As A God című lemeze kötelező darab a mocsaras, piszkos, ám egyben ötletes és technikás doom/sludge zenék kedvelőinek. A koncertre jegyek még kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu oldalon.

2007. szeptember 19., szerda 19.00 óra
Budapest, A38 hajó
Candlemass, Stereochrist koncertek
Belépő: 4900 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.concerto.hu
http://www.candlemass.se/
http://www.stereochrist.com/
https://www.ticketportal.hu

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/candlemassdoom
http://www.myspace.com/stereochrist

Bővebben a doom metal műfajról:

http://en.wikipedia.org/wiki/Doom_metal

Top