Minden jó ha vége jó - Shakespeare színműve a Vígszínházban

Shakespeare színművét a Vígszínház 1979-ben játszotta utoljára. A darab rendezõje akkor is Valló Péter volt, aki most egy új színészgeneráció tolmácsolásában meséli el ezt a különös történetet, melynek magával ragadó, meglepetésekkel teli szerelmi történetet Boccaccio Dekameronjából merítette Shakespeare. A Pesti Színház is új bemutatókra készül 2007-ben: a Körmagyar című komoly bohózat Hegedűs D. Géza rendezésében, az Élet mint olyan című tragikus komédia pedig Ilan Eldad közreműködésével kerül színpadra.


A premierekre és a két színház további előadásaira jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerirodáiban, és ezen ill. ezen a weboldalon.

Shakespeare színdarabjában Heléna de Narbon, a néhai Roussillon gróf híres orvosának lánya meggyógyítja Franciaország királyát halálos betegségébõl, amiért cserébe azt kéri a királytól, hogy házasítsa össze Bertram Roussillonnal, akibe eddig titokban volt szerelmes. A fiú engedelmeskedik a király parancsának és feleségül veszi a lányt, de az esküvõ után azonnal Firenzébe menekül. Heléna utána indul és még a lehetetlenre is vállalkozik, hogy elnyerje szerelmét.

Heléna varázsosan szép, tanult, tudatos lány, aki világosan látja merész vállalkozása kockázatait, mégsem hátrál meg. A darab elejétõl a végéig övé rokonszenvünk. Mire képes a nõi elszántság, ha a szerelem a tét? Mire juthat egy fiatal lány, aki pusztán tudással, tehetséggel és elszántsággal indul a világ ellen? Kinek a megbecsülését tudja megszerezni? És hogyan reagál a világ a csodákra? És mi az igazi csoda? Különös szépségek és nyugtalanító igazságok tárulnak fel ebben a páratlan szépségű Shakespeare darabban, melyet szeptember 22-én mutatnak be a Vígszínházban.

A Körmagyar című komoly bohózat bemutatójára szeptember 29-én kerül sor a Pesti Színházban: 1988-as eredeti bemutatója idején Kornis Mihály darabja a korszak egyik legjelentõsebb színházi sikere lett pazar dialógusaival, mely a korabeli pesti nyelv költõi leképezése. A szellemesen ábrázolt karakterek a '80-as évek végi Magyarország kegyetlenül pontos és elragadóan mulatságos kor- és körképét adják. És mindehhez merész erotika társul, akár a mû eredeti modelljeként szolgáló Arthur Schnitzler Körtáncában - a darab így csak felnőtt nézőknek ajánlott.

A Körmagyar máig semmit nem vesztett frissességébõl, szellemességébõl, bizonyítván, hogy az akkori idõszak egyik legjelentõsebb magyar darabjáról van szó. A Vígszínház kamaraszínházában, a Pesti Színházban ismét kitûnõ szereposztásban, Hegedűs D. Géza rendezésében kerül színre ez a remek színházi élvezetet ígérõ darab.

Szintén a Pesti Színházban látható majd Hanoch LevinAz élet mint olyan című tragikus komédiája, december 9-étől. A művet Ilan Eldad rendezi, a nõi fõszerepet pedig Levivát Kútvölgyi Erzsébet játssza. Az izraeli szerzõ íróilag és színpadilag bravúros színdarabja egy házaspár éjszakai, több menetes, sírni- és nevetnivaló élet-halál harcáról szól. Az emberi párkapcsolatok olyan mély és igaz alaphelyzetérõl beszél, amellyel legalább is egyszer nagyon sok férfi és nõ szembesült, szembesül, vagy szembesülni fog élete folyamán..

A történet eleéjén egy békésen alvó házaspárt látunk egy széles, nagy, hitvesi duplaágyban.Az éjszaka közepén a férfi hirtelen felriad: roppant nyomást érez a mellén. Ez infarktus –gondolja- és akkor itt a vég. S itt a számvetés ideje. Úgy érzi elfecsérelte az egész életét, s szerinte mindennek fõ oka a mellette alvó, szuszogó asszony, aki – most is!- ahelyett, hogy vele törõdne, édesdeden mosolyog, és feltehetõen nagyon kellemes dolgokról álmodik. A férfi ekkor tehetetlen dühében, elfelejtkezve elõbbi halálfélelmérõl leborítja asszonyát az ágyról, majd bejelenti: elköltözik és új életet, új asszonyt keres, mielõtt még nem késõ. Az elhatározás azonban mindig könnyebb, mint a végrehajtás..

A Vígszínház teljes programja itt, a Pesti Színházé pedig itt tekinthető meg - jegyek már kaphatók!

Top